Stres
Briga o zdravlju, Dodaci prehrani, Zdravlje

STRES – POTICAJ ZA POSTIZANJE CILJEVA ILI NAJVEĆI NEPRIJATELJ?!

Stres

Stres definiramo kao skup psihičkih i fizičkih promjena koje nastaju kad unutarnji i vanjski čimbenici (stresori) remete fiziološku ravnotežu organizma koja je nužna za održavanje života.

Reakcije na stres mogu biti fiziološke (pojačan rad srca, povišeni krvni tlak, povišena razina glukoze u krvi, proširene zjenice) i psihičke (strah, tjeskoba, potištenost, smanjena koncentracija).

Moderno doba i svijet u kojem danas živimo i kakav poznajemo donio nam je velike promjene u načinu života. Užurbani život vuče nas u svim smjerovima, a obaveze nas čekaju na poslu i kod kuće. Ponekad to sve postane previše teško za čovjeka i tijelo počne davati do znanja da je prisutan stres te se instinktivno brani.

Borba sa svakodnevnim izazovima traje neprekidno, ali ako se povremeno ne napravi pauza da „napunimo baterije“ i ako ne znamo stres držati pod kontrolom mogu se pojaviti ozbiljni zdravstveni problemi. Moguće je da se počne javljati osjećaj tjeskobe, uplašenosti, zabrinutosti i napetosti. Stres također može uzrokovati povišeni krvni tlak, srčane bolesti, dijabetes, ali i biti okidač brojnih drugih ozbiljnih bolesti.

Mogući uzroci stresa

Veće životne promjene i iznenadni događaji koji mogu uzrokovati stres su:

 • gubitka ili promjene posla
 • smrti bliske osobe
 • odlaska djeteta od kuće
 • novčani problemi
 • bolest
 • razvod…

Stres može uzrokovati zdravstvene probleme, ali i pogoršati postojeće. Svakako se obratite vašem obiteljskom liječniku ako mislite da ste pod velikim stresom i ne osjećate se dobro. U takvim je situacijama važno otkloniti sumnje da simptomi nisu uzrokovani nekim drugim zdravstvenim problemom.

Također je bitno naučiti prepoznati kada ste pod stresom. Rani znakovi koji upozoravaju na stres uključuju napetost u ramenima i vratu ili stiskanje ruku u šake. Pokušajte izbjeći događaje i situacije koji bi vas mogli dovesti do stresa, a ako to nije moguće promijenite način na koji reagirate na stres.

Kako se boriti i nositi sa stresom?

Vježbajte

Ovo je najzdraviji način za oslobađanje od napetosti i negativne energije. Vježbanjem se oslobađaju endorfini, a upravo oni su odgovorni za stvaranje euforijskog stanja. Osim toga, vježbanjem postižemo bolju formu i fizički izgled zbog čega se općenito bolje osjećamo.

Jogging, Running, Sports, Forest, Nature, Leisure Time

Jedite zdravo

Stres može jako utjecati na apetit. Kod nekih osoba može dovesti do gubitka apetita, a kod nekih pak do stalne potrebe za hranom i prejedanjem. Pobrinite se da jedete redovno i da vaši obroci budu dobro izbalansirani.

Spavajte

Dovoljno kvalitetnog sna ima veliku važnost u borbi sa stresom. To je vrijeme kada tijelo uzme predah i puni baterije.

Meditirajte

Postoje razne vrste meditacije, bitno je samo da pronađete svoje vrijeme za opuštanje. Meditirati možete na treningu joge ili istezanja, dubokim disanjem ili šetnjom. Istezanje vam može pomoći i kod ublažavanja napetosti.

Pustite

Jednostavno prestanite brinuti o stvarima na koje ne možete utjecati. Rađe energiju usmjerite na traženje rješenja za rješavanje stvari na koje možete utjecati.

Rješavajte male probleme

Usmjerite se na izazove koji su svakodnevno pred vama i ne odgađajte njihovo rješavanje. To vam može pomoći da steknete osjećaj kontrole.

Budite spremni

Pripremite se najbolje što možete za događaje koji vas čekaju, a znate da bi mogli biti stresni.

Glavu gore

Na promjene koje vam se događaju gledajte kao na pozitivan izazov, a ne kao na prijetnju.

Razgovarajte

Ako vas nešto muči razgovarajte s vama bliskim osobama o tome. Potražite savjet od prijatelja, supružnika, obitelji. Ukoliko ste u sukobu s nekim, riješite to. To može biti veliki teret, čak i ako vi ne mislite tako.

People, Girls, Women, Coffee, Drink, Unwind, Relax

Budite realni

Postavite realne ciljeve na poslu i kod kuće. Nemojte se preforsiravati.

Zabavite se

Družite se, trenirajte, bavite se hobijem, krećite se među ljudima.

Friends, People, Friendship, Family, Happy, Girl, Woman

Kada je vrijeme za potražiti pomoć?

Znakovi stresa:

 • anksioznost
 • depresija
 • umor
 • visok krvni tlak
 • glavobolja
 • problemi sa spavanjem ili nesanicom
 • otežano disanje
 • naglo povećanje ili smanjenje tjelesne težine
 • zatvor ili proljev
 • ukočeni vrat ili čeljust

Ukoliko primjećujete navedene znakove, a već ste isprobali savjete kako bi se izborili sa stresom, ali se i dalje ne osjećate dobro možda vam je potrebna stručna pomoć. Ne bojte se razgovarati sa svojim liječnikom, pitajte za savjet i pomoć na vrijeme.

Stres kao poticaj za postizanje ciljeva

Stres je sastavni dio života i prisutan je kod svih ljudi u određenoj mjeri. Ne mora uvijek nužno biti ni loš jer nas u određenoj mjeri gura naprijed i potiče da se više potrudimo kako bi riješili probleme i postigli željene ciljeve, ali kad stres preuzme kontrolu postaje opasan.

Rješenja iz prirode u borbi protiv stresa

Postoje brojni prirodni saveznici i dodaci prehrani koji mogu pružiti pomoć u svakodnevnoj borbi sa stresom. Biljke poput valerijane, matičnjaka i lavande pomoći će u borbi s nesanicom, osigurati miran san i sniziti krvni tlak.

Magnezij je također vrlo bitan element kada je u pitanju borba sa stresom jer njegov nedostatak može uzrokovati umor i iscrpljenost te manjak koncentracije, kao i melatonin koji pospješuje san te ublažava poremećaje u ponašanju, depresiju i tjeskobu.

Na našem web shopu možete pronaći i brojne druge proizvode koji će vam pomoći u borbi sa stresom, a jedan od njih je i Antistres inhalator koji dolazi u praktičnom džepnom pakiranju.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal.

4 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments