Svjetski dan multiple skleroze
Briga o zdravlju, Zdravlje

Svjetski dan multiple skleroze – 30. svibnja

Obilježavanje svjetskog dana multiple skleroze

Svjetski dan multiple skleroze obilježava se 30. svibnja s ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti kao globalnom problemu, pomoći oboljelima te naglašavanja potrebe za većom suradnjom u istraživanju ove bolesti na međunarodnoj razini.

U svijetu od multiple skleroze boluje oko 2 milijuna ljudi. Oboljeli su većinom stanovnici razvijenih zemalja. Češće se pojavljuje kod žena, nego kod muškaraca. 

Što je multipla skleroza?

Multipla skleroza (MS) je neurodegenerativna i autoimuna bolest promjenjivog tijeka u kojoj imunološki sustav napada zaštitnu ovojnicu, odnosno, mijelin koji pokriva živce.

Oštećenje mijelina dovodi do otežane komunikacije između mozga i ostatka tijela. Može doći i do oštećenja samih živaca, a tada situaciju nije moguće poboljšati.

Zašto nastaje multipla skleroza?

Točni uzroci multiple skleroze još uvijek nisu potpuno poznati, no dosadašnja istraživanja pokazuju da je bolest rezultat djelovanja više čimbenika koji su djelomično okolišni, a djelomično genetski.

Genetski utjecaj vjerojatno ima manju ulogu, jer je rizik za pojavu multiple skleroze u djece ili braće i sestara oboljelih samo 3-5%. U moguće uzroke multiple skleroze ubrajaju se i alergije, a prema nekim istraživanjima mogući su čimbenici za njen razvoj i razne traume poput ozljeda glave ili emocionalnih šokova. Smatra se da multipla skleroza nastaje kao rezultat djelovanja okolišnih čimbenika na osobu koja genetski ima lošiji obrambeni sustav.

Koji su simptomi multiple skleroze?

Simptomi MS-a su nepredvidljivi i raznoliki, a mogu se pojaviti pojedinačno ili u kombinaciji. Neki simptomi su češći ili primjetniji od drugih. Iako znamo za brojne simptome, neće svaki bolesnik nužno imati sve njih. Među poznate tegobe, odnosno, simptome povezane s MS-om ubrajaju se: 

 • Poremećaji vida
 • Poteškoće s hodanjem
 • Osjetilne promjene (trnci, utrnulost)
 • Slabost ekstremiteta (npr. polovice tijela ili obje noge), ukočenost ekstremiteta, mišićni grčevi
 • Poremećaji ravnoteže
 • Bol
 • Umor
 • Nevoljno drhtanje
 • Poremećaji rada mokraćnog mjehura i/ili crijeva
 • Poremećaji seksualnosti 
 • Poteškoće s govorom
 • Poteškoće s gutanjem 
 • Poteškoće s pamćenjem i razmišljanjem
 • Promjene raspoloženja

Simptomi variraju ovisno o težini oštećenja mijelina i živaca koji su pogođeni. Neke osobe s teškom kliničkom slikom mogu izgubiti sposobnost samostalnog kretanja, dok drugi mogu doživjeti duga razdoblja remisije u kojima nema pojave novih simptoma.

Kako se dijagnosticira multipla skleroza?

Dijagnosticirati multiplu sklerozu nije lako, jer ne postoji samo jedna pretraga koja bi omogućila postavljanje dijagnoze.

Liječnik postavlja dijagnozu na temelju razgovora s bolesnikom i kliničkog pregleda, oslanjajući se na nalaze brojnih pretraga, uključujući magnetsku rezonancu, pregled likvora (tekućine koja okružuje mozak i kralježničnu moždinu) i cijeli niz dodatnih pretraga. Istodobno treba isključiti i druge bolesti koje bi mogle imitirati multiplu sklerozu.

Liječenje multiple skleroze

Za ublažavanje tegoba i simptoma uzrokovanih MS-om koriste se i lijekovi i rehabilitacijski postupci.

Danas na tržištu postoji više od 12 djelatnih tvari za liječenje multiple skleroze. Ti lijekovi kod velikog broja bolesnika usporavaju tijek bolesti i ublažavaju simptome.

Rehabilitacijski programi usmjereni su na očuvanje i poboljšanje funkcije cijeloga tijela. Ključnu ulogu u skrbi za bolesnike igraju fizioterapeuti, radni terapeuti, logopedi i klinički psiholozi, ali i liječnici specijalizirani za fizioterapiju i rehabilitacijsku medicinu.

Poremećaji raspoloženja (depresija, tjeskoba i druge smetnje raspoloženja) često prate multiplu sklerozu. Stoga su u njezino liječenje uključeni odgovarajući specijalisti (psiholog, psihijatar) kao pomoć i podrška u liječenju poremećaja raspoloženja.

Neki vitamini i dodaci prehrani mogu pomoći u ublažavanju simptoma MS-a, ali se prije njihovog  korištenja obavezno treba posavjetovati s liječnikom.

Preporučuje se zdrava, uravnotežena prehrana uz dodatak vitamina D. Ta preporuka temelji se na kliničkim ispitivanjima koja su pokazala da je niska razina vitamina D povezana s lošijim kliničkim i radiološkim tijekom bolesti.

Iako lijek za potpuno izlječenje multiple skleroze ne postoji, postoje različite vrste terapija koje mogu ubrzati oporavak od napadaja, izmijeniti tijek bolesti ili ublažiti simptome, odnosno, pomoći u kontroliranju simptoma. 

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments