mliječni zubi i Haradent
Briga o zdravlju, Haradent, Zdravlje

Mliječni i trajni zubi kod djece

Mliječni zubi

Mliječni zubi počinju se razvijati prije bebinog rođenja, a počinju nicati između 4. i 7. mjeseca starosti. Kod neke djece prvi zubići se pojave već s tri mjeseca, dok kod nekih prvi zubići niknu oko prve godine. Najkasnije do treće godine života bi dijete trebalo imati sve mliječne zube.

Redoslijed izbijanja zubi

Najčešći redoslijed izbijanja zubi je: donja dva središnja zuba (središnji sjekutići), zatim gornja središnja četiri sjekutića te donje dvojke (vanjski sjekutići). Očnjaci obično niču od 16. do 23. mjeseca djetetova života. Posljednji od zubi pojavljuju se drugi kutnjaci koji niknu oko djetetove treće godine do kada mora izrasti svih 20 mliječnih zubi.

Uloga mliječnih zubi

Mliječni zubi su bjelji i manji od trajnih zuba, u usnoj šupljini su privremeno i prethode rastu trajnih zubi. Također, oni čuvaju mjesto za trajne zube, potiču normalan rast i razvoj čeljusti. Omogućuju žvakanje što je preduvjet za dobru probavu, sudjeluju u stvaranju glasova te razvoju jasnoga i razumljivoga govora. Bitno utječu i na estetski izgled lica što pridonosi pravilnom psihičkom razvoju djeteta. Rastom i razvojem djeteta povećavaju se dimenzije njegovih čeljusti čime se stvara prostor za trajne zube koji su znatno veći.

Mliječni zubi i higijena

Veliku nedoumicu za roditelje predstavlja pitanje kada uopće početi s higijenom usne šupljine. Najbolje je početi i prije nego niknu mliječni zubići i to ispiranjem usta vodom te brisanjem usne šupljine čistom gazom da se mehanički uklone ostaci hrane. Kad mliječni zubi niknu treba ih početi nježno četkati mekanom četkicom koja je svojom veličinom prilagođena dobi djeteta i vodom, bez uporabe zubne paste.

Usna šupljina novorođenčadi, odmah nakon rođenja nema kariogene bakterije. Djetetovim razvojem i laganim prelaskom na dohranu te nicanjem prvih zubića, bakterije naseljavaju usnu šupljinu. Osim što je mliječne zube potrebno redovito prati, važno je kod djeteta smanjiti unos određenih namirnica poput čokolada i bombona, krekera, smokija i sličnog. Naročito je važno izbjegavati slatke napitke i zaslađene namirnice navečer i tijekom noći. Za vrijeme sna se luči puno manje sline koja štiti zube od loših bakterija. Šećeri će se zadržati na površini i kariogene bakterije će se puno lakše razmnožiti.

Mliječni zubi i karijes

Karijes bočice ili rani dječji karijes se javlja u dobi od 6. – 8. mjeseca do 3. godine djetetova života. To je agresivan oblik karijesa koji vrlo brzo uništava mliječne zube. Uzrokuje ga kolonizacija bakterija, a posebno Streptococcus mutans. Caklina mliječnih zubi je slabije mineralizirana, a pulpa veća nego kod trajnih zubi. Iz tog razloga bakterije vrlo brzo prodiru kroz caklinu mliječnog zuba ispod kojeg je porozan dentin, te tako pogoduju bržem i progresivnijem širenju karijesa.

Karijes bočice prvenstveno zahvaća gornje sjekutiće, najčešće obostrano i to vanjske plohe zuba, a može se širiti i na kutnjake. Donji zubi su uglavnom pošteđeni, jer jezik stvara barijeru, te je pojačano lučenje sline koja ima zaštitnu ulogu. Karijes je u ranoj fazi nastanka bijele boje i mnogi ga roditelji ne uspiju prepoznati. Nekoliko mjeseci nakon nastanka karijesa pigmenti iz hrane se natalože na bolesnom zubu te karijes postaje vidljiviji, odnosno tamnije ili crne boje.

Prvi posjet stomatologu

Posjet stomatologu savjetuje se u dobi od dvije godine kako bi se dijete što prije naviknulo na stomatološku ordinaciju i proceduru pregleda. Kontrole je preporučljivo obavljati svakih tri do šest mjeseci ovisno o procjeni stomatologa.

Trajanje i ispadanje

Mliječni zubi traju sve dok ne krenu rasti trajni zubi. Većina mliječnih zubi se prije rasta trajnih rasklima i ispadne bez ikakve boli, no za neke mliječne zube koji imaju čvrst korijen je ipak potrebno potražiti savjet stomatologa kako bi se provjerilo je li zub potrebno izvaditi.

Obično prvi trajni zubi krenu izbijati već u 6. godini života. Prije nego što, oko šeste godine, počinju ispadati mliječni zubi, u čeljusti se pojavljuje jedan trajni zub i to donji kutnjak, odnosno šestica. U tom trenutku se u dječjoj čeljusti istovremeno nalaze i trajni i mliječni zubi i tada govorimo o mješovitoj denticiji.

Vrlo brzo nakon rasta kutnjaka počinju ispadati mliječni zubi, a prve ispadaju jedinice te ih zamjenjuju trajne jedinice. Prvo se zamjenjuju donji prednji zubi, a zatim gornji prednji. Između 7. i 8. godine narastu dvojke, između 9. i 11. godine trojke, mliječne četvorke ustupaju mjesto trajnima između 10. i 12. godine, a trajne petice između 10. i 13. godine.

Oralna higijena trajnih zubi

Oralna higijena vrlo je važna u razdoblju kada narastu trajni zubi zbog mogućeg kvarenja, a osobito je važno pravilno čistiti kutnjake. Naime, to su zubi koji se najduže od trajnih zuba nalaze u ustima, a najčešće se kvare zbog svog položaja jer im je otežano čišćenje. Osim toga, ploha kutnjaka nije ravna, oni su puni brazdi u kojima ostaje hrana pa je rizik od pojave karijesa velik. Zato se preporučuje pečaćenje zdravih šestica kako bi se spriječila pojava karijesa.

Nakon pojave svih mliječnih zuba (u dobi od tri godine na više) zubi se mogu prati Haradentom. Haradent je stopostotni pročišćeni klinoptilolit (zeolit), prirodni mineral vulkanskog podrijetla s mikroelementima koji su vrlo važni za zdravlje, poput natrija, kalcija, kalija i magnezija. Ne sadrži fluor ni sintetske dodatke.

Korištenjem Haradenta za svakodnevnu higijenu usne šupljine u ustima održava se pH od 7 do 7.4, čime se sprječava nastanak plaka, a samim time i karijesa. Učinkovit je i kod odstranjivanja postojećeg plaka jer dopire do područja koja su teže dostupna pri klasičnom čišćenju zuba. Haradent se koristi tako da se čista navlažena četkica uroni u posudicu Haradenta,  i operu se zubi na uobičajen način. Jako je važno da se četkica za zube djetetu mijenja svaka tri mjeseca.

HARADENT ZEOLIT ZUBNI PRAH 80 G

Kovač Tanja dr. med. dent.

2.5 4 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
4 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše ocjena
Inline Feedbacks
View all comments
matija ljevar
matija ljevar
1 godina prošlo

Dakle imam 14 godina i klima mi se zub na desnoj strani mislim dvojka ali nisam siguran šta da radin.

Biljana Vojinovic
Biljana Vojinovic
1 godina prošlo

Bok imam curicu 6godina….i narsla joj je trajna jednica i sad se klima sta da radim.lp