Briga o zdravlju, Zdravlje

Svjetski dan hrane – 16. listopada

Svjetski dan hrane svake godine se obilježava 16. listopada u spomen na dan osnutka Organizacije za hranu i poljoprivredu (eng. Food and Agriculture Organization, FAO). FAO je osnovan 16. listopada 1945. godine. Ideja za obilježavanjem ovog dana pokrenuta je u studenom 1979. godine tijekom 20. Generalne konferencije FAO-a pri čemu je ključnu ulogu imao Pal Romany, tadašnji mađarski ministar hrane i poljoprivrede. Od 1982. godine Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada s primarnim ciljem smanjenja i naposljetku uklanjanja gladi u svijetu.

Obilježavanje Svjetskog dana hrane bitno je i radi izgradnje svijesti svjetske populacije o globalnom problemu nestašice hrane u nerazvijenim zemljama radi jačanja solidarnosti u borbi protiv gladi, pothranjenosti i siromaštva. Jedan od najvećih izazova s kojim se svijet danas susreće je osigurati dovoljno hrane za cjelokupno stanovništvo.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane je “sigurna hrana danas za zdravije sutra”. Ovom temom se želi naglasiti da proizvodnja i konzumacija sigurne hrane imaju kratkoročne i dugoročne koristi za ljude, okoliš i gospodarstvo.

KAKO POVEĆATI SIGURNOST HRANE?

– Dobro operite ruke, sve površine na kojima pripremate hranu te posuđe i pribor koji koristite.

– Pravilno razdvajajte namirnice. Namirnice koje se konzumiraju u svježem stanju (voće, povrće) ne bi trebalo biti u doticaju s hranom koja se termički obrađuje (npr. riba ili meso).

– Za hranu koju je nužno termički obraditi bitno je da se kuha, prži ili peče na odgovarajućim temperaturama dovoljan vremenski period.

– Bitno je pravilno skladištiti namirnice. Svježu hranu je potrebno staviti u hladnjak unutar dva sata. Temperatura hladnjaka bi trebala biti 4 °C, a zamrzivača -18 °C.

ČINJENICE O GLADI

– oko 821 milijuna ljudi kronično je pothranjeno

– gotovo 99 % pothranjenih ljudi živi u zemljama u razvoju

– oko 60 % pothranjenih u svijetu su žene

– oko 20 milijuna dojenčadi rodi se svake godine s niskom porođajnom masom, od čega 96,5 % u zemljama u razvoju

– oko 50 % smrti djece mlađe od 5 godina je zbog pothranjenosti

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments