Što nam odaje miris tijela
Briga o zdravlju, News, Njega kože

Što nam odaje miris tijela?

Miris tijela

Miris tijela je ono što osjetite kada vaš znoj dođe u kontakt s bakterijama na vašoj koži. Ljudska je koža prirodno prekrivena bakterijama. Kada se znojimo, voda, sol i masnoća miješaju se s tim bakterijama i razvija se miris. 

Puno češće, su mirisa našeg tijela svjesni ljudi oko nas, a manje mi sami. Naša koža može imati miris na slatko, ljuto, kiselo ili pak podsjećati na miris luka.

Znoj sam po sebi nema miris, ali kada se bakterije na koži pomiješaju sa znojem dolazi do razvoja mirisa. Količina koju znojite ne mora nužno utjecati na miris vašeg tijela. Zato osoba može imati neugodan miris tijela, ali ne i biti znojna. Nasuprot tome, osoba se može pretjerano znojiti, ali ne i širiti neugodan miris. To je zato što je tjelesni miris rezultat vrste bakterija na koži i načina na koji te bakterije stupaju u interakciju sa znojem. Dakle, miris tijela/kože nema direktne veze sa samim znojenjem, jačinom i količinom znoja.

Što je znojenje?

Znojenje je izlučivanje tekućine žlijezda znojnica na površinu kože. U proces znojenja uključene su dvije vrste znojnih žlijezda, apokrine i ekrine.

Apokrine žlijezde odgovorne su za stvaranje mirisa tijela. Izlučevine apokrinih žlijezda u stvari su sterilne, bogate lipidima i bez mirisa, ali kontaktom s kožnim bakterijama i razgradnjom dobivaju miris. Te žlijezde smještene su u aksilama, na areolama, spolovilu i anusu, odnosno, u folikulima dlaka. Apokrine žlijezde postaju aktivne u pubertetu, a služe za prijenos mirisnih spolnih signala. Ovo je ujedno i objašnjenje zašto mala djeca nemaju miris.

Ekrine znojne žlijezde smještene su svuda po tijelu, čak i na dlanovima i tabanima. Aktivne su od samog rođenja i izlučuju znoj izravno na površinu kože. Izlučevine ovih žlijezda su vodenaste, a glavna im je uloga hlađenje tijela. Kako znoj isparava, pomaže u hlađenju kože i reguliranju tjelesne temperature.

Zašto se razvija neugodan miris tijela i na što nas on može upozoriti?

Znojenje je prirodan tjelesni proces, ali zbog određene hrane koju jedemo, higijenskih postupaka ili genetike, znoj može poprimiti neugodan miris nakon što dođe u dodir s kožom. Većih problema s neugodnim mirisom tijela imaju muškarci, jer na tijelu imaju veći broj dlaka, a time i više apokrinih žlijezda.

Bilo kakva nagla promjena u količini znojenja ili mirisu tijela može ukazivati ​​na promjenu zdravstvenog stanja.

Znoj može poprimiti neugodan miris zbog određenih lijekova, dodataka prehrani ili same hrane. Također, postoje i neka medicinska stanja i bolesti koje mogu utjecati na promjenu mirisa tijela. Primjeri takvih stanja su dijabetes, giht, menopauza, prekomjerna tjelesna težina, hipertireoza, bolesti jetre, bolesti bubrega i neke zarazne bolesti.

Kod dijabetičara promjena mirisa tijela može biti znak ketoacidoze. Visoke razine ketona uzrokuju da krv postane kisela, a tijelo poprima voćni miris. Kod bolesti jetre ili bubrega, zbog povećanog nakupljanja toksina, miris tijela podsjeća na izbjeljivač.

Promjene u mirisu tijela kod prekomjerne tjelesne težine uglavnom su povezane s većim brojem „nabora“ kože u kojima se dodatno nakupljaju bakterije. Neka istraživanja pokazuju kako pretile osobe imaju smanjen osjet njuha, pa sami često ne primijete promjene u mirisu tijela.

Kod žena se miris tijela mijenja i ovisno o stadiju menstrualnog ciklusa u kojem se nalaze. Istraživanja pokazuju da se u vrijeme ovulacije miris tijela mijenja kako bi privukao muškarce.

Kada treba posumnjati na problem?

Ponekad nas znojenje i tjelesni mirisi mogu upozoriti na moguće probleme. Primjeri zbog kojih bi trebalo potražiti pomoć:

  • Često znojenje ili odjeća natopljena znojem, čak i kada niste fizički aktivni ili u toplom okruženju
  • Znojenje toliko da ometa svakodnevne aktivnosti kao što je držanje olovke, okretanje kvake ili korištenje računala
  • Znojenje tijekom spavanja
  • Koža stalno vlažna od znoja
  • Česte infekcije kože na dijelovima tijela sklonim znojenju
  • Voćni miris tijela
  • Tjelesni miris sličan izbjeljivaču
  • Nagla promjena mirisa tijela ili pojačano znojenje

Hiperhidroza

Hiperhidroza je stanje pojačanog/prekomjernog znojenja. Do hiperhidroze dolazi zbog poremećaja u radu žlijezda znojnica. Ovo stanje može dodatno zakomplicirati tijek nekih kožnih bolesti poput gljivičnih i gnojnih kožnih infekcija te dermatitisa.

Razlikuju se generalizirana i lokalizirana hiperhidroza. Generalizirana hiperhidroza često se javlja s vrućicom i uzrokovana je poremećajem žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, kao što je primjerice štitna žlijezda. Lokalizirana hiperhidroza pojava je kod zdravih osoba. Pojačano znojenje javlja se u području dlanova, tabana, ispod pazuha, u preponama ili upalnim regijama. Lokalizirana hiperhidroza često je psihogenog porijekla. Koža poprima ružičastu do plavo bijelu boju, a kod težih slučajeva mogu se na koži pojaviti i maceracije, fisure ili ljuštenja.

Terapijski postupci za generaliziranu hiperhidrozu uključuju liječenje primarne bolesti koja je razlog nastanka ovog stanja. Postoje i lijekovi koji smanjuju izlučivanje iz žlijezda znojnica i zovu se sustavni antikolinergici. Njihova je primjena uglavnom privremena.

Kod lokalizirane hiperhidroze poznata je primjena aluminijevog klorida.

Bromhidroza

Bromhidroza je pojam koji opisuje stanje neugodnog ili pojačanog mirisa znoja. Stanje je to uzrokovano razgradnjom apokrinih izlučevina i staničnog detritusa bakterijama i gljivicama.

Dijagnostika ovog stanja vrlo je jednostavna i temelji se na uočavanju mirisa od strane vašeg liječnika. Samo tretiranje problema može ići u dva smjera. Često su preventivne mjere dovoljne, no postoji i mogućnost kirurškog liječenja. Ono se odnosi na uklanjanje znojnih žlijezda ili živaca koji pokreću znojenje.

Bromhidrozu svakako treba shvatiti ozbiljno i istražiti, jer ovo stanje može biti znak neke druge bolesti. Bromhidroza javlja se kod osoba s infekcijom folikula dlake, onih s infekcijama površine kože, kožnih osipa i oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Zašto „smrdimo“ nakon luka?

Hrana bogata sumporom izaziva razvoj neugodnih mirisa prilikom znojenja. Miris sumpora podsjeća na miris pokvarenih jaja, što zaista nije ugodan miris. U hranu bogatu sumporom, osim zloglasnog luka, spadaju i češnjak, kupus, brokula, karfiol i crveno meso. Pa neka vas ne iznenadi neugodan miris nakon nedjeljnog ručka bogatog ovim namirnicama.

Kada je riječ o prehrani, treba naglasiti da na razvoj neugodnog mirisa tijela utječu neki začini i pića. Kofein, alkohol, curry, kumin, ljuta i jako začinjena hrana mogu negativno utjecati na miris vašeg tijela.

Izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane, također može dovesti do promjene tjelesnog mirisa. Naše tijelo proizvodi potrebnu energiju iz ugljikohidrata koje unosimo hranom, a kada ih izbacimo, tijelo pronalazi izvor u masnim zalihama. Iako ćemo možda skinuti neželjene kilograme, zbog kemikalija koje se u tom procesu oslobađaju potencijalno se mijenja naš miris.

Borba s neugodnim mirisima

Iako smo već rekli da je znojenje prirodan proces, nekim svakodnevnim radnjama možemo utjecati na smanjenje razvoja neugodnih mirisa.

  • Nošenje prirodnih materijala, koji su prozračni i dopuštaju koži da diše. Tako umanjujemo mogućnost znojenja i potencijalno razvoj neugodnih mirisa.
  • Izbjegavanje ili ograničavanje hrane, začina i pića koji direktno utječu na promjenu mirisa tijela.

Autorica teksta: Ana Špehar, mag.ing.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments