Proteze
Briga o zdravlju, Haradent, Zdravlje

Zubne proteze

Autorica teksta: Tanja Kovač, dr. med. dent.

Gubitak zubi za mnoge je noćna mora. No u jednom trenutku života, kada zubi jako oslabe i više se ne mogu liječiti, a zubne se kosti resorbiraju preporučuje se izrada zubne proteze.  Ona je posljednje dentalno rješenje, ali pomno izrađena zubna proteza može biti ugodna za nošenje. 

Zubne proteze su nadomjestak napravljen od različitih materijala, a svrha im je nadoknaditi izgubljene zube i vratiti potpunu funkcionalnost usnoj šupljini. Zubne proteze spadaju u mobilne protetske radove. To znači da nisu trajno fiksirane u usnoj šupljini već se mogu vaditi i vratiti u usta.

Podjela zubnih proteza

Dijele se na proteze koje nadomještaju sve zube u čeljusti, tzv. totalne ili potpune zubne proteze, i na one kojima se nadoknađuju pojedine zube, tzv. parcijalne ili djelomične zubne proteze. Postoje i fiksne zubne proteze koje ubrajamo u implantološko-protetska rješenja, jer kombiniraju ugradnju zubnih implantata i protetski rad.

Totalne zubne proteze

Totalna zubna proteza zamjenjuje sve zube jedne čeljusti, pa tako imamo totalnu gornju i donju zubnu protezu. Baza totalne zubne proteze izrađuje se od akrilata, vrste lake, biokompatibilne plastike. U bazu od akrilata se ugrađuju umjetni zubi koji također mogu biti izrađeni od akrilata ili pak od kvalitetnijeg, keramičkog materijala. Osim što posjeduje odgovarajuća fizikalno-kemijska svojstva za dugotrajno korištenje i izdržljivost, akrilatna plastika ima i potrebna estetska svojstva te bojom savršeno imitira zubno meso kojeg dijelom zamjenjuje. U ustima se pridržava isključivo prisisavanjem proteze na meka tkiva, nepce, zubni greben i podjezični prostor.

Parcijalne zubne proteze

Parcijalna zubna proteza je nedostatak većeg broja zubi na više mjesta u čeljusti. Ova vrsta zubne proteze zahtjevnija je za izradu od totalne jer se mora savršeno uklopiti među zdrave ili popravljene zube. Kod izrade parcijalnih proteza najvažniji suelementi proteze koji se vežu na zdrave zube ili most – kada su pravilno postavljeni proteza je stabilnija pri žvakanju i govoru, a manje je podložna pomicanju i ispadanju te ugodnija za nošenje. 

Ti elementi tj. nosači proteze su ujedno i odgovorni za prijenos žvačnih sila na preostale zube, a kada je to opterećenje dobro postavljeno rasterećuje se sluznica što znači da pacijent može normalno žvakati hranu. Parcijalne proteze mogu imati kvačice za sidrenje na preostalim zubima ili zglobnu vezu. Proteze s kvačicama puno su jednostavnije za izradu, a njihova je cijena niža.  Proteza koja se kombinira s mostom udobnije je rješenje za pacijenta, ali je njena izrada nešto skuplja. 

Baza djelomične proteze može se napraviti i od metala wironita. U pravilu ona predstavlja kvalitetnije rješenje od akrilatne proteze. S obzirom na to da ima veću izdržljivost koju joj daje ugrađeni metalni skelet. Radi se o leguri koja se sastoji od nekoliko različitih vrsta metala.

Vijek trajanja proteze je od 5 do 8 godina.

Kako održavati higijenu zubne proteze?

Svaki dan treba brinuti o higijeni zubnih proteza

Na zubnoj protezi može se stvoriti plak, a ako se plak ne uklanja, pretvara se u kamenac. Baš kao i na pravim zubima. 

Kako bi se spriječilo stvaranje plaka, nužno je zubnu protezu četkati svaki dan, i to dva puta dnevno. Upotrebljavajte i posebnu četkicu za zubne proteze kako biste odstranili ostatke hrane i naslaga plaka.

Takva četkica na glavi ima dvije četkice, veću i manju koje se koriste kako bi se zubna proteza detaljno očistila. Većom četkicom čiste se ravne površine proteza, dok se manjom čiste umjetni zubi i prostor između zubiju.

Osim zubne proteze, treba nježno očetkati i zubno meso, jezik i desni mekanom četkicom ili onom s oznakom “sensitive”.

Također, ako se upotrebljava ljepilo za zubnu protezu, treba ga odstraniti.

Usna šupljina može se isprati vodicom za usta kako bi se osvježio dah i spriječio razvoj bakterija, a zubnu protezu prije stavljanja u usta obavezno isprati s vodom.

Poželjno je nakon svakog obroka isprati protezu

Zube možda nije potrebno prati nakon svakog obroka, ali zubnu protezu trebalo bi isprati vodom nakon jela kako bi uklonili ostatke hrane koji bi mogli uzrokovati upalu zubnog mesa.

Neka zubna proteza stoji u vodi

Ako se iz nekog razloga proteza ne nosi, odložiti je u čašu s vodom. Bez vode, proteza postaje krhka i lomljiva. Ostavite je namočenu u mlakoj vodi se vodi može dodati tableta za čišćenje zubne proteze koja će je dodatno očistiti.

Osim što je skidanje zubne proteze tijekom noći važno iz higijenskih razloga, nužno je i kako bi se vaše zubno meso odmorilo te slina nastavila normalno lučiti.

Redovne kontrole kod stomatologa barem jednom godišnje

Posjete stomatologu trebaju biti barem jednom godišnje kako bi bili sigurni da je sve u redu s vašom zubnom protezom. 

Bezubost utječe na promjene u usnoj šupljini pa je vrlo važno da vam zubna proteza uvijek dobro pristaje.

Obavezno posjetite svog stomatologa: 

  • ako je zubna proteza pala i pukla ili je oštećena
  • ako osjećate da se zubna proteza opustila i miče se
  • ako imate upalu zubnog mesa ili rane na zubnom mesu.

Što izbjegavati prilikom održavanja zubnih proteza?

Ne ostavljati zubnu protezu na suhom mjestu

S obzirom na to da je vlažnost nužna za zubnu protezu, uvijek kad proteza nije u ustima, ostavite ju u posudi s vodom. Ako zubnu protezu ostavite na noćnom ormariću, na suhom, njezin oblik će se iskriviti.

Nemojte zubnu protezu stavljati u vruću vodu

Prilikom namakanja proteze, stavite je u hladnu ili mlaku vodu, nikako u vruću, budući da vruća voda može rastopiti plastiku i iskriviti oblik proteze.

Ne koristite grube četkice za zube za čišćenje proteza

Za čišćenje zubne proteze koristite posebne četkice namijenjene čišćenju zubnih proteza ili meke četkice, nikako grube i tvrde četkice koje će oštetiti protezu. Kako bi vaša zubna proteza imala što dulji životni vijek izbjegavajte grubo četkanje budući da oštećenja na protezi privlače bakterije i uzrokuju brže trošenje zubne proteze. 

Nemojte zubnu protezu čistiti jakim sredstvima i pastama za zube

S obzirom na nježnu površinu zubne proteze, izbjegavajte jake paste za zube, one koje su namijenjene izbjeljivanju zubi i proizvode koji sadrže izbjeljivače. 

Haradent kao pomoć za održavanje higijene usne šupljine

Da bi sluznica usne šupljine bila što zdravija, operite je mekom četkicom s Haradentom, zeolitnim zubnim prahom. Upotrebom Haradenta ubrzava se zacjeljivanje rana koje mogu nastati nošenjem proteze i općenito pomaže u očuvanju zdravlja desni i usne šupljine. Za osobe koje imaju parcijalnu protezu, Haradent zbog protuupalnog djelovanja pomaže kod parodontoze, odstranjuje plak i zubi duže vrijeme ostaju glatki pod jezikom, sprečava nastanak neugodnog zadaha, izbjeljuje zube i uklanja kamenac.

Haradent proizvodi dostupni su u ljekarnama, Elbi Medikal maloprodajnim mjestima u Koprivinici i Dugom Selu, te putem web shopa.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

4 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments