Briga o zdravlju, News

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA – 25. studeni

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine dao brutalno ubiti tadašnji diktator Dominikanske Republike Rafael Trujillo. Sestre Mirabal djelovale su kao političke aktivistkinje i bile su simbol otpora prema tadašnjem diktatorskom režimu u Dominikanskoj Republici. Dana 25. studenog 1960. godine sve 3 sestre su zadavljene dok su se vraćale iz posjeta zatvora u kojem su bili njihovi muževi. Sestre Mirabal postale su simbol  feminističkog otpora te su Ujedinjeni Narodi 1999. godine službeno potvrdili 25. studeni kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježavanjem ovog dana želi se u javnosti osvijestiti problem nasilja nad ženama te doprinijeti jačanju odlučnosti žena da nasilničko ponašanje prijave nadležnim institucijama.

Nasilje nad ženama je najrašireniji oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava. Manifestira se kao fizičko, seksualno i psihičko nasilje nad ženama i djevojčicama, a često uključuje nasilje od strane intimnog partnera, silovanje i trgovinu ženama i djevojčicama.  Međutim, nažalost veliki broj slučajeva nasilja nad ženama ostaje neregistriran jer se žene teško odlučuju na prijavu nasilničkog ponašanja.

Nasilje nad ženama i dalje je prepreka postizanju jednakosti i mira djevojaka i žena te ispunjenju njihovih osnovnih ljudskih prava. Prestanimo šutjeti i podignimo glas protiv nasilja nad ženama i djevojkama. Zaštitimo ih zajedno!

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments