Briga o zdravlju, Zdravlje

Svjetski dan čokolade

7. srpnja svake godine obilježava se Svjetski dan čokolade. Vjeruje se da je upravo na taj datum 1550. godine kakao stigao u Europu. Iako je uvriježeno mišljenje kako čokolada deblja i nije zdrava, to nije točno. Umjerenom konzumacijom ona može biti od velike koristi. Čokolada je prirodni pojačivač raspoloženja, smanjuje stres, ima protuupalna i antioksidativna svojstva, povećava zdravlje srca, jača pamćenje i rad mozga te povećava koncentraciju.

S obzirom da ju danas veličamo, donosimo nekoliko zanimljivosti o čokoladi:

– prva čokolada u tabli proizvedena je 1847. godine u Bristolu, dotad se konzumirala isključivo u tekućem obliku

–  točka topljivosti čokolade je oko 34 °C, zbog toga se ona topi u našim ustima gdje je temperatura oko 36 °C

– Obala bjelokosti najveći je proizvođač kakaa na svijetu s otprilike 1,51 milijun tona kakaa godišnje

– Švicarska je najveći svjetski potrošač kakaa gdje se otprilike pojede oko 13 kg čokolade po glavi stanovnika godišnje

– bijela čokolada zapravo nije čokolada jer ne sadrži kakao ni kakaov sirup

– američki vojnici su tijekom rata za neovisnost bili plaćeni u čokoladi

– Briselski aerodrom najveći je prodavač čokolade u svijetu

– čokolada ne uzrokuje karijes

– latinsko ime za drvo kakaa je Theobroma cacao što znači „hrana bogova”

Nadamo se da smo vam dali dovoljno razloga da bez grižnje savijesti posegnete za čokoladom i uživate u njoj. U slast!

Neka Vam zdravelje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments