Svj dan vida Elbi
Briga o zdravlju, News, Zdravlje

Svjetski dan vida

Svaki drugi četvrtak mjeseca listopada rezerviran je za obilježavanje Svjetskog dana vida (WSD). Cilj održavanja ovog dana je usmjeravanje pozornosti na sljepoću, oštećenja vida i rehabilitaciji slabovidnih osoba.

Trebamo biti svjesni kako su upravo naše oči i zdrav vid dio našeg zdravlja, a čak 90% svih dobivenih informacija iz okoline dolazi putem osjetila vida. Ljudsko oko je najvažnije osjetilo kojeg posjedujemo uz pomoć kojeg stvaramo sliku okoline, percepciju svjetla, boja i dubine.

Svjetski dan vida održava se pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Svjetska zdravstvena organizacija ističe kako se 80% svih oštećenja vida može ili prevenirati ili izliječiti u potpunosti. Upravo prevencija oštećenja vida i sljepoće ulazi u najjeftinija ulaganja zdravstvene skrbi. S pregledima vida treba krenuti već u dječjoj dobi, čim Vam pedijatar kaže da je vrijeme.

Čak 4% svjetske populacije je slijepo ili slabovidno, što je s obzirom na informaciju o mogućnosti prevencije ili izlječenja poražavajuće. WHO broj osoba koje imaju problem s vidom procjenjuje na oko 300 milijuna, od čega je njih oko 45 milijuna slijepo.

Vid se počinje razvijati kada dijete počne gledati. Vidni podražaj stimulira razvoj vida, a upravo je taj process najaktivniji u period od druge do treće godine života. Ovo se razdoblje smatra najkritičnijim za nastanak slabovidnosti. U najčešće poremećaje vida ubrajaju se kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Upravo iz tog razloga s pregledima vida treba krenuti već u dječjoj dobi.

Prvi znakovi zbog kojih bi se trebali zapitati o zdravlju Vaših očiju su zamagljenost slike, slabiji noćni vid, teže privikavanje s tame na svjetlost, problemi prilikom čitanja, zamor očiju, glavobolja, dvostruka slika, valoviti rubovi, svjetleći krugovi i osjećaj pritiska u oku.

Na ovaj dan prisjetite se svoje zadnje kontrole vida i rezervirajte novi termin kod svog oftalmologa.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments