Briga o zdravlju, O nama - Novosti, Zdravlje

Svjetski dan zaštite okoliša

Svake godine 5. lipnja obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša u više od 140 zemalja svijeta. 5. lipnja 1972. u Stockholmu je održana konferencija Ujedinjenih naroda na kojoj je prihvaćen program zaštite okoliša UN-a. Cilj obilježavanja ovog dana je poticanje građana na odgovorno ponašanje za očuvanje planeta kroz aktivnu ulogu u održivom i ravnomjernom razvoju.

Tema obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša 2020. godine je „Proslaviti biološku raznolikost“. Domaćin je ove godine Kolumbija u partnerstvu s Njemačkom. Kolumbija je jedna od „megadiverse zemalja“, odnosno jedna od skupine zemalja koja ima veliku biološku raznolikost te veliki broj endemskih vrsta. Na području Kolumbije sadržano je 10% biološke raznolikosti našega planeta. S obzirom da je dio amazonske prašume, na prvom je mjestu po raznolikosti vrsta ptica i orhideja, a na drugom mjestu po biljkama, orhidejama, vodozemcima i slatkovodnim ribama.

Biološka raznolikost je temelj koji održava čitav život na kopnu i ispod vode. Ona utječe na svaki aspekt života uključujući čistu vodu i zrak, hranu, prirodnu otpornost na bolesti, izvor lijekova te ostale komponente bez kojih život ne bi bio moguć. Promjena ili nestanak samo jednog dijela ovako posloženog ekosustava ima utjecaj na sve ostale komponente i može imati negativne posljedice.

Ljudski postupci (krčenje šuma, uništavanje staništa divljih životinja, intenziviranje poljoprivrede i ubrzanje klimatskih promjena) odveli su prirodu preko ruba njezinih mogućnosti, a ako nastavimo tim tempom, gubitak biološke raznolikosti imati će takve posljedice koje bi mogle dovesti do nedostatka hrane i pitke vode te kolapsa zdravstvenog sustava.

Priroda nas okružuje, o njoj ovisimo, moramo je naučiti poštivati!

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments