Briga o zdravlju, Zdravlje

Zaštita kože od uboda komaraca i njega kože

Komarci

Dolaskom toplijih dana više vremena provodimo na otvorenom ali čim temperatura prijeđe 15⁰C aktiviraju se i komarci.

Komarci su leteći insekti (kukci) kojima je za razvoj potrebna stajaća voda. Prirodna su im legla lokve, močvare, privremeno poplavljena područja, a umjetna legla su otklopljeni spremnici za vodu i različiti predmeti u kojima se nakuplja kišnica. Ženka komarca polaže jaja na površinu vode ili na mjesto koje će biti prekriveno vodom te se iz jaja razvija ličinka, zatim kukuljica i na kraju odrasla jedinka – leteći komarac. Razvoj jaja, ličinke i kukuljice se događa u vodi. Ovisno o temperaturi vode razvoj odrasle jedinke može trajati od tjedan dana do nekoliko tjedana. Da bi ženka komarca mogla razviti i položiti jaja potrebnan joj je krvni obrok, tj. bjelančevine iz krvi te iz tog razloga i napada ljude. Komarci su sposobni preletjeti velike udaljenosti kako bi došli do krvnog obroka. Prezimljuju u stadiju jajašca, a zadnja generacija ženke prije zime polaže jaja na sigurno mjesto zaštićeno od eventualnih neprijatelja i vremenskih neprilika. Na našem području udomaćila se vrsta tigrasti komarac koji je aktivan tijekom cijelog dana, a za razvoj mu je potrebna vrlo mala količina vode.

Aktivnost komaraca

Komarci su najaktivniji kad je veća vlažnost u zraku i niža temperatura, tj. u sumrak, tijekom noći i rano ujutro. Veličina varira od 0,3 do 2 cm pa se mogu nastaniti u vrlo nepristupačna mjesta.

Komarce privlače ljudi zbog ugljičnog dioksida kojeg izdišu, topline (viša tjelesna temperatura) i mirisa (znoj). Neka istraživanja su pokazala kako su i osobe s krvnom grupom 0 privlačnije komarcima.

Komarci probijaju kožu i izvlače krv vrhom svojih usta i istovremeno ubrizgavaju slinu koja sadrži bjelančevine koje sprječavaju zgrušavanje krvi oko mjesta uboda.  Naš organizam te bjelančevine prepoznaje kao stranu tvar i aktivira se imunološki sustav te se na mjestu ugriza nakupljaju upalne stanice što se vidi kao reakcija lokalne upale (crvenilo, oteklina, toplina i svrbež).

Reakcija na ubod komaraca obično prođe kroz par dana. Potrebno je izbjegavati češanje koža na mjestu uboda jer se time omogućava ulaz bakterijama u ranu, a može doći i do infekcije ili se može povećati upala kože.

Kako smanjiti broje komaraca?

Savjeti kako smanjiti broj komaraca:

 • redovito mijenjajte vodu koja stoji na otvorenom,
 • maknite sve posude na otvorenom u kojima bi se mogla skupljati kišnica,
 • održavajte ispravnost sustava za odvodnju,
 • redovito čistite krovne oluke,
 • septičke jame držite zatvorene,
 • redovito čistite fontane, umjetna jezerca i bazene,
 • održavajte zelene površine.

Kako se zaštititi?

Zaštitite se od komaraca:

 • na vratima i prozorima postavite zaštitne mreže,
 • izbjegavajte boravak na otvorenom u vrijeme najveće aktivnosti komaraca,
 • kod boravka u prirodi nositi dugu odjeću,
 • koristite sredstva za odbijanje komaraca

Ako ipak dođe do uboda mjesto uboda hladite oblogom ili gelom.

Većinom, kod uboda komaraca, nije potreban posjet liječniku osim ako se radi o većem broju uboda i intenzivnom svrbežu, što je često kod male djece. Tada liječnik može prepisati peroralnu terapiju antihistaminicima te lokalnu terapiju kortikosteroidnom kremom u kombinaciji s antibiotikom na mjestu ugriza. Ako nastane oštećenje kože uslijed grebanja i dođe do infekcije isto će biti potrebna lokalna i peroralna antibiotska terapija. Također može doći do lokalnih alergijskih reakcija i u tom slučaju će liječnik propisati protuupalnu i protualergijsku terapiju.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments