Briga o zdravlju, Zdravlje

Uloga žuči u organizmu

Žuč je gusta žutozelena tekućina koja se stvara u jetrenim stanicama, a sudjeluje u probavi masti u dvanaesniku. Jetra dnevno izluči oko 600 ml žuči. Žuč prilikom stvaranja može direktno otjecati u dvanaesnik, međutim u većini se slučajeva pohranjuje u žučnom mjehuru.

Sastav žuči

Voda čini oko 97% sastava žuči. Ostali sastojci žuči su soli žučnih kiselina (kolna i kenodeoksikolna  kiselina), žučne boje (biliverdin i bilirubin) te druge otopljene tvari poput kolesterola, masnih kiselina, lecitina i elektrolita. Žuč ne sadrži probavne enzime.

Uloga žuči

Soli žučnih kiselina imaju dvije važne uloge u organizmu. Prva je uloga u probavi masti na način da velike čestice masti razbijaju na manje kako bi se ubrzala apsorpcija masti. Druga je uloga stvaranje micela masti što je bitno kako bi se osigurala veća kontaktna površina na koju djeluju enzimi koji razgrađuju masti. Prestanak izlučivanja žuči uzrokuje poteškoće u apsorpciji masti, ali i tvari topivih u mastima poput vitamina A, D, E i K.

Bolesti žuči

Najčešća bolest žuči su žučni kamenci. Žučni kamenci nastaju kada žuč postane prezasićena kolesterolom koji se kristalizira i taloži u žučnom mjehuru. Rizik za nastanak žučnih kamenaca povećava se naglim mršavljenjem. U stvaranju žučnih kamenaca veliku ulogu ima prehrana. Danas je poznato da su prekomjerna tjelesna masa, a osobito pretilost rizični čimbenici za nastanak žučnih kamenaca. Iako samo polovica oboljelih od žučnih kamenaca osjeća simptome, kada se oni pojave nije ih moguće zanemariti. Riječ je o snažnoj boli, a nerijetko se javlja osjećaj mučnine i povraćanje. Žučni kamenci mogu dovesti do raznih komplikacija kao što su akutna upala žučnog mjehura, pankreatitis (upala gušterače) i opstrukcijski ikterus (žutica).

Liječenje i prevencija žučnih kamenaca

Ukoliko imate žučne kamence svoje stanje možete olakšati pravilnom i uravnoteženom prehranom. Jelovnik bi trebao biti bogat namirnicama koje sadrže značajne količine vlakana kao što su svježe voće i povrće, cjelovite žitarice i mahunarke. Trebali bi ograničiti unos masti.

U svoju prehranu također možete uključiti sjemenke lana i psyllium ljuskice jer sadrže dosta vlakana i odlične su za probavu.

Namirnice koje treba  izbjegavati su: masno meso, pržena i pohana jela, jaja, zreli i masni sirevi, agresivni začini poput luka, papra i crvene paprike, te previše topla ili prehladna jela.

U svoju prehranu kao začin možete uključiti kurkumu koja osim što djeluje protuupalno ima i druge dobrobiti za vaš organizam.

Kako bi prevenirali nastanak žučnih kamenaca i zadržali proizvodnju žuči u normalnim granicama potrebno se pridržavati uravnotežene prehrane i zdravog načina života. Jetra kao najveći organ u našoj trbušnoj šupljini ima najvažniju ulogu u stvaranju žuči stoga ju je važno održati zdravom.

U prevenciji nastanka žučnih kamenaca kao i u olakšavanju simptoma mogu vam pomoći dodaci prehrani u obliku čajeva, tinktura, medova ili kapsula.

Kao što je već poznato većina naših tegoba počinje u probavnom traktu, stoga ga je jako važno održati zdravim i funkcionalnim. Smanjenjem razine stresa i uvođenjem zdrave i uravnotežene prehrane napravit ćete veliki pomak u zdravlju čitavog organizma.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

3 2 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments