Bioskin, Briga o zdravlju, News

Tipovi kože

Koža je naš najveći organ i prekriva cijelu površinu našeg tijela. Najdeblja je na dlanovima, a najtanja na licu. Boja kože ovisi o količini pigmenta melanina kojeg proizvode stanice kože koje nazivamo melanociti. Koža je organ koji se na neki način stalno mijenja, a općenito se sastoji od tri glavna sloja: epidermisa, dermisa i potkožnog masnog tkiva. Svaki od tih slojeva sastavljen je od nekoliko podslojeva od kojih svaki ima određenu ulogu u složenom procesu održavanja cjelovitosti kože. Produžeci kože poput različitih žlijezda među koje spadaju žlijezde lojnice, znojnice, mirisne i mliječne žlijezde te folikuli također imaju različite uloge u sveukupnoj funkciji kože.

Koža prije svega ima zaštitnu funkciju i djeluje kao prva linija zaštite od patogenih mikroorganizama (virusa i bakterija). Zdrava koža pomaže u termoregulaciji i održava ravnotežu tekućina te štiti od negativnog UV zračenja. Ona ima i sekretornu ulogu u kojoj joj pomažu žlijezde lojnice, znojnice i mirisne žlijezde. Osjetljiva je na dodir i bogata je živčanim receptorima za osjet ne samo dodira nego i topline, hladnoće, bola i pritiska. Štiti organizam od dehidracije zahvaljujući rožnatom sloju koji je nadopunjen aminokiselinama, lipidima i masnim kiselinama. Budući da je koža naš najveći i najvidjiviji organ od vitalnog je značaja za naše cjelokupno zdravlje i dobrobit.

Tipovi kože se općenito mogu razvrstati u četiri osnovna tipa kože koja se, u ovo novije industrijsko doba i s obzirom na način života danas, mogu međusobno preklapati: normalna, suha i osjetljiva masna i mješovita koža. Koji ćete tip kože razviti u velikoj mjeri određeno je genetski, ali stanje kože značajno ovisi o različitim unutarnjim i vanjskim čimbenicima kojima je izložena.

Različiti tipovi kože imaju različitu problematiku ali se adekvatnom higijenom i zaštitom, kao i pravilnom prehranom i načinom života svaki tip kože može održavati zdravim.

Normalna koža podrazumijeva dobro uravnoteženu kožu kod koje žlijezde lojnice proizvode normalnu količinu loja kojeg još nazivamo i sebum, a isparavanje vode kroz pore na površini kože u ravnoteži je sa hidratizacijom kože iznutra.

Kod suhe i osjetljive kože proizvodnja sebuma je smanjena, koža ima manjak lipida potrebnih za zaštitu od isušivanja i podložnija je negativnom djelovanju vanjskih čimbenika. Takva koža podložna je dermatozama poput eritema (crvenila), alergijskog osipa, ekcema, svrbeža koje u konačnici mogu uzrokovati bolesti kao što su rozacea, seboroični i atopijski dermatitis.

Masni tip kože ima žlijezde lojnice sa pojačanom proizvodnjom sebuma, a prekomjerno stvaranje sebuma naziva se još i hiperseboreja. Najčešća problematika masne kože su akne, koje suprotno dosadašnjim uvjerenima pogađaju ne samo tinejđere nego i adolescente i odrasle osobe.

Mješoviti tip kože najčešće je mješavina između masnog i suhog tipa kože gdje je najčešće tzv. T zona lica (čelo-nos-brada) zona prekomjerne proizvodnje sebuma, dok ostatak kože karakterizira suha koža.

Uzimajući različite tipove kože i njima svojstvene problematike u obzir tvrtka Elbi medikal d.o.o. razvila je Bioskin liniju proizvoda za njegu kože: Bioskin sensitive balzam namijenjen suhoj i osjetljivoj koži djece i odraslih, Bioskin young kremu namijenjenu masnom i mješovitom tipu kože lica i Bioskin beauty kremu za zrelu kožu lica.

Bioskin proizvodi za njegu kože lica i tijela kombinacija su visokokvalitetnih hladno prešanih ulja, a svim proizvodima iz linije zajednički sastojak je pročišćeni klinoptilolit (zeolit).

Zeolit je prirodni mineral zanimljivoga podrijetla, nastao miješanjem vulkanske lave sa podzemnim alkalnim vodama.

Tako nastali mineral rešetkaste je strukture i bogati je nosač esencijalnih mikroelemenata poput natrija, kalcija, kalija i magnezija, iznimno važnih za sveukupno zdravlje organizma, pa tako i kože kao najvećeg organa.

Na principu ionske izmjene zeolit će iz kože „pokupiti“ štetne tvari (negativno nabijene čestice) te istu obogatiti mikroelementima koje nosi u svojoj strukturi. U Bioskin proizvodima daje potporu ostalim sastojcima i sinergijskim djelovanjem doprinosi izlječenju dermatoza svojstvenih različitim tipovima kože

Iako ne previše rasprostranjen u pripravcima našeg podneblja brojna istraživanja posljednjih godina pokazala su i potvrdila da je zeolit jedan od najjačih prirodnih detoksikatora te je antioksidans i zaštitinik imuniteta.

 

Vaš Elbi medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments