Attends proizvodi za tretiranje inkontinencije
Inkontinencija

Inkontinencija i ginekologija

Definicija– nemogućnost zadržavanja mokraće, od povremenog *bježanja*mokraće do potpune nemogućnosti zadržavanja mokraće.

U Hrvatskoj od nekog oblika inkontinencije pati oko 400 000 ljudi. Jedna od 4 žene i jedan od 5 muškaraca.

Iako se češće javlja kod osoba starije životne dobi, za inkontinenciju ne postoji dobna granica, mogu oboljeti sve dobne skupine.

Vrste inkontinencije

 

  1. Urgentna inkontinencija je najčešći oblik inkontinencije. Manifestira se kao iznenadni, neodgodivi nagon za mokrenje, nemogućnost zadržavanja mokraće dulje od nekoliko minuta nakon nagona. Na nagon potiče šum vode, pranje ruku, izlazak na hladnoću.
  2. Stresna inkontinencija manifestira se kao gubitak mokraće zbog povišenog tlaka u trbuhu do kojeg dolazi kod kašljanja, kihanja, smijanja, dizanja tereta.
  3. Miješana inkontinencija nastaje kombinacijom urgentne i stresne inkontinencije.
  4. Hiperrefleksija mjehura ili prekomjerno aktivan mjehur posljedica je ozljeda živčanog sustava.
  5. Neurogeni mjehur nastaje zbog ozljeda živčanog sustava.
  6. Kod refleksne inkontinencije nagon za mokrenjem javlja se u pravilnim razmacima kada se u mjehuru nakupi određena količina urina. Nema osjećaja punoće mjehura, niti podražaja na mokrenje. Uzrok je neurološke prirode.
  7. Funkcionalna inkontinencija javlja se kada osobe zbog fizičkog nedostatka ne mogu na vrijeme doći do toaleta. Najčešće zbog slomljenog kuka, slabije pokretnosti itd.

Učestalost

Urinarna inkontinencija je česti i neugodni zdravstveni i socijalni problem.

Po jednoj SAD studiji, učestalost urinarne inkontinencije raste s godinama starosti.

Najčešći oblik inkontinencije kod žena je stresna inkontinencija. Češća je kod žena starije životne dobi pogotovo kod onih koje su rađale više puta.

Manjak estrogena kod žena u postmenopauzi također može dovesti do stres inkontinencije.

Stresna inkontinencija urina nastaje uslijed porasta tlaka unutar trbušne šupljine, koji se često javlja uz kronične bolesti praćene jakim i dugotrajnim kašljem, kod pretilosti, metaboličkih bolesti (npr. dijabetes i bolesti štitnjače), kod teškog fizičkog rada i napora, podizanja tereta ili izvođenje nekog pokreta.

Stresnu inkontinenciju obično prati spuštenost urogenitalnih organa, a zbog nekontroliranog otjecanja urina češće nastaju mokraćne infekcije jer se stvaraju uvjeti za razvoj uropatogenih bakterija.

Dijagnoza u ginekološkoj ambulanti

Dijagnoza se postavlja na osnovu razgovora (anamneze), dijagnostičke obrade te ginekološkog pregleda, a po potrebi i pregleda uroginekologa ili neurologa. Na osnovu nalaza pregleda preporučuje se daljni dijagnostički i terapijski postupci.

U razgovoru s pacijenticom saznaje se kada je inkontinencija počela, koliko često se ponavlja te kolike količine urina pobjegnu. Svakako se pacijenticama preporučuje vođenje dnevnika mokrenja.

Prije same obrade, potrebno je učiniti urinokulturu kako bi se isključila urinarna infekcija.

Za postavljanje dijagnoze najčešće se radi ginekološki pregled te ultrazvučni pregled.

Kod blažih oblika stres inkontinencije preporučuju se Kegelove vježbe za jačanje mišića donjeg dijela zdjelice te funkcionalna elektrostimulacija (FES). Funkcionalna elektrostimulacija obuhvaća stimulaciju strujom jačine 35 mA u trajanju od 1,5- 2 sata dnevno, tijekom tri mjeseca tako se postiže kontrakcija mišića dna male zdjelice.

Mnogim ženama se preporučuje i primjena estrogenskih krema za rodnicu koja obnavlja sluznicu epitela uretre, mjehura i rodnice, a ujedno povećava aktivnost mišićnih stanica i kvalitetu vezivnog tkiva.

Kod težih oblika inkontinencije preporučuje se kirurško liječenje koje ima dugotrajan učinak.

Kod žena starije životne dobi te kod žena kod kojih postoji kontraindikacija za operativni zahvat koriste se pesari ili intravaginalni prstenovi.

U liječenju se upotrebljavaju i lijekovi koji utječu na glavni mišić koji je odgovoran za pražnjenje mjehura tako što ga smiruju. Time se postiže smanjenje učestalosti mokrenja i jakog nagona na mokrenje te se time povećava količina mokraće koja može biti pohranjena u mjehuru u fazi njegova punjenja.

Problem inkontinencije urina

Većina žena se ne nosi sa simptomima inkontinencije, vrlo rijetko same započnu razgovor o toj temi. A kada se započne razgovor, javlja se nelagoda, stid i negiranje problema.

Pacijentice postaju depresivne, socijalno se izoliraju. Time, problem inkontinencije ima još veće zdravstveno socijalno značenje.

Pacijenticama treba pristupiti „toplo“, upoznati ih s činjenicom da nisu same. Inkontinencija je u svijetu sve učestalija i sve veći problem za sve mlađe žene.

Važno je potaknuti žene da se obrate liječniku čim se pojave prvi simptomi jer je tada i izbor metoda liječenja veći.

Ako se inkontinencija ne može u potpunosti kontrolirati s ciljanim liječenjem, na tržištu  postoji  posebno oblikovani ulošci i pelene za inkontinenciju koje pomažu pacijentima da se osjećaju  ugodno i suho. Riječ je o proizvodima koji su gotovo neprimjetni, a imaju visoke upojne moći.

Švedski proizvođač, Attends, u svom asortimanu ima anatomske uloške, pelene, mrežaste gaćice i podmetače te proizvode za njegu i čišćenje kože. Attends proizvodi  inkontinentnim osobama pružaju osjećaj sigurnosti i suhoće te doprinose ugodnijem životu oboljelih.

Zbog tehnologije koja urin u jezgri proizvoda  pretvara u gel, površina proizvoda ostaje suha, a samim time čuva i kožu korisnika. Na taj način osiguran je minimalan kontakt  kože s urinom, pa je i mogućnost nastanka  iritacije ili infekcije minimalna. Sve proizvode karakterizira prozračna stražnja strana, koja omogućuje koži da cijelo vrijeme diše. To su razlozi zbog kojih liječnici preporučuju Attends.

Filozofija poslovanja koja u prvi plan stavlja korisnike koji pate od inkontinencije, osigurala je da Attends bude jedna od najcjenjenijih zdravstvenih kompanija s područja njege i zbrinjavanja problema svih stupnjeva inkontinencije.

 

Dr.med. Jadranka Puvačić Solomun, spec. ginekologije i opstetricije

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments