Žedni ste, imate potrebu za čestim mokrenjem, osjećate glad? Tjelesna težina vam varira ili ste naglo dobili, odnosno izgubili kilograme? Slabi ste, razdražljivi i umorni, vid vam se često zamagli? Ako ste prepoznali ove simptome, prvenstveno žeđ i često mokrenje i ako uviđate spomenute promjene na svom tijelu, moguće je da bolujete od dijabetesa.

Diabetes mellitus, odnosno šećerna bolest, naziva se još i tihi ubojica današnjice zato što su simptomi općeniti, nisu odmah vidljivi i variraju u trajanju i intenzitetu.

Riječ je o bolesti čiji naziv ljude navodi na mišljenje kako je u pitanju bolest od koje se obolijeva prvenstveno zbog previše slatkiša i konzumnog šećera. No, dijabetes je ozbiljna bolest na čiji nastanak i razvoj utječu mnogi faktori. Dijabetes se ne može izliječiti, ali se može kontrolirati te se time smanjuje utjecaj bolesti na kvalitetu vašeg života. Da bi se razumio potpun princip nastanka i razvoj bolesti, potrebno je poznavati više činjenica o bolesti.

Šećerna je bolest stara koliko i samo čovječanstvo o čemu svjedoče stari indijski, arapski, perzijski, grčki i egipatski spisi, a vjeruje se da su bolest poznavali i Maje i Asteci.

Za normalno funkcioniranje organizma potrebna nam je energija dobivena iz hrane, koja se razgrađuje na jednostavne šećere, od kojih je najvažnija glukoza. Dijabetes je važno na vrijeme otkriti i regulirati. Ako se razina glukoze u krvi stalno povećava, s vremenom može uzrokovati oštećenja očiju, srca, bubrega i stopala. Dijabetes je stanje u kojem tijelo ne može regulirati razinu glukoze, odnosno šećera u krvi. Do toga dolazi jer gušterača ne proizvodi inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu.

Kombinacija nasljednih faktora i vanjskih čimbenika te loših životnih navika uzrokuju dijabetes. Konzumni šećer ne uzrokuje dijabetes, no dovodi do prekomjerne tjelesne težine, što povećava opasnost od razvoja dijabetesa tipa 2. Osim dijabetesa tipa 2, postoji još dijabetes tip 1 te gestacijski dijabetes.

Ne postoji pravilo prema kojem samo starije osobe mogu oboljeti od dijabetesa. Sve dobne skupine mogu postati žrtvom šećerne bolesti, od netom rođene djece do starijih osoba.

Na tržištu postoje prirodni proizvodi koji mogu pomoći u reguliranju razine glukoze u krvi. Diamell kapi pomažu pri normalizaciji šećera u krvi. Čaj gorke dinje ublažava simptome dijabetesa.  Dodatak prehrani Pisakvica plus pomaže i kod regulacije tjelesne težine, dijabetesa i anemije. Kapi borovnice pomažu kod povišenih vrijednosti glukoze u krvi (hiperglikemija) i proljeva (dijareje).

Također mogu pomoći i dodaci prehrani kao što su omega 3 masne kiselinevitamini B skupinemagnezij, krom te alfa lipoična kiselina.

Više proizvoda pronađite u web shopu.

4.3 3 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
4 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše ocjena
Inline Feedbacks
View all comments
mladen prenc
mladen prenc
2 godine prošlo

sve 5

Elbi Medikal
Admin
2 godine prošlo
Reply to  mladen prenc

Hvala

Milan jovanovic
Milan jovanovic
1 godina prošlo

Sve ili skoro sve simptome imam koje navodite koliko sati nesmetano jesti da bih preko krvi utvrdio dijagnozu nesmetano jesti.

Elbi Medikal
Admin
1 godina prošlo

Poštovani,
Hvala na upitu. Prvi korak bi bio otići kod liječnika obiteljske metode koji ce vas uputiti na daljnje pretrage koje ce ukljičivati i vađenje krvi. Krv se vadi na tašte, a što znači da 12 sati prije vađenja krvi ne bi trebali konzumirati hranu, već samo vodu.
Lp