svjetski dan psorijaze
Briga o zdravlju, News

Svjetski dan psorijaze

Svake godine 29. listopada u cijelom svijetu obilježava se Svjetski dan psorijaze i/ili psorijatičnog artritisa. Ovaj dan posebno je posvećen oboljelima od ove bolesti, a osmišljen je od strane pacijenata za pacijente. Dan psorijaze s vremenom je prerastao u globalno događanje i za cilj ima istaknuti težinu ove bolesti, ali i približiti ostale društvene prbleme s kojima se oboljeli susreću. Osnovan je od strane globalnog konzorcija pacijentskih udruga iz cijelog svijeta.

Psorijaza je kronična bolest kože okarakterizirana pojavom oštro ograničenih crvenkastih ploča prekrivenih srebrno bjelkastim ljuskama. Na epidermi se događa proliferacija, odnosno, prekomjerni rast površinskog sloja kože. Ova bolest često zahvaća i vlasište i nokte, a ne samo kožu. U određenom postotku oboljelih zahvaća i zglobove u vidu psorijatičnog artritisa koji može prouzročiti trajni invaliditet. Psorijaza je kronična bolest kože, ali nije zarazna bolest i može se kontrolirati uz pomoć lijekova. Bolest osim kože može zahvatiti i cijeli organizam te u teškim oblicima dovesti do drugih metaboličkih bolesti koje posljedično oštećuju druge organe.

Psorijaza je u velikoj mjeri genetički uzrokovana, a tijek bolesti odvija se u ciklusima remisije i upala. Najčešći oblik pojave je oblik mrlja koje se spajaju u pločasta i ovalna crvena područja, takozvane plakove te ovaj oblik psorijaze nazivamo pločastom psorijazom. Pojavljuje se u oko 80% bolesnika sa psorijazom.

Za ovu bolest od iznimne su važnosti rana dijagnoza i početak liječenja. Čim se na koži pojave bilo kakve lezije koje slice psorijazi treba posjetiti dermatologa. Sama vrsta liječenja određuje se prema težini bolesti.

Javiti se može u bilo kojoj životnoj dobi, ali ipak je najčešća između 15. i 25. godine života.

Psorijaza je jedna od najčešćih kroničnih kožnih bolesti u Hrvatskoj.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments