umnjaci
Briga o zdravlju, Zdravlje

Umnjaci

Umnjaci

Umnjaci, poznati još i kao osmice i zubi mudrosti, predstavljaju osmi zub u ljudskoj vilici.

Tijekom života jedne osobe obično se formiraju četiri umnjaka. Za razliku od drugih zuba umnjaci izrastaju kasnije, u periodu od 18-te do 25-te godine života te zato predstavljaju znak zrelosti.

Umnjaci ili treći molari zauzimaju posljednje mjesto u zubnom nizu. Često se susrećemo s iskustvima ljudi iz naše okoline kojima ovi zubi nisu izrasli ili su imali dosta komplikacija s njima. Nekoliko je razloga zbog kojih se može desiti da umnjak ne izraste. Umnjak za rast može biti spriječen nedostatkom prostora u zubnom luku, nepravilnim položajem ili ograničenim rastom vilice.    

Perikoronitis

Umnjaci se često znaju upaliti što kod osobe izaziva bol, a sama upala naziva se perikoronitis. Osim bola može doći i do oštećenja drugih zubi ili nekih drugih dentalnih problema. Ponekad, upaljeni umnjaci ne izazivaju očite ili neposredne probleme. Budući da je umnjake zbog položaja teško čistiti (četkati) izloženiji su karijesu i bolestima desni od ostalih zubi.

Upala umnjaka praćena je stvaranjem gnoja i bolom. Bol može biti veoma jak, a često se može proširiti i do uha.

Zubi koji ne izrastu ne moraju uzrokovati smetnje, ali ako su smetnje prisutne tada se javljaju bolovi od blagog do jakog intenziteta. Može biti prisutan otok u ustima, otežano otvaranje usta, pa čak i opći znakovi infekcije (povećana tjelesna temperatura, malaksalost i sl.).

Kada umnjak djelomično izbije, lako može doći do upale mekog tkiva u području krunice zuba. Upale se ovdje često javljaju jer je čišćenje takvog zuba otežano zbog nepristupačnosti i teško zahvaćamo to područje prilikom četkanja. Nadalje, hrana se lako zavlači ispod desni, koje djelomično prekrivaju krunu zuba i stvara se idealna podloga za razvoj upale.

Simptomi upale umnjaka

Ako se umnjak ne pojavi, obično nema nikakvih simptoma. U slučaju da umnjak raste tako da se stvara međuprostor između dva zuba, može se osjetiti neugodan okus u ustima ili zadah iz usta. Glavni simptom upale jebol pri zagrizu i neugodan okus. Također, područje oko zuba može biti otečeno.

Rast umnjaka ne uzrokuje uvijek simptome upale. Međutim, kad se upaljeni umnjak inficira, ošteti druge zube ili uzrokuje druge dentalne probleme. Najčešći simptomi upale umnjaka su bol, crvene ili natečene desni, mekane ili krvave desni, natečena čeljust, loš zadah, neugodan okus u ustima i glavobolja.

Terapija upale umnjaka

Terapija koja se preporučuje kod otežanog nicanja umnjaka ovisi od procjene mogućnosti izrastanja, starosti pacijenta, općeg zdravstvenog stanja i prisutnih simptoma. Kad se umnjak upali, prvo se daje antibiotik da se upala smiri, a nakon toga se dalje pristupa sanaciji problema. 

Upalu umnjaka je ponekad moguće riješiti ispiranjem sadržaja, odnosno, “džepa” koji se stvorio (mjesta gdje se skupljala zaostala hrana) i cirkumcizijom gingive. Cirkumcizija gingive je postupak kojim se skalpelom otklanja dio zubnog mesa koji prekriva krunu zuba. Tako se olakšava održavanje oralne higijene i smanjuje mogućnost ponovne upale.

Vađenje umnjaka

Međutim, u slučajevima ponavljanja težih upala, jedino trajno rješenje je vađenje umnjaka. Postupak vađenja umnjaka izgleda tako da stomatolog ili kirurg ubrizga lokalni anestetik da se umrtvi područje u kojem se nalazi zub. Kirurško vađenje umnjaka se vrši tako što se otvara tkivo zubnog mesa iznad zuba i vadi kost koja pokriva zub, a potom i sam umnjak. Nekad je čak potrebno i razbiti zub na manje komade kako bi se lakše izvadio.

Nakon vađenja umnjaka ponekad je potrebno i nekoliko kopči za zatvaranje rane. Postoje kopče koje same otpadaju, a postoje i one koje skida sam kirurg nekoliko dana poslije operacije.

Trajanje vađenja umnjaka je relativno, od petnaestak minuta do oko sat vremena, ovisi o tome vadi li se samo umnjak ili je potrebna operacija. Najvažnije je da tijekom samog procesa vađenja umnjaka ne osjećate bol, jer ste pod djelovanjem anestetika.

Vađenje umnjaka može biti izvedeno i bez operacije, ali je za to potrebno javiti se na vrijeme stomatologu. Uz određenu terapiju oporavak je moguć i u roku od 24 sata.

Autor: Tanja Kovač, dr.med.dent.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments