tlak
Briga o zdravlju, Dodaci prehrani, Zdravlje

Što nam priroda nudi za regulaciju krvnog tlaka?

Što je krvni tlak?

Krv se iz srca do svih stanica u tijelu prenosi arterijama. Arterije su krvne žile, a pritisak koji krv vrši na njih nazivamo krvnim tlakom.

Prilikom izražavanja vrijednosti izmjerenog krvnog tlaka tlakomjerom postoje 2 vrijednosti: sistolički i dijastolički tlak. Sa svakim otkucajem srca, krv se pod tlakom ubacuje u arterije i u tom je trenutku krvni tlak najviši i nazivamo ga sistolički krvni tlak. U periodu između dva otkucaja srca, dok se srce odmara, krvni je tlak niži i zovemo ga dijastoličkim tlakom. Pravilno zapisivanje vrijednosti krvnog tlaka je npr. 120/80 mmHg (milimetar žive) što bi značilo da je 120 mmHg sistolički krvni tlak, a 80 mmHg dijastolički krvni tlak. Osim vrijednosti krvnog tlaka na tlakomjeru nam je prikazan i broj otkucaja srca u minuti, tzv. puls. Na nekim naprednijim tlakomjerima možemo vidjeti i dodatne opcije kao što su detekcija aritmije, atrijske fibrilacije i preuranjene kontrakcije.

Vrijednosti krvnog tlaka

Tijekom dana vrijednosti krvnog tlaka variraju. Najniži krvni tlak je tijekom spavanja, a blago poraste nakon ustajanja. Veći krvni tlak je prisutan kod fizičke aktivnosti, nakon uzimanja kofeinskog napitka i u situacijama povećane nervoze ili uzbuđenja.

 Sistolički tlak [mmHg]Dijastolički tlak [mmHg]
Normalan krvni tlak≤120≤80
Prehipertenzija121-13981-89
Prvi stupanj hipertenzije140-15990-99
Drugi stupanj hipertenzije≥160≥100

Kako održavati normalne vrijednosti krvnog tlaka?

Od izrazite je važnosti voditi zdrav način života.

Tu prvenstveno mislimo na dovoljno fizičke aktivnosti (barem pola sata dnevno), na zdravu prehranu (reduciranje soli, nezdravih masnoća, zaslađenih i kofeinskih napitaka) te reduciranje svakodnevnog stresa na najmanju moguću mjeru.  Osim toga, savjet pušačima je prestanak pušenja jer uzrokuje nakupljanje plaka u krvnim žilama (ateroskleroze) koja dovodi do sužavanja krvnih žila, povišenog krvnog tlaka i loše cirkulacije.

Biljke kao pomoć u regulaciji krvnog tlaka

Jedna od najpoznatijih biljaka koja ima važnu ulogu u zaštiti srca i krvnih žila te kao pomoć u regulaciji krvnog tlaka je glog. Elbi Medikal web shop nudi glog u obliku bezalkoholnih kapi i alkoholnih kapi koje u svojem sastavu osim gloga imaju bijelu imelu i neven.

Osim u alkoholnim i bezalkoholnim kapima, glog je jedan od sastojaka Tensivel kapsula s produljenim oslobađanjem koje još sadrže maslinu i bijelu imelu. Maslina ima važnu ulogu u zaštiti kardiovaskularnog sustava od oksidativnih oštećenja, a bijela imela doprinosi normalnom radu srca i održavanju normalne razine kolesterola u krvi.

Jedna od najstarijih ljekovitih biljaka je svima dobro poznati češnjak. Osim što ga je preporučljivo uzimati kod prehlade i gripe jer doprinosi jačanju imuniteta, pomaže i kod snižavanja krvnog tlaka i kolesterola te poboljšava cirkulaciju. Najbolje ga je uzimati svježeg, no zbog neugodnog zadaha nakon konzumiranja, većina ljudi ga izbjegava. U tom slučaju se može uzimati u obliku kapsula koje su dostupne na našem web shopu.

Dobri rezultati u regulaciji krvnog tlaka mogu se postići i mješavinom biljaka koja je prisutna u Venovinu, prirodnom proizvodu koji osim biljaka sadrži i crno vino. Venovin je proizvod koji osim što doprinosi regulaciji krvnog tlaka, povoljno djeluje na cijeli kardiovaskularni sustav. Posebno se preporučuje kod osoba sa oslabljenom cirkulacijom, kao prevencija tromboze te ateroskleroze.

Kako bi redovno mogli pratiti vrijednosti krvnog tlaka u Elbi Medikal web shopu možete pronaći veliki izbor tlakomjera.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal.

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments