Briga o zdravlju, Inkontinencija, Zdravlje

Život s inkontinencijom

Život s inkontinencijom je izazovan, ali postoji niz načina i savjeta kako si možete olakšati.

Upravljanje svakodnevnim životom s inkontinencijom može biti izazovno, ali uz dobro planiranje i dnevnu rutinu možete živjeti punim plućima. U tekstu ćemo obraditi temu stvaranja rutine, odabira pomagala za inkontinenciju, važnosti pristupačnosti toaleta i donijeti ćemo vam savjete za putovanja.  

Free Male and Female Signage on Wall Stock Photo

Stvorite rutinu

Svakodnevni život s inkontinencijom može biti izazovan, ali dobrim planiranjem, većina osoba nađe rutinu koja im omogućava aktivan život.

Ako vam je tek dijagnosticirana inkontinencija, vjerojatno ste zabrinuti kako upravljati povremenim neželjenim istjecanjem urina.

Pronalaženje rutine često zahtijeva vrijeme što može biti frustrirajuće, ali važno je ustrajati jer napredak u novim tretmanima i proizvodima znači da su vam dostupne mnoge mogućnosti.

Savjeti za stvaranje dnevne rutine

Kada planirate svakodnevni život s inkontinencijom, razmotrite sljedeće scenarije i situacije:

 • kućni život
 • radni život
 • društveni izleti
 • vježbanje i sport
 • veze, intimnost i seks
 • putovanja.
Free Young Woman and Elderly Couple Talking and Smiling Stock Photo

Način planiranja za svaki od njih može biti drugačiji, ali neke jednostavne strategije koje treba razmotriti uključuju sljedeće:

 • planiranje vremena koje ćete provesti vani i količine proizvoda za inkontinenciju koju je potrebno ponijeti sa sobom (uključujući proizvode za čišćenje i neutralizaciju mirisa te rezervni komplet odjeće)
 • informiranje o dostupnosti najbližih toaleta
 • promjenu načina prehrane i planiranje količina unosa tekućine ako oni utječu na simptome

Preporuka je da prije ulaska u društvo testirate novu strategiju kod kuće.

Free A Couple Exercising with Resistance Bands Stock Photo

Pomagala za inkontinenciju

Na tržištu postoji široka paleta proizvoda za pomoć kod inkontinencije kao što su: anatomski ulošci, pelene, zaštitni podmetači i mrežaste gaćice.

Švedska tvrtka Attends više od 40 godina kreira i proizvodi inovativna pomagala za inkontinenciju. Attends pomagalima želimo korisnicima omogućiti mirno spavanje kroz noć, osigurati suhu i zdravu kožu te diskreciju i slobodu kretanja tijekom dnevnih aktivnosti.

Proizvodi tvrtke Attends vrlo su diskretni zahvaljujući važnosti koja je dana tehnologiji jezgre. Ako jezgra obavlja svoj posao, nema potrebe za velikim proizvodima i prekomjernom količinom materijala.

Kako odabrati pravi proizvod? Važno je odabrati proizvod ovisno o stupnju inkontinencije, pokretljivosti, spolu i dobi, koji će zadovoljiti vaše potrebe.

Pristupačnost toaleta

Ako primijetite da ponekad vi (ili osoba o kojoj brinete) imate poteškoća s dolaskom do toaleta na vrijeme, postoje stvari i pomagala koja mogu pomoći.

Korištenje toaleta kod kuće

Sljedeće promjene mogu olakšati odlazak na toalet:

 • prilagodite WC na odgovarajuću visinu i ugradite rukohvat za lakše sjedanje i ustajanje
 • pružite potporu za pravilan položaj sjedenja pomoću stolice za noge (ako je to sigurno)
 • pobrinite se da područje bude čisto i osigurajte dobro osvjetljenje i toplinu kako bi okruženje bilo ugodno
 • pobrinite se da je toalet siguran uklanjanjem predmeta s površine pod kao što su kupaonske prostirke
 • postavite vrata koja se otvaraju prema van. Vrata koja se otvaraju prema unutra su opasna – osobito ako padnete na zatvorena vrata i ostanete zarobljeni.

Toaletne alternative

Ako vi ili osoba za koju skrbite ne možete lako pristupiti zahodu, na tržištu postoje toaletna pomagala koja se mogu postaviti bliže vama.

Toaletne stolice

Toaletna stolica s ugrađenom WC školjkom koja se može postaviti uz krevet.

Ručni pisoari – noćne posude

Ove boce ili uređaji za skupljanje urina dostupni su muškarcima i ženama. Neki imaju dizajn koji se ne prolijeva i mogu se koristiti u krevetu ili na stolici. Jednokratni pisoari dostupni su za putovanja. Morate imati određeni stupanj snage i fleksibilnosti, osobito za ženske pisoare koji se moraju držati prilično čvrsto.

Savjeti za putovanja

Putovanje može biti jedna od životnih radosti (a ponekad i potreba), ali ako se nosite s inkontinencijom, to može biti i tjeskobno razdoblje. Uz malo planiranja svoje putovanje možete učiniti puno ugodnijim.

Planiranje unaprijed pomoći će u sprječavanju gnjavaže i učiniti vaše putovanje puno ugodnijim kada se nosite s inkontinencijom.

Popis za putovanja

 • 6-8 tjedana prije putovanja razgovarajte o svojim planovima putovanja s liječnikom. Razgovarajte s liječnikom o lijekovima koje ćete ponijeti sa sobom. Trebate li lijekove na recept ili proizvode za zatvor, povraćanje ili proljev? Držite svoje lijekove u njihovom originalnom pakiranju kada putujete u inozemstvo.
 • Rezervirajte ranije i obavijestite osobe s kojima putujete o svojim potrebama. Rezervirajte mjesta na prolazu, blizu WC-a ili blizu prednjeg dijela autobusa/aviona (gdje možete brzo izaći).
 • Planirajte svaku fazu svog putovanja u skladu s tim. Ako nosite anatomske uloške zbog curenja iz mjehura, osigurajte dodatnu zalihu za neočekivana kašnjenja.
 • Raspitajte se o mogućoj dopuštenoj dodatnoj prtljagi prilikom rezervacije ako uzimate veliku količinu proizvoda za inkontinenciju.
 • Obavijestite osoblje zrakoplovne tvrtke o svojim potrebama kako biste se prvi mogli ukrcati u zrakoplov.
 • Odaberite odjeću tamnih boja (kako biste prikrili curenje) koja se lako skida i koja je udobna za nošenje (elastični struk, trenirke ili duži, široki topovi).
 • Ponesite sa sobom malu toaletnu torbicu u ručnoj torbi, plus promjenu odjeće. Jednokratne maramice općenito su praktične, a posebno su dobre za fekalnu inkontinenciju.
 • Pijte puno ‘dobre’ tekućine (voda je najbolja) jer klima uređaj dehidrira. Nemojte pasti u iskušenje da smanjite unos tekućine kako biste smanjili curenje urina jer to zapravo može pogoršati zdravstveno stanje.
 • Jedite lagane obroke kako se ne biste osjećali nelagodno, napuhano ili mučno. Vaša probava i tjelesni sat mogu se poremetiti tijekom putovanja.
 • Izbjegavajte iritanse mjehura kao što su kava, čaj, alkohol, čokoladni napici, gazirana bezalkoholna pića i sportski napici. Začinjenu ili kiselu hranu također je najbolje izbjegavati.
 • Istežite se i hodajte što više možete kako biste pomogli cirkulaciji i probavi.

Osobe koje pate od inkontinencije susreću se s brojim ograničenjima. Edukacijom oboljelih, osoba koje brinu o njima, zdravstvenih djelatnika i cjelokupne populacije podižemo svijest o inkontinenciji i o sve većem broju oboljelih u svijetu.

Autorica: Sanja Posavec, mag. ing.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments