Svjetski dan atopijskog dermatitisa
Bioskin, Briga o zdravlju, Njega kože

14.09. i atopijski dermatitis

Svjetski dan atopijskog dermatitisa

Svjetski dan atopijskog dermatitisa obilježava se 14.09. još od 2018. godine kada je pokrenut. Svrha pokretanja i obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o postojanju ove bolesti, njezinim problemima i suosjećanje s oboljelima. Bolest je to koja se često podcjenjuje.

Što je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je kronična upalna i sustavna bolest kože. Oboljeli razvijaju simptome crvenila i osipa na koži. Bolest se pojavljuje najčešće u dječjoj dobi, ali to nije pravilo. Čak do 85% slučajeva atopijskog dermatitis razvije se do pete godine života.

Bolest je sustavna i vrlo često je povezana s povišenom razinom IgE (imunoglobulina E), obiteljskom anamnezom o postojanju alergija tipa I, alergijskog rinitisa ili astme.

Razvoj atopijskog dermatitis

Bolest se razvija pod utjecajem više čimbenika ili faktora koji uključuju genetsku predispoziciju, ali i okolišni učinak.

Kod oboljelih i već otkrivenih slučajeva samo stanje atopijskog dermatitis mogu pogoršati neki provocirajući čimbenici. Tu se ubrajaju stres, hrana, mikroorganizmi te iritirajući materijali poput vune i sredstava za čišćenje odjeće.

Dijagnoza bolesti

Dijagnoza se temelji na tri osnovna kriterija:

– pojava tipičnih kožnih promjena i njihova distribucija

– kroničan ili kronično-recidivirajući tijek

– obiteljska anamneza

Definitivna dijagnoza postavlja se kompletnom obradom u koju su uključeni podaci iz anamneze, specifični kožni testovi, biokemija i provokacijski testovi.

Liječenje atopijskog dermatitis

Liječenje atopijskog dermatitisa usmjereno je pojedinačno, odnosno, posebno prema svakom pacijentu. U obzir se uzima individualna klinička slika oboljelog. Osnovno je lokalno liječenje, a bazira se na hidratizaciji kože te izbjegavanju iritirajućih i provocirajućih faktora.

Kod lokalne terapije poznata je upotreba preparata kao što su emolijensi, lokalni kortikosteroidi te lokalni inhibitori kalcineurina. Emolijensi održavaju vlažnost i mekoću kože. Lokalni kortikosteroidni pripravci odabiru se kao protuupalni dodaci za liječenje, a lokalni inhibitori kalcineurina se primjenjuju na osjetljivim područjima (lice i genitalno područje).

Kod sustavnog liječenja poznati su fototerapija, imunosupresivno liječenje, alergen-specifična imunoterapija te davanje antimikrobnih lijekova.

Fototerapija primjenjuje UVA 1 zrake ili „uskospektralne“ UVB zrake.
Sustavno imunosupresivno liječenje odnosi se na lijekove kao što su imunosupresivi (kortikosteroidi, ciklosporini, metotreksati, azatioprini i mikofenolat-mofetila). Pojavljuju se i biološki lijekovi koji mogu biti učinkoviti kod nekih bolesnika.
Antimikrobna terapija koristi se kako bi se spriječila pogoršanje bolesti ili recidiv zbog kolonizacije mikroorganizmima koji djeluju kao iritirajući faktor.

Pomoć iz Elbi Medikal riznice

Elbi Medikal u svom asortimanu nudi vlastitu liniju od 100% prirodnih sastojaka među kojima se ističe Bioskin Sensitive balzam. Zbog specifičnog sastava bogatog hladno prešanim uljima protuupalnog djelovanja koristi za njegu osjetljive i reaktivne kože. Bioskin Sensitive balzam može se koristiti kao dopuna simptomatskom liječenju atopijskog dermatitis i dostupna je putem Elbi Medikal web shopa.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments