kako prepoznati dijabetes
Briga o zdravlju, Dijabetes, News, Zdravlje

Kako prepoznati dijabetes?

Dijabetes je bolest kod koje tijelo ne može stvarati energiju kako bi trebalo, a to se događa zato što ne proizvodi dovoljno hormona inzulina ili inzulin ne djeluje na odgovarajući način.

Ako nema dovoljno inzulina, glukoza u krvi raste, a iz tijela se izlučuje urinom.

Znakovi i simptomi dijabetesa

Najčešći simptomi dijabetesa su:

 1. Učestalo mokrenje
 2. Pojačan osjećaj gladi i žeđi
 3. Neobjašnjiv gubitak tjelesne težine
 4. Umor i iscrpljenost
 5. Prekomjerna tjelesna težina
 6. Smetnje vida
 7. Suhoća i svrbež kože
 8. Usporeno zarastanje ozljeda i rana
 9. Trnci u rukama i nogama
 10. Dijabetes dijagnosticiran kod drugih članova obitelji
 11. Razina glukoze u krvi iznad 7,0 mmol/l

Prvi simptomi dijabetesa mogu biti tako suptilni da ih je moguće vrlo lako previdjeti. Poseban oprez na znakove i simptome dijabetesa trebaju obratiti osobe s prekomjernom tjelesnom težinom te oni koji u obitelji već imaju članove kojima je dijagnosticiran dijabetes.

Ako se ne liječi, dijabetes neće samo smanjiti kvalitetu života, već ga može i skratiti. To je jedan od razloga zbog kojeg je nužno dijagnosticirati bolest u što ranijoj fazi.

Kako bi vam pomogli da bolest otkrijete na vrijeme u nastavku donosimo najčešće simptome i objašnjenja zbog čega dolazi do istih.

Pojačana žeđ i učestalo mokrenje

Ovo su dva najčešća simptoma dijabetesa. Kada imate dijabetes bubrezi ne mogu apsorbirati sav višak glukoze. Zbog toga višak glukoze završava u urinu uzimajući tekućine iz tkiva. Upravo taj mehanizam izaziva učestalo mokrenje i zato se osjećate dehidrirano. Dehidracija uzrokuje pojačan osjećaj žeđi te počinjete piti više tekućine što dovodi do još češćeg mokrenja. Prosječna zdrava osoba mokri 6-7 puta dnevno.

Pojačan osjećaj gladi

Ovaj simptom u kombinaciji s pojačanom žeđi i učestalim mokrenjem čini tri glavna znaka dijabetesa. Pojačan osjećaj gladi nastaje zbog smanjene ili nikakve proizvodnje inzulina i nemogućnosti tijela da glukozu iz krvi pretvori u energiju. Karakteristično za ovaj simptom je da ne nestaje nakon obroka te se manifestira kao stalan osjećaj gladi.

Umor

Umor se kod dijabetesa javlja zbog toga što stanice tijela nemaju dovoljno glukoze koju mogu iskoristiti za proizvodnju energije. Osjećaju iscrpljenosti doprinosi i dehidracija uzrokovana učestalim mokrenjem.

Smetnje vida

Zamućenje vida je također rani znak dijabetesa. Zamućenje vida se događa zbog pomicanja tekućina što uzrokuje oticanje i promjenu oblika leće oka. Ovaj simptom je privremen i nestaje kada se razina šećera stabilizira međutim ako se ne liječite te promjene mogu napredovati te čak dovesti do sljepoće.

Neobjašnjiv gubitak tjelesne težine

Ovaj simptom se pojavljuje zbog toga što tijelo ne može koristiti glukozu kao izvor energije. Kao alternativan izvor energije počinju se trošiti masnoće i mišići. Dehidracija također dovodi do gubitka težine.

Svrbež i suhoća kože

Ovaj simptom nastaje zbog toga što se tekućina uzima iz drugih tkiva pa tako i iz kože kada se glukoza izluči u urin. Suha koža izazva osjećaj svrbeža, a grebanjem takve kože dovodi se do pucanja pa čak i do infekcije kože. Koža također može svrbjeti i zbog gljivične infekcije koja je prilično česta kod oboljelih od dijabetesa.

Sporo zacjeljivanje ozljeda i rana

Visoka razina glukoze u krvi dovodi do slabe cirkulacije te otežava zacjeljivanja ozljeda. Ovaj se simptom pojavljuje na svim dijelovima tijela, ali je najčešći na stopalima gdje može uzorkovati i  ozbiljnije probleme.

Tamne mrlje na koži

Acanthosis nigricans  je stanje kože koje se pojavljuje u obliku tamnih mrlja s baršunastom teksturom. Najčešće se pojavljuje u naborima kože na predjelima vrata, pazuha, prepona, laktova i iza koljena. Ovaj je simptom česta pojava kod oboljelih od dijabetesa.

Trnci u rukama i nogama

Trnjenje, škakljanje ili bolovi u rukama i nogama također upućuju na dijabetes. Ovaj se simptom javlja zbog toga što visoke razine glukoze u krvi dovode do slabe cirkulacije.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza dijabetesa se obično postavlja na temelju nekoliko kliničkih simptoma i analiza:

 • Analiza urina koja pokazuje povišenu razinu glukoze i pojavu ketona
 • Analiza krvi koja pokazuje povišene vrijednosti glukoze
 • Pretjerana žeđ
 • Često mokrenje

Dijabetes je moguće držati pod kontrolom te izbjeći komplikacije bolesti ako se na vrijeme prepoznaju simptomi. Prepoznate li neke od navedenih simptoma i tegoba kod sebe preporučujemo vam da se javite svom liječniku kako bi dobili dodatne upute.

Na našem web shop-u pronađite proizvode koji vam mogu pomoći kod regulacije i prevencije dijabetesa: https://elbi-medikal.hr/kategorija-proizvoda/vase-zdravlje/

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments