tjedan dojenja
Briga o zdravlju, Zdravlje

Svjetski tjedan dojenja

Svjetski tjedan dojenja obilježava se od 01. do 07. kolovoza. Prvi put obilježen je 1992. godine, a od 2016. ciljevi su usklađeni s ciljevima održivog razvoja. Ovogodišnja tema Svjetskog tjedna dojenja je “Iskoračite za dojenje: educirajte i podržite”.

Glavni cilj Svjetskog tjedna dojenja je promoviranje dojenja u svrhu poboljšanja zdravlja djece i žena. Dojenje je najzdraviji, najprirodniji i najekonomičniji način prehrane djeteta. Dojenjem se razvija emocionalna povezanost majke i djeteta.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci života, a nakon toga nastavak dojenja uz odgovarajuću dohranu do 2 godine i dulje. Iako danas sve manje žena doji, naročito mladih majki, ono ima brojne prednosti i za mamu i za dijete. Dojenjem se pojačava veza između majke i djeteta i povoljno utječe na psihičku stabilnost majke. Smanjuje se krvarenje nakon poroda i rizik od pojave raka dojke, jajnika i maternice. Osim što štedi vrijeme pripreme hrane, ekonomičnije je i ubrzava povratak na tjelesnu težinu prije poroda. Kod djece potiče razvoj vlastitog imunološkog sustava, smanjuje učestalost infekcija i rizik od nastanka alergija.

Dojenje je potrebno naučiti i krenuti s njim što ranije nakon poroda. Prekidanje dojenja najčešće se događa u prvom tjednu nakon poroda kada dijete još ne povlači mlijeko dovoljno snažno, a majka je iscrpljena i umorna. Ne sramite se pitati i tražiti pomoć, obratite se patronažnoj sestri ili pedijatru za savjet.

Nemojte odustajati od dojenja jer dojenje je najzdraviji način prehrane za dijete.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments