Briga o zdravlju, News, Zdravlje

Svjetski dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. 1992. godine posebnim pismom kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. Pismo je datirano 13. svibnja 1992. i naslovljeno je na kardinala Fiorenza Angelinija, predstojnika Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika.

Kao datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kada se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetište u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti.

Cilj Svjetskog dana bolesnika jest poticati svijest o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicama, poštivanja njihovih prava i empatije koju svaki od bolesnika zaslužuje. U zdravstvenoj skrbi je osim stručne pomoći osobito važan humani pristup i emocionalna podrška oboljelima. Obilježavanjem ovog dana se izražava i zahvala svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji skrbe za bolesnike na trudu i humanosti koju iskazuju svojim samoprijegornim radom.

Povodom Svjetskog dana bolesnika vrijedno je još jednom naglasiti i sljedeća prava koja pripadaju svakome od nas u ulozi bolesnika, a koja su definirana Zakonom o zaštiti prava pacijenata (NN 169/04, 37/08):

  • pravo na suodlučivanje i pravo na obavještenost
  • pravo na prihvaćanje odnosno odbijanje medicinskih postupaka ili zahvata
  • pravo na povjerljivost
  • pravo na privatnost
  • pravo na pristup medicinskoj dokumentaciji
  • pravo na zaštitu pri sudjelovanju u kliničkim ispitivanjima
  • pravo na pritužbu.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments