Svjetski dan hrane
Briga o zdravlju

SVJETSKI DAN HRANE – 16. listopada

Svjetski dan hrane

Svjetski dan hrane svake godine se obilježava 16. listopada u spomen na dan osnutka Organizacije za hranu i poljoprivredu (eng. Food and Agriculture Organization, FAO). FAO je osnovan 16. listopada 1945. godine. Ideja za obilježavanjem ovog dana pokrenuta je u studenom 1979. godine tijekom 20. Generalne konferencije FAO-a pri čemu je ključnu ulogu imao Pal Romany, tadašnji mađarski ministar hrane i poljoprivrede. Od 1982. godine Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada s primarnim ciljem smanjenja i naposljetku uklanjanja gladi u svijetu. Na ovaj dan želi se skrenuti pažnja na brigu o sigurnosti i dostupnosti hrane te održivo upravljanje prirodnim resursima.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane je potaknuti stanovništvo da preuzme određene akcije kako bi svi zajedno imali bolju budućnost, a to podrazumijeva bolju proizvodnju hrane, održivu prehranu koja ima manji negativni utjecaj na okoliš, kvalitetniju prehranu i u konačnici bolje zdravlje.

Poljoprivredno-prehrambeni sustav

Poljoprivredno-prehrambeni sustav složen je pojam koji se može činiti daleko od svakodnevnice, ali znate li da naši životi ovise o njemu? Svaki put kad jedete, sudjelujete u sustavu. Hrana koju odaberemo i način na koji je proizvodimo, pripremamo, kuhamo i skladištimo čine nas sastavnim i aktivnim dijelom načina na koji funkcionira poljoprivredno-prehrambeni sustav. Održivi poljoprivredno-prehrambeni sustav je onaj u kojem je raznolika, hranjiva i sigurna hrana dostupna po pristupačnoj cijeni za sve, a nitko nije gladan niti pati od bilo kojeg oblika pothranjenosti.

Hrana je temelj života

Iako proizvodimo više nego dovoljno hrane, prehrambeni sustavi diljem svijeta su neujednačeni. S jedne strane imamo razvijene zemlje u kojima se hrana baca i stopa pretilosti stanovništva raste svakodnevno. U nerazvijenim i zemljama u razvoju suočavamo se s gladi i pothranjenosti. Potrebno je provoditi razne akcije kako bi se stopa gladi u svijetu smanjila, a kvaliteta prehrane povećala. U nastavku donosimo savjete kako smanjiti bacanje hrane u vlastitom kućanstvu.

KAKO SMANJITI BACANJE HRANE?

1. Planirajte kupnju namirnica

Isplanirajte jelovnik za cijeli tjedan. Provjerite što od potrebnih namirnica imate u hladnjaku ili na policama te zatim napravite popis namirnica koje je potrebno kupiti. Popis ponesite sa sobom u trgovinu i u kupnju nemojte ići gladni jer ćete vjerojatno kupiti neke nepotrebne namirnice.

2. Provjerite datume

Ako određene namirnice koje kupujete ne namjeravate konzumirati odmah, potražite one proizvode s duljim rokom trajanja. Naučite pravilno tumačiti oznake datuma na proizvodima. Oznaka „upotrijebiti do“ znači da je hrana sigurna za konzumiranje do tog datuma, dok oznaka „najbolje upotrijebiti do“ označava datum do kojeg proizvod zadržava svoju kvalitetu.

3. Čuvanje hrane

Održavajte pravilnu temperaturu hladnjaka. Da bi održali svježinu hrane, pohranite je na temperaturi od 1 do 5 °C.

4. Raspored čuvanja namirnica

Pravilno složite namirnice u hladnjak i na police. Namirnice s duljim rokom trajanja stavite straga, dok one s kratkim rokom stavite sprijeda da bi ih prije konzumirali.

5. Količine korištenja namirnica

Poslužujte manje količine hrane.

6. Smanjite otpad

Iskoristite ostatke hrane za ručak ili večeru sljedeći dan ili ih zamrznite.

ČINJENICE O GLADI

  • oko 821 milijuna ljudi kronično je pothranjeno
  • gotovo 99 % pothranjenih ljudi živi u zemljama u razvoju
  • oko 60 % pothranjenih u svijetu su žene
  • oko 20 milijuna dojenčadi rodi se svake godine s niskom porođajnom masom, od čega 96,5 % u zemljama u razvoju
  • oko 50 % smrti djece mlađe od 5 godina je zbog pothranjenosti

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments