Briga o zdravlju, Zdravlje

Kreativnošću protiv stresa – izvucite najbolje iz sebe !

Što je stres?

Stres se zbog užurbanog, modernog načina života smatra „bolešću današnjice“. Stres zapravo nema točnu definiciju jer za svakog od nas predstavlja nešto drugo. Najbliža definicija je da je stres odgovor organizma na promjenu, pritisak ili bilo koju situaciju koja nas „izbacuje iz ravnoteže“. Drugim riječima, stres je naš odgovor na okolnosti ili odnose.

Free photos of Stress

Stres se uglavnom povezuje s negativnim učincima na zdravlje jer može izazvati ubrzano lupanje srca, nesanicu, kronični umor, poteškoće s disanjem i probavom te nas time ograničiti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Dugoročno, kronični stres može imati ozbiljne posljedice na naše zdravlje i dovesti do različitih ozbiljnih bolesti.

Ipak, stres može biti i pozitivan. Veseli događaji poput rođenja djeteta, uspješno položenog ispita ili dobro odrađenog posla mogu izazvati pozitivan stres koji djeluje na organizam tako da budi pozitivne osjećaje pa se osjećamo poletno, samopouzdano i veselo.

Kako se boriti protiv stresa?

Moderna medicina i za stres, kao i za sve druge bolesti, pokušava pronaći rješenje u farmaceutskim proizvodima. Prije nego posegnete za tabletama za smirenje ili nekim drugim lijekovima pokušajte sami smanjiti stres što je više moguće.

Postoji mnogo kreativnih načina kojima se možete boriti protiv stresa, a koji će istovremeno poboljšati opće stanje organizma:

Boravite u prirodi

Znanstveno je dokazano da boravak u prirodi smanjuje stres. Ne morate postati iskusni planinar da biste boravili u prirodi, dovoljno je da provedete nekoliko sati u šetnji šumom. Ako osjećate da ste pod stresom, a nemate šumu u blizini, otiđite u najbliži park, šetajte, sjednite na klupu i opustite se.

Free photos of Family

Vježbajte

Upišite se u teretanu ili odaberite neki od grupnih fitness programa. Ako niste ljubitelj vježbanja u grupama, odaberite nekoliko vježbi koje vam odgovaraju i radite ih kod kuće. Već pola sata vježbanja nekoliko puta tjedno značajno će pomoći u smanjenju stresa.

Organizirajte druženje s prijateljima

Okružite se pozitivnim ljudima, organizirajte piknik u prirodi, večer društvenih igara ili izađite na piće na neko lijepo mjesto.

Plešite

Znanstvenici su dokazali da ples povećava stvaranje endorfina. Endorfin je takozvani hormon sreće koji poboljšava naše raspoloženje i samopouzdanje i pomaže da se borimo protiv depresije i stresa. Upišite neki plesni tečaj, izađite s društvom negdje gdje možete zaplesati ili se jednostavno opustite i zaplešite u dnevnom boravku. Osim što smanjuje stres, ples sagorijeva kalorije, poboljšava rad mozga i jača kosti i mišiće.

Free photos of Zumba

Pronađite hobi koji će vas opustiti

Postoji nešto što ste oduvijek željeli raditi, ali nikad niste jer je uvijek nešto drugo bilo važnije? Ili imate hobi koji ste zapostavili jer nemate vremena? Krenite malim koracima, uzmite za početak barem sat vremena tjedno i bavite se onim što vas veseli – slikajte, pletite, izrađujte nakit, posadite vrt, hodajte, plešite, pjevajte i sl. Odredite svojih sat vremena u tjednu i držite se plana. Osjećaj zadovoljstva koji ćete imati jer se bavite onim što volite ne samo da će smanjiti stres, nego će vas navesti da pronađete vrijeme i način da se tom svom hobiju više posvetite.

Meditirajte

Ako vas već zvuk budilice podsjeti da imate naporan dan pretrpan obavezama velika je vjerojatnost da ćete tijekom cijelog dana osjećati pritisak i stres. Promijenite jutarnju rutinu. Ustanite pola sata ranije, posvetite se sebi, popijte čaj umjesto kave i meditirajte. Ne mora to biti prava meditacija, dovoljno je da na nekoliko minuta zatvorite oči, duboko dišete i koncentrirate se na disanje.

Free photos of Yoga

Nemojte zaboraviti da često sami sebi stvaramo dodatni stres. Kako bismo spriječili ili ublažili stres, ponekad možemo promijeniti samu stresnu situaciju, a ponekad je dovoljno promijeniti svoj odnos ili pogled na situaciju.

Da biste se dodatno opustili smanjite unos kofeina. Možete ga zamijeniti čajem od matičnjaka koji će vam pomoći da se opustite.

Ukoliko patite od nesanice uzrokovane stresom mogu vam pomoći magnezij noć kapsule.

Više proizvoda koji Vam mogu pomoći u borbi protiv stresa potražite na Elbi Medikal web shopu.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments