Svake godine 16. listopada obilježava se Svjetski dan hrane, a održava se u 150 zemalja diljem svijeta. Na taj dan 1945. u sklopu Ujedinjenih naroda osnovana je Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO). Svjetski dan hrane proglašen je 1979. godine na konferenciji Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu s ciljem obilježavanja osnutka organizacije. Generalna skupština organizacije 1980. godine usvojila je obilježavanje dana zbog činjenice da je “hrana preduvjet ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba”.
Na ovaj dan slavimo hranu, ali i razmjenu, napredak i raznolikost poljoprivrede. Želi se pojačati svijest šire javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu te pojačati osjećaj solidarnosti zemalja spram borbe protiv gladi, pothranjenosti i siromaštva.
Iako se u razvijenim zemljama ovaj problem ne primjećuje, jer ionako trošimo i bacamo previše hrane u svijetu je oko 870 milijuna ljudi gladno.
Obilježavanje ovog dana diljem svijeta za cilj ima postizanje 0% gladi, a to je moguće samo zajedničkim trudom i naporom. Ovaj cilj treba ostvariti do 2030. godine, a temelji se na osam razloga.
- 0% gladi godišnje može spasiti 3,1 milijun djece.
- Dobro uhranjene majke imaju zdraviju djecu jačeg imunološkog sustava.
- završetak dječje pothranjenosti ima mogućnost povećanja bruto dohotka zemalja u razvoju za 16,5%.
- Svaka kuna uložena u prevenciju gladi može se višestruko vratiti, u iznosu od 15 do 140 kuna.
- Primjerena prehrana u ranoj dobi mogla bi značiti 46% većeg osobnog dohotka kasnije tijekom života.
- Eliminacijom nedostataka željeza u krvi mogla bi se ojačati produktivnost na radnom mjestu za 20%.
- Zaustavljanjem smrtnosti povezane s prehranom djece mogla bi se povećati radna snaga za 9,4%.
- 0% gladi može osigurati sigurniji i bolji svijet za sve.
Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.
Vaš Elbi Medikal!
Korisna informacija