susret s ink
Briga o zdravlju, Inkontinencija, Njega kože, Zdravlje

Što učiniti kad se prvi put susretnete s inkontinecijom?

Spoznaja da patite od nekog oblika inkontinencije nije nimalo ugodna. Nažalost, inkontinencija je danas sve učestaliji problem stoga znajte da niste jedini koje to muči. U nastavku pročitajte kako sebi olakšati stanje i što učiniti kada se prvi put susretnete s inkontinencijom.

Reagirajte odmah

Prvi i najvažniji korak je reagirati odmah i bez odgađanja. Pronalazak dugoročnog rješenja je cilj, ali u međuvremenu potrebno je pronaći alternativna rješenja za vaše stanje. Održavanje higijene i održavanje kože zdravom kod inkontinencije može predstavljati dodatne izazove. Na tržištu su danas dostupni brojni proizvodi za ublažavanje simptoma inkontinencije te čišćenje i njegu kože koji će vam zasigurno pružiti dobru prvu pomoć dok ne pronađete najbolje rješenje.

Švedski proizvođač Attends u svom asortimanu nudi proizvode koji će vam pružiti sigurnost tijekom dana i noći. Uz Attends proizvode koža diše, a zbog visokoupijajuće jezgre i Quick dry tehnologije nije u kontaktu s vlagom (urinom). Ponudu proizvoda možete pronaći u našem web shopu.

Procijenite svoje stanje

Nakon što pronađete uzrok vaše inkontinencije moći će te odrediti najbolji plan liječenja iste. Inkontinencija se može pojaviti iz više razloga, a bez obzira koji je njezin uzrok, njegovo otkrivanje važno je za pobolkjšanje stanja.

Prvi tjedan pratite svoje navike vođenjem dnevnika. Pratiti vrste hrane i tekućine koje konzumirate, količinu, koliko ste puta bili na toaletu i slično. Također pratite vaše aktivnosti kako biste vidjeli da li neka od njih izaziva vašu inkontinenciju. Ovdje je ključna dosljednost i važno je ispunjavati dnevnik svaki dan tijekom 1 tjedna kako biste mogli vidjeti točnu sliku svog stanja.

Drugi tjedan vrijeme je za promjene. Nakon što naučite što izaziva ili potiče vašu inkontinenciju moći će te unijeti promjene u svoju prehranu i aktivnosti. Nastavite pratiti zdravlje mokraćnog mjehura ili crijeva još tjedan dana dok budete vršili izmjene kako biste mogli vidjeti koje promjene imaju učinak.

Izvodite vježbe za jačanje mišića dna zdjelice

Mišići dna zdjelice vrlo su važni za zdravlje mokraćnog mjehura i crijeva, a njihovo opuštanje i slabljenje često uzrokuju pojavu inkontinencije. Redovitim izvođenjem Kegelovih vježbi možemo ojačati mišiće dna zdjelice, ali treba biti ustrajan. Rezultati sigurno neće biti vidljivi „preko noći“. Uključite ih u svoju svakodnevnu rutinu. Desetak minuta vježbanja mišića dna zdjelice pokazati će rezultate, a najbolje od svega je što ih možete izvoditi bilo kada i bilo gdje bez da to itko primjeti.

Napravite plan mokrenja

Možda vam ovo zvuči čudno, ali jeste li znali da možete trenirati svoj mjehur i crijeva da se prazne u određeno vrijeme? Planiranje mokrenja te koliko i kada pijemo može napraviti veliku razliku.

Nakon što odredite koliko često idete na toalet, tome vremenu dodajte 15 minuta. Recimo ako idete na toalet svakih sat vremena sada nastojte ići svakih sat i petanest minuta. Čak i ako nemate potrebu ipak odite kada prođe to vrijeme te nakon nekoliko dana postupno povećavajte vrijeme. Na taj način trenirate tijelo i mozak.

Drugi način planiranja mokrenja je odgoda. Kada osjetite potrebu za mokrenjem pokušajte odgoditi barem 5 minuta. Odgode mokrenja postupno povećavajte dok ne postignete barem 3, 4 sata pauze između mokrenja.

Potražite stručnu pomoć

U nekim slučajevima možda poduzimanje svih ovih koraka neće biti dovoljno da vam ublaži simptome inkontinencije i trebati će vam stručna pomoć. Ne sramite se potražiti pomoć ili pitati svog doktora za savjet. Poduzimanje prethodnih koraka i uloženi trud sigurno nisu bili uzaludni. Vođenje dnevnika i vježbanje mišića biti će od velike pomoći stučnim osobama koje će vas dalje voditi.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal.

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments