Briga o zdravlju, Inkontinencija, Zdravlje

Urgentna inkontinencija

Urgentna inkontinencija je snažna, iznenadna potreba za mokrenjem koju je teško odgoditi. Ubrzo nakon pojave nagona za mokrenjem dolazi do stiskanja ili grčenja mokraćnog mjehura te do istjecanja urina. Urgentna inkontinencija može zadesiti svakoga, iako se češće javlja kod žena i starijih ljudi.

Uzroci urgentne inkontinencije

Urgentna je inkontinencija uzrokovana abnormalnim kontrakcijama mjehura. Mišići koji kontroliraju protok urina iz mjehura nazivaju se sfinkteri. Kod pojave urgentne inkontinencije mišići mjehura stišću se s dovoljno snage da nadjačaju mišić sfinktera mokraćne cijevi.

U mnogo slučajeva ne može se odrediti točan uzrok urgentne inkontinencije, ipak potencijalni uzroci abnormalne kontrakcije mjehura mogu biti:

  • Infekcija mjehura
  • Upala mjehura
  • Kamenci u bubrezima ili mjehuru
  • Povećana prostata
  • Tumor mjehura
  • Oštećenje živaca mjehura uslijed raznih bolesti (dijabetes, moždani udar, Parkinsonova bolest, multipla skleroza…)
  • Oštećenje leđne moždine

Dijagnosticiranje urgentne inkontinencije

Za dijagnozu se potrebno obratiti liječniku koji će obaviti fizički pregled, pitati vas o simptomima i povijesti inkontinencije te ako je potrebno uzeti uzorak urina. Po potrebi se mogu raditi i dodatna ispitivanja poput testiranja mišića zdjelice, analize urina na prisutnost infekcije ili bakterije, ultrazvuka mokraćnog mjehura, cistoskopije…

Liječenje urgentne inkontinencije

Većina ljudi s urgentnom inkontinencijom može živjeti bez liječenja što ipak može utjecati na smanjenje kvalitete života, izazivati nelagodu ili sputavati vaš aktivni način života. Neki od načina liječenja mogu se primjenjivati samostalno i kod kuće. Promjena životnog stila jedan je od njih. Izbor hrane i tekućine koja se unosi u organizam može utjecati na smanjenje inkontinencije tako da se izbjegava alkohol, kofein te začinjena i kisela hrana, a unosi više vlakana. Prestanak pušenja i gubitak prekomjerne težine također imaju utjecaja.

Kegelove vježbe najčešće su prva opcija liječenja inkontinencije. Vježbe imaju svrhu jačanja mišića dna zdjelice koji sudjeluju u zadržavanju urina.

Postoje i druge metode liječenja poput operativnih zahvata i raznih lijekova. Neke od njih su injekcije botoksa koje pomažu opustiti mišiće mjehura i spriječiti prekomjerne kontrakcije, zatim urinarni kateter te brojne druge.

Na tržištu postoje razni proizvodi koji pomažu kod ublažavanja simptoma inkontinencije. Švedski proizvođač Attends nudi široki spektar proizvoda za inkontinenciju. Razne vrste uložaka, pelena, podmetača, mrežastih gaćica te proizvoda za čišćenje i njegu kože uvelike mogu doprinijeti povećanju kvalitete života te nastavku aktivnog načina življenja. Attends ulošci i pelene imaju ekstra mekani gornji sloj koji je u dodiru s kožom te prozračnu stražnju stranu koja omogućuje koži da diše. Quick dry tehnologija brzo upija tekućinu pretvarajući je u gel te ostavljajući površinu suhom. Na taj način osigurana je minimalna mogućnost nastanka infekcije i iritacije kože.Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal!0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments