Bioskin, Briga o zdravlju, Njega kože

Svjetski dan psorijaze

Svjetski dan psorijaze obilježava se 29. listopada; to je dan u godini posebno posvećen oboljelima od psorijaze i/ili psorijatičnog artritisa. Zamišljen od pacijenata za pacijente, Svjetski dan psorijaze je postao globalno događanje kojemu je cilj ostvariti jedan međunarodni glas za bolji život za više od 125 milijuna oboljelih u cijelom svijetu. Osnovan od strane globalnog konzorcija pacijentskih udruga iz cijeloga svijeta, Svjetski dan psorijaze ima za cilj istaknuti težinu ove bolesti koja mora biti ozbiljnije shvaćena sa strane nacionalnih i međunarodnih institucija. 29. listopada 2004. godine su članovi i ne članovi svjetskih udruga oboljelih od psorijaze započeli s obilježavanjem Svjetskog dana psorijaze kako bi naglasili i podigli svjesnosti o psorijazi i psorijatičnom artritisu.

Psorijaza je kronična upalna kožna bolest. Prema posljednjim podacima od psorijaze pati 2-3% ukupnog stanovništva. Bolest se manifestira u obliku crvenih mrlja koje su prekrivene bijelim ljuskicama. Zahvaća podjednako oba spola i sve dobne skupine. Ona se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, ali najčešće zahvaća koljena i laktove.

Sam uzrok bolesti nije u potpunosti poznat, ali se smatra da nastaje međudjelovanjem genetskih čimbenika i čimbenika okoliša. Pokretači upalnog procesa psorijaze su T-limfociti. Oni potiču stanice keratinocita na ubrzan rast i djelovanje, koje je 4 – 6 puta veće o odnosu na zdravu kožu. Jedan od načina tretiranja psorijaze je lokalna terapija čiji sastavni dio je svakodnevna njega kože.

Bioskin Sensitiv balzam sadrži hladno prešana ulja trputaste lisičine, tamanu ulja, sjemenki noćurka, shea maslac i pročišćeni zeolit (klinoptilolit). U nastavku teksta opisat ćemo kakav je utjecaj pojedinih sastojaka na psorijazu.

  • Ulje trputaste lisičine tradicionalan se koristi za zacjeljivanje rana, kod bolova i upala. Sadrži dobar omjer omega 3, 6 i 9 masnih kiselina, gama – linolenske i stearidonske kiseline. Stearidonska kiselina smanjuje upalna stanja kože. Omega masne kiseline zajedno sa gama- linolenskom kiselinom  obnavljaju i jačaju gornji sloj kože, popunjavaju pukotine u epidermi i tako sprječavaju gubitak vode. Kombinacija ublažavajućih kvaliteta, protuupalnog djelovanja i funkcije u jačanju kože, svrstavaju ulje trputaste lisičine u sam vrh ulja kod tretiranja suhe, oštećene kože.
  • Ulje sjemenki noćurka sadrži sastojke višestruko nezasićenih masnih kiselina, linolnu i gama-linolensku kiselinu te maksimalno 8% zasićenih masnih kiselina. Od davnina je poznato da manjak esencijalnih masnih kiselina dovodi do upalnih promjena na koži. Stoga noćurak pomaže u kroničnim upalnim bolestima i kožnim tegobama poput psorijaze, raznih ekcema i neurodermitisa. Noćurak dobro njeguje ljuskavu, suhu i zrelu kožu, smanjuje količinu prhuti, pomaže ispucaloj koži, ubrzava zarastanje rana.
  • Shea- karite maslac biljna je mast bogata stearinskom, oleinskom i linolnom kiselinom, provitaminom A, vitaminom E i alantoinom. Štiti kožu od vanjskih utjecaja i isušivanja, vraća joj vlažnost i mekoću. Pogodan je za njegu svih tipova kože, a posebice suhe i zrele. Djeluje protuupalno, duboko prodire u kožu te je regenerira. Velika je prednost shea maslaca njegova sigurnost. Čak i vrlo osjetljiva koža  gotovo nikad loše ne reagira na njega.
  • Tamanu ulje djeluje antibakterijski, antivirusno, fungicidno, cikatrizantno (pospješuje zacjeljivanje), protuupalno. Suvremena upotreba uključuje liječenje ispucale kože, promrzlina, ekcema, psorijaze, dermatitisa (pa i onog uzrokovanog x-zrakama), upalnih stanja kože, akni, ožiljaka, bolnih područja uzrokovanih dijabetesom, lezija uzrokovanih herpesom, facijalnih neuralgija, hemeroida, analnih fisura, upaljenih i proširenih vena, popucalih kapilara, svih vrsta vaginalnih infekcija. Tamanu ulje ima sposobnost UV apsorpcije i fotozaštite uz istovremeni protuupalni učinak.
  • Pročišćeni klinoptilolit (zeolit) je mineral vulkanskog podrijetla. Unutar svoje rešetkaste strukture veže ono što je „loše“, a oslobađa esencijalne elemente (Natrij, Kalij, Kalcij, Magnezij). U bolničkim uvjetima dermatovenerološke klinike provedeno je kliničko istraživanje 143 pacijenata, koji su bolovali od kožnih bolesti: psorijaze, ekcema, vitiliga, atopijskog dermatitis, lupusa, alopecije, kronične urtikarije, rozaceje, akne, tuberkuloze kože, kandidijaze kože, a svrha istraživanja je bila utvrditi stupanj učinkovitosti suportivne terapije zeolitom. Rezultati provedenih istraživanja upućuju na zaključak da se zeolit treba smatrati opravdanom suportivnom terapijom u liječenju atopijskog dermatitisa, psorijaze, kronične urtikarije , vitiliga, lichen ruber planus, rosacee i drugih dermatoza. Zeolit potiče epitelizaciju kože, ubrzava zacjeljivanje rana, smanjuje pojavu svrbeža, pečenja i zatezanja kože.

Prema navedenim sastojcima Bioskin Sensitive Balzama zaključujemo da je idealan kao potpora tretiranja kožnih oboljenja, a samim time i psorijaze.

 

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal.

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments