menopauza
Briga o zdravlju, Zdravlje

Svjetski dan menopauze

Svake godine 18. listopada obilježava se Svjetski dan menopauze. Međunarodno društvo za menopauzu i Svjetska zdravstvena organizacija odredile su taj dan s namjenom podizanja svijesti o menopauzi i poboljšanju zdravlja i dobrobiti žena u srednjoj životnoj dobi i nakon nje.

Raznim kampanjama, događajima, akcijama i promotivnim materijalima potiče se javnost na aktivno sudjelovanje, ali i podizanje svijesti o utjecaju menopauze na svakodnevni život žene.

Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana manopauze je Moždana magla i problemi s pamćenjem u menopauzi.

Menopauza je prirodni proces koji se događa u ženskom tijelu. Mijenja se razina hormona, prestaju imati menstruaciju i ne mogu više začeti prirodnim putem. Prosječna dob u kojoj se pojavljuje menopauza je oko 50. godine života, ali ona varira od žene do žene.

Promjene koje nosi menopauza

Najčešće karakteristike menopauze koje se pojavljuju su „valunzi“ odnosno valovi vrućine. Česte su promjene raspoloženja zbog promjene razine hormona, povećanje tjelesne težine, pojava blage inkontinencije, mokraćne infekcije, osteoporoza.

Još jedna od karakteristika menopauze su problemi s pamćenjem koji se javljaju što je i ovogodišnja tema obilježavanja. Moždana magla u menopauzi je skupina simptoma koji se javljaju u vrijeme menopauze Uključuje poteškoće s pamćenjem riječi i brojeva, poteškoće s koncentracijom (odsutan um, gubitak toka misli, rastrešenost), poteškoće s prebacivanjem između zadataka, zaboravljanje razloga za nešto učiniti i zaboravljanje dogovora.

Menopauza se ne može izbjeći, ali se njene tegobe mogu ublažiti ili ukloniti. S obzirom da većina žena gotovo trećinu života provede u menopauzi vrlo je važno educirati i upoznati žene s menopauzom i mogućim promjenama uz očuvanje kvalitete života i zdravlja.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments