Psorijaza
Briga o zdravlju, Zdravlje

SVJETSKI DAN PSORIJAZE – 29. listopada

Svjetski dan psorijaze se svake godine obilježava 29. listopada s ciljem podizanja svijesti o psorijazi i psorijatičnom artritisu. 29. listopada 2004. godine su udruge oboljelih od psorijaze diljem svijeta započele s obilježavanjem Svjetskog dana psorijaze s ciljem pružanja potpore i pomoći oboljelima. Međunarodna organizacija udruga oboljelih od psorijaze diljem svijeta (eng. International Federation of Psoriasis Associations) organizira obilježavanje ovog dana kako bi se skrenula pažnja na oboljele i rješavanje njihovih zdravstvenih problema, te istaknula težina ove bolesti koja bi trebala biti puno ozbiljnije shvaćena od strane nacionalnih i svjetskih institucija.

KOJI SU CILJEVI SVJETSKOG DANA PSORIJAZE?

1. Podizanje svjesnosti oboljelih, ali i okoline. Oboljelima treba objasniti da nisu sami i da imaju potporu obitelji i društva u kojem žive. Okolina bi trebala podići svijest o ozbiljnosti ove bolesti i podići razinu znanja o samoj bolesti (npr. da psorijaza nije zarazna bolest).

2. Poboljšanje mogućnosti liječenja oboljelih – potrebno je potaknuti zdravstveni sustav i sve osobe koje u njemu rade (liječnici, medicinsko osoblje) i koji se skrbe o oboljelima da im se pruži najbolja moguća terapija. Budući da je psorijaza jedna progresivna bolest potrebno je s liječenjem započeti što ranije.

3. Povećati razumijevanje i znanje o psorijazi – svim oboljelima od psorijaze potrebno je pružati sve informacije vezane uz samu bolest i educirati ih redovito o načinima liječenja i kontrole same bolesti. Također je potrebno konstantno educirati javnost o ovoj bolesti.

4. Jačanje zajedništva u udrugama oboljelih – na ovaj dan dolazi do globalne i bolje komunikacije među udrugama oboljelih iz čitavog svijeta. Na taj način oboljeli međusobno razmjenjuju iskustva i povezuju se.

ŠTO JE PSORIJAZA?

Psorijaza je jedna od najčešćih kroničnih kožnih bolesti u Hrvatskoj te predstavlja veliki javnozdravstveni problem. Radi se o kroničnoj recidivirajućoj upalnoj bolesti kože koja se očituje crvenkastim žarištima prekrivenim srebrnasto – bijelim ljuskama. Osim kože, zahvaćeni su i nokti. Osim toga kod nekih bolesnika se javljaju promjene na zglobovima (psorijatični artritis). Psorijaza se najčešće javlja prije 25. godine života, iako se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Uzroci nastanka nisu dobro razjašnjeni. Ipak se zna da u nastanku ove bolesti ima značajnu ulogu genetska sklonost, ali i okolišni faktori poput: opeklina, stresa, kronične upale, kronične iritacije kože i sl. Promjene na koži najčešće se javljaju na laktovima i koljenima, zatim na vlasištu i donjem dijelu leđa. Budući da se radi o kroničnoj bolesti, praćena je fazama poboljšanja i pogoršanja same bolesti. Obično se u ljetnim mjesecima zbog izlaganja sunčevoj svjetlosti i morskoj vodi stanje popravi.

LIJEČENJE PSORIJAZE

Vrsta liječenja ovisi o težini bolesti, komorbiditetima, učinkovitosti lijekova i odgovoru na terapiju. Kod bolesnika s blagom do umjerenom psorijazom primjenjuje se lokalna terapija. Kod teških oblika bolesti potrebno je provođenje fototerapije ili sustavne terapije. U lokalnoj terapiji najčešće se koriste keratolitici za uklanjanje ljusaka te lokalni protuupalni lijekovi (kortikosteroidi). U terapiju se uključuju i neutralni pripravci s urejom koji vlaže kožu. Kod težih oblika bolesti koristi se fototerapija tj. kontrolirano izlaganje ultraljubičastom zračenju. Najčešće se u terapiji koriste UVB zrake. U terapiji se ponekad uključuje i naftalan ulje kojim se premazuje koža ili radi kupka .

Kod blažih oblika psorijaze može pomoći i potpuno prirodni Bioskin Sensitive balzam.

Oboljelima od psorijaze savjetuje se promjena životnih navika što podrazumijeva pravilniju prehranu, redovitu fizičku aktivnost i izbjegavanje stresnih situacija. Oboljeli moraju redovito održavati dobru higijenu kože kupkama ili tuširanjem kako bi se prevenirale sekundarne infekcije. Prehrana bi trebala obilovati antioksidansima, ω-3 masnim kiselina, cinkom i folnom kiselinom. Oboljeli bi trebali izbjegavati alkohol i pušenje.

Autorica: Martina Knezović, mag. nutr.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments