Briga o zdravlju, Zdravlje

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika 08.05.

8. svibnja obilježava se svjetski dan borbe protiv raka jajnika. Jedan od ciljeva obilježavanja ovog dana je izgraditi osjećaj solidarnosti sa ženama koje se bore s rakom jajnika, kao i njihovim obiteljima.

Rak jajnika je maligna bolest koja nastaje u jajniku i vodeći je uzrok smrti među svim ginekološkim tumorima. U ranoj fazi bolesti simptoma gotovo i nema pa se dijagnoza najčešće kasno postavlja što je glavni uzrok velike smrtnosti.

Rizik nastanka raka jajnika povisuje se sa starosnom dobi, a najviše žena obolijeva nakon menopauze i to u dobi od 50 do 80 godina starosti. 10 – 15 % žena oboli prije nastupa menopauze i to su u pravilu tumori spolnih stanica koji se pojavljuju najčešće u dobi od 15. do 35. godine starosti. Ipak, svaki oblik malignoma jajnika može se pojaviti u svakoj životnoj dobi žene.

Nije poznat točan uzrok nastanka raka jajnika. S obzirom na postojanje više oblika raka jajnika pretpostavlja se da više čimbenika utječe na sami nastanak tumora kao i na tip. Ipak, postoje čimbenici rizika koji se mogu povezati s nastankom ove bolesti pa tako veći rizik obolijevanja imaju žene starije dobi, žene koje nisu rađale, žene s prekomjernom tjelesnom težinom, neaktivnim načinom života, a rizik povećavaju i neplodnost, genetika, rani nastup prve menstruacije, kasna menopauza, bijela rasa (bjelkinje imaju 30-40% povećanu sklonost nastanku raka jajnika u odnosu na ruge rase)…

Rak jajnika se godišnje dijagnosticira kod gotovo 240.000 žena diljem svijeta, a odgovoran je za više od 150.000 smrtnih slučajeva svake godine jer se simptomi često zamijene sa simptomima manje ozbiljnih bolesti kojima se ne pridaje posebna važnost.

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika prvi je put obilježen 2013. godine. Svake se godine 8. svibnja u cijelom svijetu ujedinjuju brojne organizacije koje se bave problemom raka jajnika kojima je zajednički cilj educiranje osoba u svojoj okolini o toj opakoj bolesti i njenim simptomima.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments