Inkontinencija, Zdravlje

Svjetski tjedan svjesnosti o inkontinenciji 19. – 25.06.2023.

Tjedan svjesnosti o inkontinenciji je globalna inicijativa kojom se podiže svjesnost o ovoj čestoj bolesti.

Ove godine u tjednu svjesnosti o inkontinenciji slušamo iskustva oboljelih od inkontinencije te potičemo oboljele da potraže pomoć i progovore o svojim iskustvima života s ovom bolesti.

Inkontinencija nije samo problem žena, niti je očekivani dio starenja. Inkontinencija je uobičajeno stanje koje se može liječiti i proaktivno kontrolirati. Inkontinencija može pogoditi ljude u bilo kojoj dobi, ali u mnogim slučajevima može se spriječiti, bolje kontrolirati ili čak izliječiti. Traženje savjeta zdravstvenog djelatnika prvi je korak.

Statistika

Procjene Međunarodnog društva za kontinenciju su da će 25 do 35% svih odraslih osoba tijekom svog životnog vijeka barem jednom doživjeti inkontinenciju mokraće. Češće se javlja kod žena. U populaciji žena između 30 i 59 godina, 26% žena je primijetilo inkontinenciju, dok kod žena od 60 i više godina prevalencija iznosi 38%. Procjenjuje se da je 17% muškaraca iznad 60 godina već iskusilo urinarnu inkontinenciju, a ovaj postotak se povećava s godinama.

Istraživanja su također pokazala da manje od 40% osoba s urinarnom inkontinencijom spominje svoj problem liječniku ili medicinskoj sestri. Gubitak kontrole nad mjehurom ili crijevima ima značajni utjecaj na zdravlje, samopoštovanje i kvalitetu života stoga je rješavanje tog problema vrlo važno.

Upravo zbog toga pokrenut je Tjedan svjesnosti o inkontinenciji kojim se nastoji skrenuti pozornost i povećati javnu svijest o ovim stanjima te dati oboljelima samopouzdanje da potraže pomoć i poboljšaju kvalitetu svog života.

Inkontinencija

Urinarna inkontinencija može varirati od povremenog curenja mokraće kada se smijete, kašljete, kišete ili vježbate, do potpune nemogućnosti kontrole mokraćnog mjehura. U mnogim slučajevima, urinarna inkontinencija se može liječiti, bolje kontrolirati, pa čak i izliječiti. Važno je razgovarati sa svojim liječnikom ili stručnjakom za inkontinenciju o svojim simptomima. Postoje različiti tipovi inkontinencije.

Upravljanje svakodnevnim životom s inkontinencijom može biti izazovno, ali postoje stvari koje možete učiniti kako biste si olakšali život. Uz nešto planiranja, inkontinencija vas ne mora spriječiti da živite život punim plućima. Teme uključuju stvaranje rutine, proizvode za inkontinenciju, pristupačnost toaleta i savjete za putovanja.

Obilježavanje u Hrvatskoj

Ove godine smo po 2. put obilježili tjedan svjesnosti o inkontinenciji i to u domu za starije osobe sveta Ana Novi Zagreb.

Cilj ovog skupa je podizanje svijesti o inkontinenciji iz koje onda proizlaze edukacije i pacijenata i zdravstvenih djelatnika uključenih u skrb o pacijentu.

Kaže se: prevencija je pola zdravlja. Samo edukacijom zdravstvenih djelatnika i pacijenata o tome kako način života utječe na učestalost i stupanj inkontinencije te koje su metode prevencije možemo očekivati pomake.

Više o obilježavanju pročitajte u tekstu.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 2 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments