Briga o zdravlju, Inkontinencija

Spuštena maternica

Maternica

Maternica je kruškoliki organ ženskog spolnog sustava.  Nalazi u zdjelici iznad mjehura, ispod crijeva. Sastoji se od 2 dijela, vrata maternice (cervix uteri) i tijela maternice (corpus uteri).

Vrat maternice se nastavlja na rodnicu, koja završava vaginom.  

Maternica je omeđena mišićima, tkivom i ligamentima koji pomažu u njenoj funkciji, prehrani i zaštiti ploda.

The Uterus, Uterus Shape, The Uterus Model

Spuštena maternica

Spuštena maternica ili descensus uteri je pojava kada se maternica spusti u vaginu. Do toga dolazi uslijed oslabjelih mišića, tkiva i ligamenata dna zdjelice koji više ne pružaju potporu maternici. Maternica se spušta sve niže, skroz u vaginu i izvan nje, a to se naziva ispadanje maternice ili prolaps uteri.  

Iako se najčešće javlja kod žena u menopauzi, spuštanje maternice se može desiti bilo kojoj ženi.

Češće se javlja kod žena koje su imale više vaginalnih poroda i onih koje su radile teške fizičke poslove tijekom života.

Postoje 4 stupnja spuštene maternice:

 • Prvi stupanj: cerviks, odnosno vrat maternice propao je u gornji dio rodnice
 • Drugi stupanj: vrat maternice propao je do razine ulaza u vaginu
 • Treći stupanj: vrat maternice nalazi se izvan vagine
 • Četvrti stupanj: cijela maternica je izvan vagine.

Uzroci spuštene maternice

Mišići dna zdjelice drže maternicu, rodnicu i ostale organe u zdjelici i donjem dijelu abdomena na mjestu. Ako dođe do slabljenja mišića i ligamenata dna zdjelice dolazi do spuštanja organa.

Najčešći uzroci su:

 • Trudnoća
 • Trauma tijekom poroda
 • Porođaj djece velike porođajne težine
 • Pretilost
 • Kronični zatvor i bolovi tijekom pražnjenja crijeva
 • Starenje
 • Smanjenje količine estrogena nakon ulaska u menopauzu
 • Kronični kašalj
 • Podizanje tereta velike težine
 • Tumori

Trudnoća

U trudnoći dolazi do pojačanog opterećenja i pritiska na mišiće i ligamente području leđa, trbuha, prsnog koša i zdjelice. Kao posljedica dolazi do smanjenja ili gubitka njihove funkcije, a što rezultira gubitkom potpore organima u zdjelici.

Pregnancy, Reproduction, Months, Profile, Lady, Female

Porod

Tijekom poroda veliki je pritisak na mišiće i ligamente koji se istežu. Osobito ako je u pitanju porod djeteta velike porođajne težine ili težak porod.

Starenje i menopauza

Gubitak mišićnog tonusa povezan sa starenjem i smanjenje količine estrogena nakon menopauze također može doprinijeti prolapsu maternice.

Tumori

U rijetkim slučajevima, prolaps maternice može biti uzrokovana tumorom u zdjeličnoj šupljini koji pritišće organ i gura ga prema rodnici.

Pretilost

Kod pretilih žena dolazi do povećanja intraabdominalnog tlaka i spuštanja organa. Razgovarajte s liječnikom o načinima smanjenja tjelesne težine.

Obesity, Fatness, Love Handles, Glutton, Belly, Grease

Podizanje tereta

Podizanjem tereta dolazi do stvaranja povećanog tlaka u abdomenu koji maternicu pritišće prema dolje. Maternica se vrati na mjesto u zdjelici, no ukoliko je povišen intraabdominalni tlak česta pojava, dolazi do spuštanja maternice.

Kronični kašalj

Kašalj dovodi do povišenja intraabdominalnog tlaka koji gura maternicu prema dolje. Ako je kašalj prolazan organ se prirodno vrati na mjesto. Kod kroničnog kašlja, zbog stalnog visokog intraabdominalnog tlaka s vremenom može doći do spuštene maternice.

Faktori rizika:

 • Jedna ili više trudnoća s vaginalnim porodima
 • Rađanje djeteta velike porođajne težine
 • Starenje
 • Pretilost
 • Ginekološke operacije
 • Kronični zatvor
 • Obiteljska anamneza

Simptomi spuštene maternice

Spuštena maternica je stanje koje je za ženu jako neugodno i može dovesti do velikih smetnji, ali sa zdravstvenog stajališta nije stanje koje je ozbiljno za zdravlje žene. Važno je dijagnosticirati stanje na vrijeme i započeti s liječenjem.

Najčešće se osjeća pritisak prema dolje u zdjelici. Dolazi do boli i pritiska u leđima. Dolazi do nevoljnog istjecanja mokraće i stalnog nagona na mokrenje. Ovisno o stupnju dolazi do ulaska vrata maternice u vaginu te u natežem slučaju do ispadanja maternice.

Najčešći simptomi su sljedeći:

 • Osjećaj težine u zdjelici
 • Suhoća rodnice
 • Česte infekcije
 • Tkivo koje je u rodnici
 • Bol u leđima
 • Inkontinencija urina i stolice
 • Krvarenje iz rodnice

Inkontinencija je neugodno stanje i čest je simptom spuštene maternice. Na tržištu postoje inovativna pomagala švedskog proizvođača Attends koja pomažu u ublažavanju simptoma inkontinencije. Anatomski ulošci Soft, prilagođeni su za bolje pristajanje. Mekani su, diskretni, a zbog visokoupijajuće jezgre koja urin sigurno zaključava daleko od kože, nema neugodnih mirisa ni iritacija kože. Površina uloška, a time i koža ostaje suha. Dostupni su u web shopu.

U početnom stanju bolesti u većini slučajeva nije potrebno liječenje. Ali ako spuštanje maternice postane iznimno neugodno, do te mjere da ometa svakodnevno funkcioniranje, najčešće je liječenje potrebno. Ono se provodi u mjeri i na način koji odgovara intenzitetu stanja. Vaš će liječnik pratiti razvitak stanja te uzeti u obzir napredak koji postižete primjenom savjeta i terapije. Na osnovi toga, donijeti će odluku za daljnjim postupcima.

Kada posjetiti liječnika?

Kada simptomi prolapsa počnu utjecati na vaše svakodnevne aktivnosti, vrijeme je za posjetiti liječnika.

Obavijestite vašeg liječnika ukoliko osjećate sljedeće simptome:

 • Ukoliko osjećate cerviks blizu izlaza iz vagine. Ako osjećate pritisak u vaginalnom kanalu ili osjećaj da će vam nešto ispasti iz vagine.
 • Ako imate osjećaj neželjenog bježanja mokraće (inkontinencija) ili neželjenog bježanja stolice.
 • Ako imate bolove u leđima i poteškoće u hodanju te pražnjenju mjehura i/ili crijeva.

Dijagnoza spuštene maternice

Vaš liječnik, ginekolog, postavlja dijagnozu na temelju anamneze i ginekološkog pregleda.

Liječnik će vas pregledati u stojećem i ležećem položaju te će vas zatražiti da kašljete.

Uobičajenim ginekološkim pregledom ustanoviti će se stupanj spuštene maternice, vidljive promjene na rodnici i vagini. Daljnja obrada po potrebi uključuje krvne pretrage, cistoskopiju, urodinamsku obradu, a što će liječnik u razgovoru s vama predložiti.

Gynecologist, Gyn, Vagina, Uterus, Stretcher, Team

Liječenje spuštene maternice

Na liječenje utječe životna dob žene, stupanj descenzusa ili prolapsa, kondicija žene, spolna aktivnost.

Svakako se preporučuju vježbe mišića dna zdjelice – Kegelove vježbe, pogotovo u blažim stupnjevima bolesti. Vježbama će se ojačati mišići dna zdjelice i pružit će se bolja potpora organima u zdjelici.

Kirurškim liječenjem popravljaju se postojeća anatomska oštećenja. Oštećenom tkivu može se pristupiti vaginalnim putem, ali ponekad se preferira i pristup preko abdomena.

Minimalno invazivna laparoskopska kirurgija i histerektomija preporučuju se na temelju individualnih simptoma određenoj skupini žena koje ne bi trebale planirati više trudnoća jer opterećenje izazvano trudnoćom i porođajem poništava postignut učinak.

Ukoliko niste kandidat za operaciju, postoje uređaji, pesari, koji se postavljaju u vaginalni kanal i pružaju potporu maternici.

Postavljanjem pesara (gumeni prsten) odgovarajuće veličine u rodnicu podiže se vrat mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi čime se rješava ili ublažava inkontinencija te prolaps maternice i rodnice. 

Praćenje liječenja

Ako ste liječeni operativno, operator će vam dati potrebne upute o daljnjim aktivnostima.

Ako imate pesar, prema uputama liječnika, potrebno je redovito pranje, čišćenje i dezinfekcija pesara te provjera nastanka dekubitusa. Potreban je redovit odlazak ginekologu, svakih 4 – 6 tjedana, koji će napraviti pregled i čišćenje pesara.

Ako su vam preporučene Kegelove vježbe, potrebno je redovito posjećivati liječnika koji će pratiti napredak.

Prevencija spuštene maternice

Da bi se smanjila vjerojatnost prolapsa maternice potrebno je:

 • Pravilno izvoditi Kegelove vježbe. To su vježbe koje jačaju mišiće dna zdjelice koji pružaju potporu organima u zdjelici.
 • Kontrolirati zatvor. Potrebno je piti velike količine tekućine te konzumirati hranu punu vlakana kao što je voće, povrće, cjelovite žitarice.
 • Izbjegavati podizanje tereta te podizati teret pravilno. Kod podizanja tereta ne koristiti struk i leđa.
 • Kontrolirati kašalj. Kontrolirati bronhitis i kronični kašalj te ne pušiti. 
 • Izbjegavati dobivanje na težini. Razgovarajte s liječnikom o vašoj idealnoj težini te o načinima smanjenja tjelesne težine.
Diet, Fat Loss, Weightloss, Liposuction, Woman, Concept

Prevencija je pola zdravlja. Djelujte danas za zdravlje u budućnosti.

Slušajte svoje tijelo, ne zanemarujte znakove koje vam svakodnevno pokazuje i djelujte u smjeru prevencije i zaštite zdravlja u budućnost.

Autorica: Sanja Posavec, mag. ing.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše ocjena
Inline Feedbacks
View all comments
Zerina
Zerina
7 months prošlo

Postovanje,da li prolaps 3.stepen ometa zacenje kod zene ?