Briga o zdravlju, Zdravlje

Primjena biljnih ulja u kozmetici

Što su biljna ulja?

Biljna ulja su po svojem sastavu esteri raznih masnih kiselina. Imaju vrlo široku upotrebu, a najčešće ih koristimo u prehrani i u kozmetici.

Vrste biljnih ulja

Biljna ulja mogu biti hladno prešana, nerafinirana i rafinirana.

Hladno prešana ulja se dobivaju prešanjem na temperaturi do maksimalno 50⁰C. Takva ulja su najkvalitetnija te zadržavaju svoju hranjivu vrijednost, miris i okus koji se inače uništavaju prilikom toplinske obrade na većoj temperaturi. Takva ulja su bogata antioksidansima i vitaminima te zbog toga imaju protuupalna i ljekovita svojstva.

Nerafinirana ulja se dobivaju minimalnim izlaganjem toplini, ali nisu bijeljena ili dezodorirana. Dijelimo ih još na djevičanska ulja, ekstra djevičanska i čista ulja. Ova kategorizacija ovisi o metodi ekstrakcije i postotku oleinske kiseline na 100 g gotovog proizvoda. Prednost ovih ulja je što sadrže visoki postotak hranjivih sastojaka, a nedostatak u odnosu na rafinirana ulja što ne mogu podnositi visoku temperaturu, tj. nestabilna su na višim temperaturama kod kuhanja i što imaju kraći rok trajanja.

Rafinirana ulja se dobivaju procesom rafiniranja i iz njih se uklanjaju tvari koje utječu na brže kvarenje ulja (metali, voda, slobodne masne kiseline) te se time dobiva stabilno ulje s duljim rokom trajanja. Nedostatak ovih ulja je što se procesom rafiniranja uklanjaju i neki vrijedni sastojci (vitamini, minerali, steroli…).

Primjena biljnih ulja u kozmetici

Vrlo je bitno da su ulja koja primjenjujemo u kozmetici nerafinirana i hladno prešana kako bi zadržala što više hranjivih sastojaka korisnih za njegu kose i kože. Biljnih ulja ima na stotine vrsta, a u nastavku ćemo navesti ona najčešće korištena.

Ulje argana

Dobiva je hladnim prešanjem ploda drveta Argania spinosa. Na području jugozapadnog Maroka gdje je to drvo rasprostranjeno, nazivaju ga i „tekućim zlatom“. Ulje argana je izrazito bogato oleinskom i linolnom kiselinom, karotenima i vitaminom E. Zbog visokog sadržaja vitamina E, pogodno je za tretiranje zrele i suhe kože sklonu borama. Jedno je od najstabilnijih hladno prešanih ulja te pokazuje antialergijski učinak. Osim za tretiranje suhe kože, pogodno je i za njegu suhog vlasišta te njegu noktiju.

Ulje avokada

Dobiva se hladnim prešanjem svježe pulpe avokada. Boja ulja varira od svijetlozelene do intenzivno zelene ili čak smeđe-zelene. Ulje avokada je bogato vitaminom A, vitaminom E, antioksidansima, vitaminom D i vitaminima B kompleksa. Iako masno na prvi dodir, vrlo se brzo upija u kožu. Najčešće ga koristimo u borbi protiv strija i ožiljaka.

Ulje badema

Dobiva se hladnim prešanjem čistih sjemenki badema. Ulje badema je bogato esencijalnim masnim kiselinama te vitaminima A, B₁, B₂, B₆ i vitaminom E. Lagane je teksture, brzo se upija u kožu koju omekšava i regenerira. Najčešće ga koristimo za masažu te kao jedan od sastojaka prirodnih krema, losiona, balzama… Namijenjeno je za njegu suhe, osjetljive kože sklone iritacijama kao i za njegu osjetljive dječje kože.

Ulje crnog kima

Dobiva se hladnim prešanjem čistih sjemenki crnog kima. Ulje crnog kima je prepoznatljivo po svojoj tamno žutoj boji te intenzivnom mirisu i okusu. Najčešće se koristi oralno kao preventiva alergijama i za jačanje imuniteta. Primjena na koži je također pokazala jako dobre rezultate u tretmanu protiv psorijaze, ekcema, atopijskog dermatitisa, suhe kože i opeklina. Ulje djeluje izrazito umirujuće, antialergijski i regenerativno.

Ulje jojobe

Dobiva se hladnim prešanjem sjemenki jojobe. Ubraja se u tekuće voskove, vrlo je stabilno i otporno na oksidaciju. Korisno je primjenjivati ga u tretmanu protiv akni i masne kože. Ulje jojobe stabilizira pH kože, regulira lučenje sebuma, a vitamini i minerali koje sadrži blagotvorno djeluju na kožu čineći ju mekom i glatkom.

Kokosovo ulje

Dobiva se mehaničkim prešanjem pulpe zrelih organskih kokosa. Kokosovo ulje je na sobnoj temperaturi u krutom stanju pa ga često nazivamo i kokosovim maslacem. Ima vrlo široku primjenu u kozmetici. Može se koristiti kao njega suhe kože na rukama, kao balzam za usne, maska za kosu, maska za lice… Kod dojilja je izrazito korisno za njegu bolnih i oštećenih bradavica.

Ulje konoplje

Dobiva se hladnim prešanjem sjemenki konoplje. Bogato je masnim kiselinama koja imaju svojstva vlaženja i omekšavanja kože. Čisto ulje se može koristiti za hidrataciju suhe kože lica i ruku jer se brzo upija i ne zatvara pore. Ulje konoplje možemo vrlo često naći i kao jedan od sastojaka krema za lice budući da je korisno za njegu osjetljive kože sklone borama i nepravilnostima. Osim za njegu kože, može se koristiti i za njegu vlasišta jer kosi daje potrebnu vlagu i elasticitet.

Ulje makadamije

Dobiva se hladnim prešanjem svježeg oraha makadamije. Ulje makadamije vrlo često nazivamo i „nestajućim uljem“ budući da se brzo upija. Otporno je na oksidaciju i bogato je vitaminima A i E. Izvrsno njeguje zrelu i suhu kožu. Može se koristiti i u masaži u kombinaciji s bademovim uljem i eteričnim uljima zbog svog brzog upijanja. Djeluje umirujuće i regenerativno na osjetljivoj dječjoj koži te na koži oštećenoj suncem.

Autorica teksta: Monika Vrtarić, pharm. teh.

Neka vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments