Briga o zdravlju, Zdravlje

Slaba cirkulacija

Cirkulacija, odnosno kolanje krvi organizmom, predstavlja ključ života. Ona omogućuje prijenos kisika i hranjivih tvari svim tkivima, hraneći tako sve tjelesne stanice i omogućavajući im oslobađanje od otpadnih produkata. Cirkulacijski sustav čovjeka sastoji se od stotine kilometara krvnih žila koje umrežuju sve organske sustave, a osim oksigenacijske i nutritivne zadaće, ima i vrlo važnu ulogu hormonskog glasnika.

Loša je cirkulacija (odnosno razne vrste poremećaja cirkulacije) jedan od glavnih uzroka smrti današnjice, s obzirom na to da leži u podlozi srčanim i moždanim udarima te amputacijama ekstremiteta. Lošoj, pak, cirkulaciji u podlozi leže nepravilna prehrana, štetne životne navike poput pušenja, manjak tjelesne aktivnosti te loše kontrolirane kronične bolesti.
Simptomi se razvijaju postupno, pa se nerijetko događa da u najranijim fazama bolesti ostanu neprimjetni. Najčešće se počnu liječiti u već poodmaklim stadijima, a ponekad se, na žalost, dogodi da je za izlječenje već prekasno. Stoga ne čudi što je drugi naziv za lošu cirkulaciju tihi ubojica. Prvi se simptomi najčešće javljaju u obliku grčeva te umora nogu i stopala tijekom tjelesne aktivnosti. Bolovi, neovisno o tome jesu li locirani u natkoljenicama, potkoljenicama ili stopalima, prolaze nakon odmora, ali se već prvom prilikom vraćaju.

Poremećaji cirkulacije mogu se dijagnosticirati putem kliničke slike te radiološke dijagnostike (ultrazvuk, color doppler, magnetska rezonanca, angiografija).
Prvi korak na putu održavanja cirkulacijskog sustava zdravim je promjena životnog stila i otklanjanja štetnih navika. Najvažnije stavke su prestanak pušenja, kontrola krvnog tlaka, reguliranje šećerne bolesti ako je prisutna, održavanje razine kolesterola i masnoća u zadanim granicama, pravilna prehrana te uzimanje suplemenata koji potiču cirkulaciju, redovito vježbanje odnosno tjelesna aktivnost, najmanje pola sata dnevno, nošenje adekvatne odjeće i obuće koja potiče cirkulaciju, prevencija ozljeda i održavanje nogu toplima.

Za poticanje cirkulacije također se mogu koristiti i dodaci prehrani poput Venovina o kojem više možete pročitati na našem web shopu.

 

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal. 

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments