Briga o zdravlju, Inkontinencija, News, Zdravlje

Savjeti za način života kod urinarne inkontinencije

Pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost značajno doprinose zdravlju mokraćnog mjehura, ali i boljoj kontroli urinarne inkontinencije kada je ona prisutna. Postoji snažna poveznica između prehrambenog unosa i obrazaca mokrenja. Možete voditi paralelno dnevnik mokrenja i prehrane kako bi otkrili koje namirnice i pića uzrokuju promjene u mokrenju. Također ćete otkriti hoće li njihova eliminacija poboljšati kontrolu nad mokraćnim mjehurom.

UNOS TEKUĆINE

Uvriježeno je mišljenje da kod urinarne inkontinencije treba ograničiti unos tekućine kako bi potreba za mokrenjem bila rjeđa. Međutim, to je pogrešan pristup zbog činjenice da kod manjeg i nedovoljnog unosa tekućine urin može biti koncentriraniji i nadraživati površinu mokraćnog mjehura. Dehidracija može pogoršati simptome urinarne inkontinencije i potaknuti razvoj mikroorganizama koji uzrokuju urinarne infekcije. Općenita je preporuka da unesete između 6 i 8 čaša tekućine na dan, te da unos tekućine  ne ograničavate bez savjetovanja sa svojim liječnikom.

OJAČAJTE SVOJE TIJELO

Uključivanje u različite programe vježbanja korisno je za cjelokupno zdravlje. Kegelove vježbe koje se koriste za jačanje mišića dna zdjelice mogu prevenirati razvoj urinarne inkontinencije.

Starenjem dolazi do gubitka mišićne mase i snage. Brojna znanstvena istraživanja su pokazala da redovita tjelesna aktivnost može usporiti gubitak mišićne snage. Vježbe za jačanje mišića dna zdjelice često se preporučuju kao prva linija obrane za stresnu urinarnu inkontinenciju kod žena i muškaraca. Prema američkim smjernicama za tjelesnu aktivnost preporučuje se trening snage za aktivne i starije odrasle osobe minimalno dva puta tjedno za sve mišićne skupine.

REDUKCIJA TJELESNE MASE

Žene s prekomjernom tjelesnom masom imaju značajno veći rizik da budu inkontinentne Međutim, istraživanja su pokazala da ukoliko žene koje pate od inkontinencije reduciraju svoju tjelesnu masu značajno mogu smanjiti epizode nevoljnog istjecanja urina. Jedno istraživanje je pokazalo da su pretile žene koje su krenule vježbati i izgubile 10 % svoje tjelesne mase reducirale istjecanje urina za pola.

PRESTANAK PUŠENJA

Dim cigarete negativno djeluje i na mokraćni sustav pri čemu može povećati rizik razvoja inkontinencije kod oba spola. Također, kod osoba koje pate od stresne urinarne inkontinencije, ukoliko su pušači, nevoljan gubitak urina može biti veći u odnosu na nepušače. Razlog je ponavljajući pritisak na mokraćni mjehur svaki put kada osoba zakašlje. Stoga je u tretmanu urinarne inkontinencije bitno prestati pušiti, kako bi se simptomi ublažili. 

Švedski proizvođač Attends u svom asortimanu nudi široki spektar proizvoda za olakšavanje simptoma inkontinencije. Attends proizvodi imaju visokoupijajuću jezgru i Quick dry tehnologiju koja održava kožu suhom, a mokraću brzo upija i zadržava unutar proizvoda. Prozračni materijal omogućuje koži da diše istovremeno pružajući sigurnost i udobnost. Attends proizvodi dostupni su i na Elbi Medikal web shopu.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments