novogodišnja
News, Zdravlje

U Novoj godini ću…

Novogodišnje odluke

Bliži nam se novogodišnja noć i u potrazi smo za savršenom kombinacijom kako bismo u najboljem izdanju ušli u Novu godinu. Osim izbora mjesta i izgleda za doček, opasno nam se bliži trenutak donošenja odluka kojima ćemo iduću godinu učiniti boljom od ove na izmaku.

Nažalost, često se odluke za život bitne donose izmakom godine, a donosimo ih na primjeru onoga što nam u ovoj godini baš i nije bilo uspješno ili po planu. Možda bi nam i jedna od novih odluka mogla biti da si ciljeve zadajemo neovisno o datumu na kalendaru i da cijele godine radimo na ostvarivanju željenih ciljeva.

A u ovoj Novoj 2023-oj baš bi mogli ciljati i na zdravlje. Nije nepoznanica da nam se zdravlje nalazi pri dnu popisa želja, ako nas ono služi. Anton Pavlovič Čehov u svoje je vrijeme rekao je kako zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu. Pokušajmo dokazati kako na naše zdravlje možemo utjecati i preventivno!

Iako je pojam zdravlja vrlo širok i kompleksan njegovo održavanje je zapravo vrlo jednostavno.

Zdrava prehrana

Pravilna i uravnotežena prehrana zadovoljava potrebu organizma za dnevnim unosom energije, zatim dostatnom količinom prehrambenih i zaštitnih tvari. Hrana nam služi kako bismo svom organizmu osigurali potrebne nutrijente za obnovu i izgradnju tkiva. Nadalje, hranom (mast ii ugljikohidrati) nadoknađujemo energiju koja se troši u procesu metabolizma i u tjelesnoj aktivnosti. Hranom unosimo i sve one esencijalne tvari koje naše tijelo ne proizvodi, a bez kojih fiziološke funkcije organizma nisu moguće (vitamini i minerali).

Donošenjem odluke o reorganizaciji prehrambenih navika potičemo i pridonosimo održavanju našeg fizičkog zdravlja, ali i psihičkoj i tjelesnoj sposobnosti.

Dovoljan unos tekućine

Voda je najzdravije piće! Preko vode tijelu dajemo iznimno važne minerale i elektrolite, a istovremeno ne unosimo ni masti, ni šećere, ni bjelančevine. Voda nema energetsku vrijednost. Čak 70% ljudskog organizma čini voda i ona je nužna za svaki proces u organizmu. Voda je osnovni sastojak svake tjelesne tekućine, a u postotcima čini 92% krvi te 98% crijevnih sokova, želučanih sokova i sline.

Žeđ koja nas u najvećem postotku slučajeva „natjera“ da popijemo vode, nažalost, već je znak dehidracije. Vodu je potrebno unositi tijekom cijelog dana u manjim količinama i otprilike jednakim intervalima. Tako se sprječava dehidracija, jer se osigurava dovoljno vremena za prodor vode u stanice. Ulaz vode u stanice traje dulje zbog različite površinske napetosti vode koju pijemo i one koja se nalazi u stanici.
Unos velikih količina vode u kratkom vremenskom periodu nije preporučljiv, jer može dovesti do disbalansa elektrolita.

Voda se ne nadoknađuje isključivo pijenjem, oko 20% potreba za vodom dolazi putem hrane i drugim napitcima. Preporuka Nacionalne medicinske agencije je da prosječan odrasli muškarac treba unijeti 3,7L vode dnevno, a prosječna odrasla žena 2,7L.

Tjelesna aktivnost

Najbolja provjera minimalne tjelesne aktivnosti je postaviti si pitanje “Krećem li se minimalno 30 minuta dnevno?” Kako vam postavljanje ovog pitanja ne bi postala tlaka, izaberite aktivnost koja vam se u trenutnom životnom periodu i stanju najviše sviđa. Bez obzira odaberete li hodanje, trčanje, planinarenje, plesanje, rolanje ili nešto sasvim drugačije prakticirajte to kada god i gdje god je moguće. Uživajte u izabranoj aktivnosti i ona će vam postati navika, a ne samo naredba.

Redovitom tjelesnom aktivnošću poboljšat će se vaše psihičko zdravlje i raspoloženje, a primijetit ćete i poboljšanje kod nekih stanja i kroničnih oboljenja.

Ne zaboravimo kako redovita tjelovježba pomaže i skidanju sakupljenih kilograma tijekom blagdanskog razdoblja u kojemu smo uživali u slasnim delicijama i šarenim slasticama!

Autorica: Ana Špehar, mag. ing.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments