Imate li dijabetes ili ne, tjelesna aktivnost je korisna za vas. Ona ojačava mišiće, srce, kosti, poboljšava cirkulaciju, pomaže u regulaciji tjelesne mase i glukoze u krvi. Samo pola sata svakodnevne tjelesne aktivnosti poboljšat će vaše zdravlje.

Kod dijabetesa tipa 1, aktivnost pomaže djelotvornosti inzulina iz injekcija, a kod tipa 2 smanjuje otpornost na inzulin.

Zašto početi vježbati?

*Razvoj dijabetesa tip 2 može biti spriječen ili odgođen

*Bolja cirkulacija krvi i potrošnja glukoze u mišićima

*Lakša i bolja kontrola razina glukoze u krvi

*Prevencija KV bolesti

*Bolji lipidni profil (niže vrijednosti kolesterola i triglicerida)

*Bolja regulacija krvnog tlaka i tjelesne mase

Dijabetes ne ograničava izbor tjelesne aktivnosti. Najbolje je krenuti postepeno, smanjenog intenziteta, no s vremenom prema mogućnostima se svakako može povećavati razina aktivnosti. Hodanje, kućanski poslovi, održavanje okućnice ili plivanje su aktivnosti koje su prilagodljive i pogodne svima, a na vas i vaš organizam djeluju pozitivno. No, važno je pratiti razinu glukoze u krvi ako se vježba više od jednog sata. Imate li povišenu razinu glukoze u krvi prilikom vježbanja i ona se ne smanjuje, nego povećava, vjerojatno nemate dovoljno inzulina koji bi mišićima omogućio trošenje glukoze. Ako bolujete od dijabetesa tipa 1, a razina glukoze u krvi vam je veća od 15 mmol/L, nemojte vježbati sve dok se razina ne smanji.

Preporuka za tjelesnu aktivnost osoba oboljelih od šećerne bolesti: 

  1. Kontrolirati glukozu u krvi prije, tijekom i nakon vježbanja
  2. Vježbanje provoditi 1 h poslije obroka jer je tada rizik od hipoglikemije najmanji
  3. Prije vježbanja izbjegavati ubrizgavanje inzulina u dijelove tijela čiji mišići aktivno sudjeluju u vježbanju (bedro, nadlaktice i sl.). Inzulin dati u potkožno tkivo trbuha ili stražnjice.
  4. Poslije vježbanja pojesti međuobrok ili noćni obrok radi sprječavanja odgođene hipoglikemije

Važno je uz sebe imati potrebne lijekove i medicinska pomagala kojima se prati razina glukoze u krvi. Za svaki slučaj, neka vaši najbliži znaju kada i kako vježbate pa ukoliko dođe do komplikacija da vam mogu pomoći.

Unatoč dijabetesu, svi mogu živjeti zdravije uz sigurne aktivne korake.

Na tržištu postoje prirodni proizvodi koji mogu pomoći u reguliranju razine glukoze u krvi. Diamell kapi pomažu pri normalizaciji šećera u krvi. Čaj gorke dinje ublažava simptome dijabetesa.  Dodatak prehrani Pisakvica plus pomaže i kod regulacije tjelesne težine, dijabetesa i anemije. Kapi borovnice pomažu kod povišenih vrijednosti glukoze u krvi (hiperglikemija) i proljeva (dijareje).

Također mogu pomoći i dodaci prehrani kao što su omega 3 masne kiselinevitamini B skupinemagnezij, krom te alfa lipoična kiselina.

Više proizvoda pronađite u web shopu.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments