ZAŠTITA KOŽE DJECE LJETI
Briga o zdravlju, News, Njega kože

Zaštita kože djece ljeti

Koža

Koža je najveći organ u ljudskom tijelu čija je vitalna funkcija zaštita unutarnjih organa od okolišnih čimbenika. Uz to regulira tjelesnu temperaturu, ima osjetilnu funkciju (receptori za bol i temperaturu) i pruža zaštitu od štetnog djelovanja sunca. Koža je dinamičan organ koji se stalno mijenja, a sastoji se od tri sloja: epiderme, derme i subcutisa. U funkciji kože značajnu ulogu imaju i folikuli te žlijezde znojnice i lojnice. Epiderma je vanjski sloj kože koji nas štiti od toksina, bakterija i gubitka tekućine. Derma je debeli, elastični i čvrsti srednji sloj kože koji se pretežno sastoji od kolagena i elastina – vezivnih tkiva koja koži daju snagu i fleksibilnost. Ima ključnu ulogu u zaštiti kože od iritacija i vanjskih utjecaja. Subcutis je unutarnji sloj kože koji pohranjuje energiju, štiti i izolira tijelo. Uglavnom se sastoji od masnih stanica (adipocita), kolagenskih vlakana i krvnih žila.

Koža djece i beba

Dječja koža nije ista kao koža odraslih osoba, već je dosta tanja i osjetljivija, pa stoga zahtjeva različitu njegu u odnosu na zrelu kožu. Koža dojenčadi fiziološki se značajno razlikuje od kože starije djece i odraslih po svojoj strukturi, sastavu i funkciji.

Trudi hranjivo ulje s matičnom mliječi posebno je formulirano i prilagođeno nježnoj dječjoj koži. Sadrži pomno odabrane prirodne sirovine koje osjetljivoj koži pružaju hranjivu zaštitu, što je osobito pogodno u prvim mjesecima bebinog života. Ne sadrži umjetne boje, konzervanse ni mirise, niti za dječju kožu neprikladna mineralna ulja.

Pri rođenju dječja koža prolazi kroz dramatičan prijelaz iz vodenog u suho okruženje. Nakon rođenja neonatalna koža nastavlja se razvijati. Dječja kože se strukturno razlikuje od kože odraslih osoba jer su stanice kože (keratociti) manje i kolagenska vlakna tanja. Prema novim kliničkim istraživanjima epiderma dojenčadi je 20 % tanja, a subcutis 30 % tanji u odnosu na odraslu dob. Zbog toga je dječja koža propusnija, sklonija suhoći te osjetljivija na štetne tvari i izlaganje suncu. Sastav dječje kože je također različit. Sadrži manje lipida, melatonina i prirodnih faktora hidracije. Koža beba također ima veći pH od kože odraslih, što je pokazatelj slabije funkcije kožne barijere. Niski (kiseli) pH kože važan je jer djeluje antimikrobno i štiti kožu od kolonizacije štetnim bakterijama. Kao rezultat različitog sastava i strukture koža djece je dosta osjetljivija na kemijske, fizikalne i mikrobiološke utjecaje, te je sklonija isušivanju. Dječja koža posebno je osjetljiva na UV zračenje, a osjetljivosti dodatno doprinosi niska pigmentacija kože kod djece zbog manje aktivnosti melanocita. Od rođenja do otprilike 6. godine života koža je tanja i ima manje pigmentacije, a iza 6. godine koža djece se u potpunosti razvije i  ista je kao i u odrasloj dobi.

Zaštita dječje kože od sunca

Kao što je ranije navedeno, koža djece je tanja i ima nisku razinu pigmentacije što ju čini posebno osjetljivom na štetno djelovanje UV – zraka. Koža djece zahtjeva učinkovitu i djelotvornu zaštitu od sunca. Pretjerano izlaganje UV zračenju i opekotine u djetinjstvu mogu uzrokovati dugoročne zdravstvene probleme. Stoga je bitno djecu što manje izlagati direktnom sunčevom zračenju i učinkovito zaštititi njihovu kožu.  

Dojenčad (0-6 mjeseci)

Dojenčad mlađu od 6 mjeseci ne bi trebalo izlagati direktnom sunčevom zračenju jer je koža novorođenčadi dosta tanka i nisu razvijeni zaštitni mehanizmi za zaštitu od UV-zraka. Trebalo bi izbjegavati korištenje krema za sunčanje u ovoj dobi jer bebina koža nema sposobnost metaboliziranja i izlučivanja kemijskih tvari koje se često nalaze u kremama za sunčanje. Bebu obucite u laganu zaštitnu odjeću koja „diše“ i prekriva ruke i noge, stavite joj zaštitni šešir ili kapicu, te koristite sjenila za kolica i suncobrane. Također kada se dijete vozi u automobilu koristite sjenila za prozore kako biste spriječili da dijete bude izloženo direktnoj sunčevoj svjetlosti. S bebom prošećite rano ujutro ili u kasnim popodnevnim satima kada su ipak sunčeve zrake slabijeg intenziteta.

Dojenčad (6-12 mjeseci)

U ovoj dobi mogu se koristiti kreme za sunčanje koje su namijenjene koži dojenčadi. Izaberite kremu za sunčanje širokog spektra s minimalnim zaštitnim faktorom 30 i zaštitom od UVA i UVB zračenja. Neka dojenčad ima alergijske reakcije na sastojke krema, stoga proizvod prvo treba isprobati nanošenjem male količine na ograničeno područje kože. Izaberite hipoalergene kreme bez mirisa. Vrlo je važno da se dojenče namaže 30 minuta prije izlaganja suncu kako bi se proizvod uspio upiti, te da se minimalno svaka 2 sata (a po potrebi i češće) stavi dodatni sloj zaštitne kreme.

Mala djeca

Mala djeca, kao i odrasli, trebali bi izbjegavati izlaganje suncu između 10 i 16 sati kada je vrhunac sunčevog zračenja. Djeca uvijek pri izlaganju suncu trebaju nositi zaštitnu laganu odjeću koja prekriva osjetljive dijelove tijela. Također se pobrinite da dijete nosi šešir i sunčane naočale s UV zaštitom.

Nanošenje kreme za sunčanje ključno je za zaštitu i zdravlje kože. Vrlo je važno koristiti kreme koje su prilagođene potrebama djece. Kreme za sunčanje s mineralnim filterima pružaju najbolju zaštitu za malu djecu. Mineralni filteri reflektiraju ili raspršuju UV zračenje, čime onemogućuju prodiranje u kožu. Odaberite vodootporne kreme s visokim zaštitnim faktorom (minimalno 30) koje ne sadržavaju bojila, mirise i parabene i pružaju zaštitu od UVA i UVB zraka.

Biovitalis zaštitne kreme SPF 30 i 50 sadrže organske UV filtere koji dokazano osiguravaju fotoprotekciju kože, bez ostavljanja bijelih tragova na koži. Uz visokoučinkovite UV filtere, dodatno sadrže ektoin. In vivo studijama je dokazano da ektoin štiti stanice od fotooštećenja i prijevremenog starenja izazvanog UV zračenjem. Ne sadrže parabene, već je odabran ekološki konzervans koji osigurava dugotrajnu stabilnost i kvalitetu. Mogu ih koristiti djeca. Dostupne su na našem web shopu:

Pravilno nanošenje kreme za sunčanje:

  1. Obilno nanesite kremu za sunčanje po čitavoj koži djeteta.
  2. Obavezno kremu stavite 15-30 minuta prije izlaganja suncu kako bi koža stigla upiti kremu za sunčanje.
  3. Posebnu pozornost obratite da zaštitite lice djeteta jer je koža lica najosjetljivija na sunčevo zračenje.
  4. Nakon 30 minuta izlaganja suncu, staviti još jedan sloj kreme na kožu djeteta. Nanosite kremu za sunčanje minimalno svaka 2 sata, a po potrebi i češće (ukoliko se dijete pojačano znoji ili pliva).

Liječenje opeklina od sunca

Ako Vaše dijete dobije opekline od sunca slijedite sljedeće savjete:

  1. Prepoznajte simptome opeklina od sunca kod svog djeteta. Znakovi mogu značajno varirati, pa se tako javlja: crvenilo, topla koža, mjehuri, groznica, glavobolja  i dehidracija (suha usta, rijetko mokrenje, gubitak elastičnosti kože).

Bioskin Sensitive balzam je potpuno prirodan proizvod koji smiruje nadraženu i opečenu kožu uslijed štetnog djelovanja sunca. Može se koristiti od novorođenačke dobi. Potražite ga u našim maloprodajama i web shopu:  

  • Na zahvaćena područja stavljajte hladne obloge te djetetu radite hladne kupke.
  • Ukoliko opekline izazivaju bol kod djeteta, u dogovoru s liječnikom, dajte mu neki od lijekova protiv boli.
  • Ne dopustite djetetu da se igra na izravnoj sunčevoj svjetlosti sve dok opekline ne zacijele.
  • Nemojte istiskivati mjehuriće, ukoliko su prisutni, jer to može dovesti do infekcije kože.
  • Po potrebi potražite liječničku pomoć ukoliko dijete ima: izrazito visoku temperaturu, infekcije na opečenim područjima, simptome dehidracije ili toplinskog udara, bol u očima, i sl.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal!

Autorica teksta: Martina Knezović mag. nutr.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments