Magnezij
Briga o zdravlju, Dodaci prehrani, Zdravlje

Važnost magnezija u organizmu i preporuka određenih oblika

Minerali

Minerali su kemijski elementi neophodni za normalno funkcioniranje ljudskog organizma, a magnezij je jedan od njih. Ljudski organizam minerale ne može proizvoditi pa ih je potrebno unositi hranom ili u obliku dodataka prehrani. Prema potrebnoj dnevnoj količini dijelimo ih u dvije skupine: makroelementi i mikroelementi. Mikroelementi su našem organizmu potrebni u dnevnoj dozi manjoj od 100 mg, a makroelementi u dnevnoj dozi većoj od 100 mg. Time magnezij spada u makroelemente budući da je preporučena dnevna doza 375 mg.

Uloga magnezija

Magnezij je jedan od najviše zastupljenih minerala u našem organizmu gdje sudjeluje kao kofaktor u više od 300 enzimskih kataliziranih reakcija. Izrazito je bitan za zdravlje kostiju gdje se nalazi oko 60% ukupnog magnezija u tijelu. Ima jako antioksidativno djelovanje, doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji, smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnoj funkciji mišića i normalnom funkcioniranju živčanog sustava.

Simptomi nedostatka magnezija u tijelu

Osobe kod kojih je zabilježen nedostatak magnezija u tijelu najčešće imaju problema sa slabom cirkulacijom, grčevima u mišićima, trzanjem mišića, kroničnim umorom i iscrpljenošću, nesanicom i glavoboljama različitih intenziteta.

Namirnice bogate magnezijem

Namirnice koje su bogate magnezijem su morski plodovi, zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice, grahorice i sjemenke, ali problem je što u današnje vrijeme sve manje magnezija unosimo hranom jer je i tlo na kojem se uzgaja hrana sve siromašnije magnezijem. Razlog tome je primjena sve više gnojiva koja ne sadrže magnezij već dušik, fosfor i kalij. Osim toga, tijekom termičke obrade namirnice izgubi se 40-70% magnezija.

S obzirom na gore navedene probleme preporuka je da se putem dodataka prehrani nadoknadi potrebna količina magnezija u tijelu.

Različiti oblici magnezija

Magnezij klorid

Ima jako dobru apsorpciju, a može se uzimati oralno ili lokalno. Ukoliko se uzima oralno, preporuka je da se uzme ujutro na prazan želudac, ali može uzrokovati laksativni učinak.

Lokalno se primjenjuje tzv. magnezijevo ulje ili magnezijev sprej. Najbolja mjesta za primjenu su trbuh, bedra i nadlaktice. Na početku je potrebno koristiti manju dozu zbog mogućnosti javljanja crvenila na mjestu primjene. 

Magnezij oksid

Oblik koji je najdostupniji na tržištu i cjenovno najpovoljniji. Može se naći u obliku tableta, kapsula, šumećih tableta, direkt granula. Također je i najzastupljeniji oblik magnezija u multivitaminskim pripravcima. Njegovi nedostaci su loša apsorpcija i probavne smetnje.

Magnezij citrat

Za razliku od magnezij klorida i magnezij oksida, magnezij citrat ima bolju apsorpciju, ali slabu bioraspoloživost. Budući da su njegovim uzimanjem manje izražene probavne nuspojave bolji je oblik od prethodna dva navedena.

Magnezij malat

Ovaj oblik u kemijskom smislu znači magnezijeva sol jabučne kiseline. Magnezij malat ima visoku razinu bioraspoloživosti te se brzo razgrađuje. Najbolje ga je uzimati kad je potrebna brza i efikasna nadoknada magnezija pa možemo zaključiti da je idealan za sportaše te osobe koje imaju česte grčeve u mišićima.

Magnezij taurat

Magnezij je u ovom obliku vezan za aminokiselinu taurin. Kad je magnezij vezan za aminokiselinu lakše prodire u različita tkiva u organizmu. Magnezij taurat je najbolji oblik za tegobe kardiovaskularnog sustava, posebice kod povišenog krvnog tlaka i nepravilnog rada srca. Osim što ovaj oblik magnezija doprinosi smanjenju krvnog tlaka, preventivno djeluje protiv zgrušavanja krvi i stvaranja tromboze.

Magnezij glicinat

Kao i magnezij taurat, magnezij glicinat je također vezan za aminokiselinu, ali u ovom slučaju za strukturno najmanju aminokiselinu glicin zbog lakšeg prodiranja u različita tkiva u organizmu. Magnezij glicinat ima odličnu apsorpciju te je najbolji oblik za postizanje mentalne opuštenosti i relaksacije. Pomaže kod nesanice, nervoze, stresa i anksioznosti te kod bolnih mjesečnica.

Ovisno o načinu života, dobi i simptomima na koje želite djelovati odabarite najiskoristljiviji obilik.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments