Kosti
Briga o zdravlju, Dodaci prehrani, Zdravlje

     ZDRAVLJE KOSTIJU I DODACI PREHRANI

 Kosti

Kosti su organ s mnogobrojnim funkcijama, koji raste i mijenja se tijekom čitavog života, no podložne su brojnim poremećajima. Kosti se sastoje od meke i od čvrste tvari. Meku tvar sačinjavaju voda, proteini kao što je kolagen te same koštane stanice. Čvrstu tvar najvećim dijelom čini mineral hidroksiapatit, kojemu je glavni sastojak kalcij.

Kosti u organizmu imaju mnogo uloga. Daju oblik tijelu, pružaju mu zaštitu i omogućuju nam kretanje. Kosti imaju važnu metaboličku ulogu te su neophodne za proizvodnju krvnih stanica budući da se u njima nalazi krvotvorni organ – koštana srž. Osim toga, kosti djeluju i kao skladište u koje se odlažu brojne štetne tvari, štiteći nas na taj način od njihovog toksičnog djelovanja.

Kostur odraslog čovjeka sastoji se od 206 do 350 kostiju ovisno o dobi i anatomskim varijacijama. U ljudskom tijelu razlikujemo dvije vrste kostiju:  plosnate (poput kostiju glave i kralježaka) i duge (poput bedrene kosti i kostiju ruke).

Bolesti kostiju

 S godinama i starenjem dolazi do slabljenja i lomljivosti kostiju. Kosti su živo tkivo i one se kroz život obnavljaju, a koštana masa doživljava svoj vrhunac između 25. i 35. godine.

Među najčešće bolesti kostiju ubrajaju se osteoporoza, Pagetova bolest, tumori kostiju, rahitis, osteomalacija, osteoartritis i osteomijelitis.

Osim navedenih bolesti tegobe s kostima mogu nastati prilikom mehaničkih ozljeda odnosno prijeloma kostiju.

Osteoporoza

Osteoporoza je najučestalija metabolička bolest koja zahvaća kosti. Očituje se smanjenom gustoćom koštanog tkiva, promjenama mikroskopske građe koštanih gredica te povećanom sklonošću prijeloma. Osteoporoza se najčešće javlja kod žena u menopauzi, budući da je njezin razvoj usko vezan uz smanjeno izlučivanje spolnih hormona. Smatra se da je osteoporozom u Hrvatskoj zahvaćeno gotovo 50% žena te 16% muškaraca starijih od 50 godina, što je čini bolešću kojoj se treba posvetiti s posebnom pozornošću. Postoji mnogo čimbenika koji utječu na razvoj osteoporoze, a osim već spomenutog smanjenog izlučivanja spolnih hormona, u tu listu ubrajamo nedostatan unos vitamina D i kalcija, nedovoljno kretanje, pušenje, neke lijekove te genetiku.

Osteoporoza nosi visoki rizik od loma kralježnice, dok je prijelom kuka zbog svojih komplikacija značajan uzrok smrti pogođenih osoba. Osteoporozu možemo dijagnosticirati denzitometrijom i pretragama krvi, a unatoč mnogobrojnim danas dostupnim načinima liječenja, najvažnija je njezina prevencija u vidu hormonskog nadomjesnog liječenja nakon menopauze, prestanka pušenja, pravilne prehrane i redovite tjelovježbe.

Više o osteoporozi pročitajte na https://elbi-medikal.hr/osteoporoza/

Pategova bolest

Pagetova bolest kostiju je bolest nepoznatog uzroka kod koje se događaju lokalne promjene na kosti u obliku povećane koštane razgradnje na jednom dijelu kosti, dok se na drugom dijelu istovremeno stvara nova kost. Oba procesa se događaju istovremeno, a očituju se deformacijom i prijelomom kosti.

Pagetova bolest može zahvatiti bilo koju kost, ali najčešće zahvaća zdjeličnu kost, bedrenu kost (femur), lubanju, goljeničnu kost, kralješke (vertebrae), ključnu kost (clavicula) i nadlaktičnu kost (humerus). Pagetova bolest otkriva se rendgenskim snimkama i laboratorijskim testom za određivanje vrijednosti alkalne fosfataze, enzima značajnog u oblikovanju kosti. Scintigrafija kostiju pokazuje koje su kosti zahvaćene.

Tumor

Tumor je bolest kod koje dolazi do rasta nenormalnih stanica u kostima. Kao i druga tumorska tkiva, i tumori kostiju mogu biti nekancerogeni (benigni) ili kancerogeni (maligni). Benigni su znatno češći od malignih.

Najčešći simptomi tumora kostiju su bol, izbočina ili tvorba. Također, tumorske tvorevine oslabljuju kost pa često dolazi do prijeloma kostiju uslijed slabih ili nikakvih dodira. Tumor se dijagnosticira rendgenskim snimkama, ali za dijagnozu radi li se o malignim i benignim stanicama potrebna je biopsija (uzimanje uzorka za analizu).

Rahitis

Rahitis je bolest od koje obolijevaju djeca, a koju karakterizira poremećaj metabolizma kalcija i fosfora. Manifestira se mekoćom i deformitetima kostiju. Do ovog poremećaja može doći uslijed smanjenog unosa kalcija ili poremećaja u apsorpciji kalcija. Najčešće je uzrok smanjenja kalcija, nedostatak vitamina D koji pospješuje apsorpciju kalcija iz crijeva, smanjuje njegovo izlučivanje preko bubrega i regulira razgradnju kosti, kako bi razina kalcija u serumu bila uredna.

Djeca oboljela od rahitisa imaju karakteristične promjene i deformacije na tijelu: povećanu glavu u predjelu čela, oštećenu caklinu zuba i pojačan karijes, zadebljanja na mjestima rebrenih hrskavica na prsima, izbočena leđa i trbuh, poprečno stisnutu zdjelicu, skraćene duge kosti, razdražljivost i mišićnu slabost.

MSM

Osteomalacija

Osteomalacija je bolest kostiju koja je uzrokom i simptomima jednaka kao rahitis, samo od nje obolijevaju odrasle osobe. Kao i kod rahitisa, uzrok bolesti je nedostatak kalcija i vitamina D što izaziva povećanjem nemineraliziranog djela kosti. Zbog izrazite mekoće kostiju nastaju deformiteti kosti.

Osteoartritis

Osteoartritis (degenerativni artritis, degenerativna bolest zglobova) je kronična bolest zglobova obilježena degeneracijom zglobne hrskavice i okolne kosti što može uzrokovati bol i ukočenost. Simptomi osteoartritisa su bolni zglobovi, manja pokretljivost u zglobovima te škripanje i pucketanje u zglobovima.

Osteomijelitis

Osteomijelitis je upala kosti s razaranjem, uzrokovana bakterijama, gljivicama ili mikobakterijama. Javlja se lokalizirana bol i osjetljivost s općim simptomima  ili bez njih. Ova bolest često nastaje preko zaraženih tkiva ili proteza, otvorenih rana ili ispod dubokih dekubitusa.

Prevencija bolesti kostiju

Zdrave i jake kosti pomažu da budemo aktivni i uživamo u životu. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za očuvanje zdravlja kostiju.

  • Redovito se bavite  tjelovježbom

Vježbanjem stavljate tijelo pod umjereni pritisak, što rezultira u formiranju kostiju i čini ih jačima. Vježba pomaže povećati i održavati gustoću kostiju.

  • Pazite na tjelesnu težinu

Za zdravlje kostiju vrlo je važno održavati i normalnu kilažu. Tako pothranjeni  imaju veći rizik od slabih kosti i fraktura, dok ljudi s prekomjernom težinom stavljaju prevelik pritisak na svoje kosti i zglobove.

  • Smanjite unos soli

Slana hrana uzrokuje pretjerano izlučivanje kalcija putem bubrega. Pokušajte smanjiti unos soli u svom svakodnevnom životu. Različito bilje i začini mogu se koristiti kao alternativa.

Više o utjecaju unosa soli na organizam pročitajte na https://elbi-medikal.hr/osoli/

  • Koristite dodatke prehrani

Na tržištu je puno dodataka prehrani za zdravlje kostiju. U nastavku vam donosimo neke od njih.

Glukozamin sulfat je prirodno prisutan aminomonosaharid koji nastaje u ljudskom organizmu od glukoze i L-glutamina te ključna komponenta kompliciranijih spojeva glikozaminoglikana i glikoproteina koji su važni sastojci vezivnog tkiva. Također neophodan je za konstrukciju i održavanje vezivnog tkiva, pogotovo hrskavice i lubrikantnih tekućina u tijelu. Konačna forma glukozamina jest N-acetil glukozamin, koji zajedno s glukuronskom kiselinom čini hijaluronsku kiselinu, tekućinu koja “podmazuje” zglobove. Osim što je komponenta hijaluronske kiseline glukozamin također pomaže ugradnju sumpora u hrskavicu. Uz sve navedeno, osigurava zglobnoj hrskavici elastičnost i sposobnost ublažavanja udaraca te je čuva od oštećenja.

Kondroitin sulfat složeni je ugljikohidrat (glikozaminoglikan) koji nalazimo u vezivnim tkivima svih sisavaca. Sintetizira se iz beta-D-glukuronske kiseline i D-N beta acetil galaktozamina. U tijelu ga stvaraju stanice hrskavice -hondrociti. U zglobnoj hrskavici kondroitin ima nekoliko važnih uloga: osigurava stvaranje sinovijalne tekućine u zglobu, ali time i prehranu zgloba i zaštitu zglobnih struktura te zaštitu od mehaničkih oštećenja. Štiti zdravu hrskavicu od preranog propadanja sprječavajući stvaranje određenih enzima koji oštećuju vezivna tkiva te neutralizirajući učinak drugih enzima koji sprječavaju transport hranjivih tvari u hrskavicu.

Budući da se s neprestanim kretanjem i godinama te strukture neprekidno troše te sve teže obnavljaju, dolazi do njihovog propadanja uz pojavu bolova i otežanu pokretljivost. Brojna klinička istraživanja pokazala su da smanjenje koncentracije kondroitina značajno doprinosi razvoju osteoartritisa, ali i nastanku različitih mehaničkih ozljeda zglobnih struktura. Primjenom kondroitin sulfata povećava se pokretljivost degenerativno promijenjenih zglobova te smanjuje razina boli i potreba za primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Metilsulfonilmetan ili popularnije MSM prirodni je oblik sumpora pronađen u ljudskim i drugim živim organizmima. Također se nalazi u sirovoj hrani, ali iz nje nestaje pri modernom načinu spremanja hrane prilikom pranja i kuhanja. Otprilike pola organskog sumpora je pohranjeno u mišićima, kostima i koži. MSM ima vrlo široku paletu djelovanja a najznačajnija je sposobnost obnavljanja vezivnog tkiva i mogućnost uklanjanja bolova uzrokovanih upalom. Uz to ima vrlo povoljan učinak na akne, alergije, Alzheimerovu bolest, artritis, cirkulaciju, glavobolju, migrenu, stres, bolove u mišićima te u normalizaciji imunološkog sustava. U današnje vrijeme sve je popularniji kao rješenje za otklanjanje boli budući da je potpuno prirodan i ne izaziva nikakve druge nuspojave.

Na našem web shopu možete pronaći dodatke prehrani za zdravlje vaših kostiju. Više pročitajte na:

Vitamin D i kalcij su neizostavan par kada je riječ o zdravlju kostiju. Najčešće se koriste kod prevencije nastanka osteoporoze, ali i ostalih tegoba s kostima i zglobovima.

Različite oblike vitamina D i kalcija možete pronaći na našem web shopu.

Za sva dodatna pitanja vezana uz dodatke prehrani na raspolaganju vam stoji naše stručno osoblje.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments