ŽIVOTNI STIL I PMS
Briga o zdravlju

ŽIVOTNI STIL I PMS

ŠTO JE PMS?

PMS ili predmenstrualni sindrom obuhvaća niz simptoma fizičke, psihičke i emocionalne naravi koje većina žena osjeća svaki mjesec. Simptomi se počinju javljati 7 do 10 dana prije početka menstrualnog krvarenja. I do 90% žena osjeća neke simptome i promjene. Najčešće se spominju postoci od 35 do 85%.

Predmenstrualni sindrom najčešće se javlja u žena dobi između 20 i 40 godina života.

Ovaj sindrom svoje prve opise i definicije zabilježio je u šezdesetim godinama prošlog stoljeća i od tada je predmet rasprava i raznih neslaganja. Od toga treba li se PMS smatrati zasebnom bolešću te da li je ovdje riječ o fizičkom ili psihičkom oboljenju.

Ovaj sindrom i njegova učestalost u zadnjih se 50 godina udvostručila. U obzir treba uzeti da je njegova pojavnost i prije bila velika, samo se o PMS-u nije toliko pričalo i istraživalo.

Pravi uzrok nastanka ovog sindroma još uvijek nije u potpunosti jasan, ali se uglavnom povezuje i pripisuje promjeni u razini spolnih hormona u krvi.

Vjerojatnije je da žene u čijoj obiteljskoj anamnezi postoje problem vezani uz ovaj sindrom razviju iste poteškoće.

Također, PMS se češće javlja kod žena koje su više pod stalnim utjecajem stresa, višerotkinja i žena s nezdravim stilom života.

Osim nezdravog načina života (loša prehrana, fizička neaktivnost) konzumacija alkohola i cigareta može pogoršati pojavu simptoma i njihov intenzitet.

TIPOVI I SIMPTOMI PMS-a

Američki su znanstvenici 80-tih godina prošlog stoljeća napravili “reda” i opisali četiri temeljna mehanizma nastanka PMS-a, a time i 4 tipa PMS-a.

1. PMS tip A (anksioznost) – smatra se najčešćim tipom predmenstrualnog sindroma

                                             – prisutan je kod 66-80% pacijentica

                                             – kao glavni simptom spominje se strah, odnosno, anksioznost te razdražljivost, nesanica i psihička osjetljivost

                                              – uzrokom se smatra povišena razina estrogena

2. PMS tip D (depresija) – utvrđen kod 1,7-23% pacijentica

                                        – javljaju se jake promjene raspoloženja u kojima se javljaju epizode depresije i suicidalne namjere

                                         – razlike u razini hormona i ovdje su glavni uzrok, ali kod ovog tipa govori se o značajnom manjku progesterone u odnosu na estrogen

3. PMS tip C (grčevi) – prepoznat kod 25% pacijentica

                                 – dominantan je osjećaj pojačanog apetita, žene koje pate od ovog tipa PMS-a imaju neizdrživ osjećaj gladi (osobito za slatkim)

                                  – glad se javlja uz popratnu glavobolju, vrtoglavicu, drhtavicu i pojačan rad srca

4. PMS tip H (hiperhidracija) – uočen kod 60-66% pacijentica

                                               – dolazi do povećanja tjelesne težine, nadutosti, nelagode u dojkama, a čak i pojave otečenosti lica, šaka i stopala

                                               – kao glavni uzrok ovog tipa navodi se neravnoteža renin-angiotenzin-aldosteron i/ili manjak dopamina

Svaka žena razlikuje se prema intenzitetu navedenih simptoma i njihovom trajanju. S obzirom na to da postoji i određeni broj žena koje tijekom predmenstrualnog perioda ne osjećaju nikakve problem ni teškoće ovaj sindrom je u potpunosti individualan i varijabilan.

Simptomi uglavnom prestaju s početkom menstrualnog krvarenja, eventualno koji dan nakon početka.

PREDMENSTRUALNI DISTROFIČNI POREMEĆAJ

PMDS ili PMDD “premenstrual dysphoric disorder” je klinički teži oblik predmenstrualnog sindroma za kojeg većina žena nije čula, a možda od njega pati. Simptomi su isti ili vrlo slični simptomima navedenim za PMS samo su puno jačeg intenziteta. Ovaj oblik PMS-a često se povezuje s većim rizikom za stvaranje poremećaja depresije. Žene koje pate od PMDS-a često su u potpunosti ograničene prilikom svakodnevnih zadataka koje inače obavljaju bez imalo poteškoća.

Za PMDS je karakteristično i mnogo dulje trajanje simptoma, a može se javiti odmah nakon ovulacije i trajati kroz cijelu drugu fazu ciklusa. Prema tome, žene koje pate od ovog oblika PMS-a simptome mogu imati puna dva tjedna kroz svaki mjesec.

Najčešći simptomi težeg kliničkog oblika predmenstrualnog sindroma su jaka tjeskoba, depresija, manjak motivacije za obavljanje svakodnevnih zadataka, pad koncentracije, izražen umor, slabost, nesanica. Ovaj oblik PMS-a vrlo često traži i liječenje lijekovima. Ovisno o vrsti i jačini simptoma mogu se primijeniti antidepresivi, hormonski lijekovi, anksiolitici i analgetici. Odluku o mogućnosti korištenja lijekova donijeti će vaš liječnik.

UBLAŽAVANJE PMS-a

U borbi sa simptomima i jačinom predmenstrualnog života velike pomake možemo napraviti same. Promjene u nekim životnim navikama uvelike će pridonijeti boljem općem stanju i lakšem prolasku kroz ovaj period.

Prva na tapeti, kada je riječ o promjenama, uvijek se nađe prehrana. Dakako, i u ovoj situaciji ona nosi veliku razliku. Smanjenje unosa kofeina i alkohola dobar je početak kod promjena u prehrambenim navikama. U svoje dnevne jelovnike treba uvrstiti što više svježeg voća i povrća, složenih ugljikohidrata i cjelovitih žitarica. Treba smanjiti unos soli, a povećati unos kalcija. U planiranju obroka uvoditi manje, ali češće porcije. Poželjne namirnice su povrće, plava riba, meso peradi, mahunarke, integralne žitarice, voće.

Svakodnevna tjelesna aktivnost ili aktivnost u redovitim intervalima, jer i tjelesna aktivnost doprinosi smanjenju simptoma predmenstrualnog sindroma. Povećanjem tjelesne aktivnosti najviše se utječe na psihičke simptome, ali se povećava i razina energije te se izbjegava osjećaj umora.

Danas se mnogo govori o stresu, pa tako i u kontekstu PMS-a. Aktivno radite na smanjenju stresa vježbama opuštanja te dobrim i kvalitetnim snom. Unesite rutinu u vaše spavanje. Odredite vrijeme u koje ćete ići na počinak i držite se tog vremena tijekom čitavog mjeseca.

DODACI PREHRANI U UBLAŽAVANJU SIMPTOMA PMS-a

Kod ublažavanja simptoma PMS-a mogu pomoći i neki od dodataka prehrani. Osim pripravaka magnezija, cinka, vitamin B skupine, osobito B6, sve više se priča i o biljnim pripravcima koji su ovdje pronašli svoje mjesto.

Ulje noćurka i konopljika biljke su koje pronalaze svoje mjesto ovoj temi.

Konopljika je biljka koja potiče lučenje progesterone, a snižava prolaktin i estrogen. Estrogen smo već naveli ranije kao jedan od uzroka nastanka PMS-a. Konopljika poravnava neravnotežu ovih hormona in a taj način ublažava simptome.

Ulje noćurka djeluje na prostaglandine koji se smatraju uzročnicima mnogih simptoma predmenstrualnog sindroma.

Povećanje unosa omega-3 masnih kiselina može doprinijeti općem boljem stanju, jer je dokazano kako deficit ovih kiselina pojačava simptome PMS-a.

Kod izraženih psihičkih simptoma poput anksioznosti i naglih promjena raspoloženja preporučuju se valerijana ili pasiflora koje umiruju živčani sustav.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

4 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
2 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše ocjena
Inline Feedbacks
View all comments
Lea
Lea
2 godine prošlo

Lijepo opisano