Briga o zdravlju

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika

Dana 08.05.2013. 26 Svjetskih organizacija iz 17 zemalja se udružilo i zajedno donijelo odluku o osnivanju Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika sa zajedničkim ciljem educiranja o raku jajnika i pripadajućim simptomima te izgradnji osjećaja solidarnosti u borbi protiv ove bolesti sa ženama koje žive s tom bolešću, kao i njihovim obiteljima i prijateljima. Od tada Svjetski dan borbe protiv raka jajnika obilježava se svake godine 8. svibnja diljem svijeta.

Rak jajnika

Rak jajnika je maligna bolest koja nastaje u jajniku, a u istu kategoriju uključuju se rak jajovoda i peritoneuma (pokrova trbušnih organa). Rak jajnika smatra se najsmrtonosnijim među četiri genitalna karcinoma u žena. Simptomi često ostaju neprepoznati i zamjenjuju se s neopasnim probavnim smetnjama te ne postoji dovoljno specifičan test kojim bi se bolest otkrila u ranoj fazi. Rizik nastanka povisuje se sa starosnom dobi.

Utvrđeno je da kod nekih žena postoji nasljedna sklonost (u obitelji obično postoji i povećana učestalost raka dojke). Ostali faktori rizika su rana prva menstruacija, kasni početak menopauze, neplodnost, endometrioza i starija životna dob. Hormonska kontracepcija, trudnoća i dojenje te podvezivanje jajovoda smanjuju rizik od nastanka raka jajnika. Rano otkrivanje najbolji je način za smanjenje smrtnosti.

Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika želi se ukazati na najvažnije činjenice o raku jajnika, odnosno da su sve žene u opasnosti od obolijevanja. Rana dijagnoza znatno poboljšava izglede za preživljavanje, a rak jajnika se često dijagnosticira u kasnoj fazi. Važno je educirati žene da ako primijete neuobičajeno promjene na tijelu i druge simptome se posavjetuju s liječnikom. Izrazito je važno da žene budu svjesne važnosti redovitog odlaska na preventivne ginekološke preglede.

Vodimo računa o svojem zdravlju i stavimo sebe na prvo mjesto. Poduzmimo prvi korak već danas i naručimo se na redoviti ginekološki pregled.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments