Uljana repica - hladno prešano nefiltrirano ulje sjemena
Briga o zdravlju, Matičnjak, Zdravlje

Ulje uljane repice

Uljana repica ili kanola (Brassica napus) je industrijski važna biljka koja služi za proizvodnju repičinog ulja i biodizela. Repičino ulje je iznimno ljekovito, a osim u prehrani, može se koristiti za kožu i kosu. Hladno prešano ulje repice je široko dostupno i jeftino. Vodeća organizacija za sigurnost hrane i lijekova, FDA, je proglasila repičino ulje sigurnim za upotrebu i korištenje u ljudskoj prehrani.

Plod uljane repice je mahuna koja sadrži oko 20 okruglih sjemenki koje su bogate uljem. Prešanjem se dobiva uljna pogača, a to je smjesa čistog ulja uljane repice i ostalih sastojaka sjemenki.

Prešano ulje repice je iznimno ljekovito zbog toga što sadrži visoki udio nezasićenih masnih kiselina. Sadrži omega – 3 i omega – 6 masne kiseline u omjeru 1:3 te je treće najkorištenije ulje u prehrani. Korištenje repičinog ulja dovodi do smanjenja koncentracije lošeg kolesterola u krvi.

Iako se za repičino ulje kaže da je zdravo kao i maslinovo, postoji jedna prednost. Grijanjem i prženjem na repičinom ulju ne stvaraju se loše transmasti kao kod zagrijavanja maslinovog ulja, a i samo repičino ulje je termostabilno. Repičino ulje možete koristiti za: začinjavanje salate, pripremu umaka, grijanje i prženje hrane.

Što kada želimo hladno prešano ulje koristiti za prženje, pečenje, kuhanje? Jedno od boljih i jeftinijih rješenja je repičino ulje jer nam njegova visoka točka dimljenja od preko 155 stupnjeva omogućava da puno toga na ovom ulju možemo peći i pržiti bez da se unište njegova nutritivna svojstva i bez stvaranja loših transmasti. Preporučeni omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina ostaje u idealnom omjeru 3:1, što je u skladu s preporukama Europske agencije za sigurnost hrane. K tome, za valjanost ulja u tavi i loncu bitna je i točka dimljenja, koja je kod repičinog ulja u odnosu na većinu hladno prešanih ulja, uključujući i maslinovo, daleko najveća. Uz izvrstan omjer nezasićenih masnih kiselina, repičino hladno prešano ulje možemo nazvati omega – 3-6-9-balansom, dobrim za srce, odličnim u kuhinji. Pored toga, ono nije znatno skuplje od štetnih rafiniranih ulja s čijim svakodnevnim korištenjem ugrožavamo zdravlje i povećavamo rizik od mnogih oboljenja.

Također se koristi u kozmetičke svrhe jer sastav ulja odgovara svim tipovima kože. Dodaje se u kreme i druga sredstva za njegu kože. Pomaže u smanjenju vidljivosti ožiljaka, a pogodno je i za masažu jer kožu navlaži i nahrani, a uz to je štiti i od djelovanja štetnih slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu preranih znakova starenja. Učinkovito je kod olakšavanja tegoba, kao što su ekcemi i akne jer ublažava svrbež i smiruje kožu. Budući da ima snažna protuupalna svojstva, odlično je sredstvo za njegu osjetljive i nadražene kože.

U našem web shopu pronađite visoko kvalitetno hladno prešano ulje repice, dobiveno prešanjem na temperaturi koja ne prelazi 28 ° C.

https://elbi-medikal.hr/web-shop/maticnjak/hladno-presana-ulja-maticnjak/hladno-presano-ulje-uljane-repice-750-ml/

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments