Briga o zdravlju, News, Zdravlje

Svjetski dan štitnjače

Svjetski dan štitnjače

Svjetski dan štitnjače obilježava se svake godine 25. svibnja. Posvećen je osobama s nekom od bolesti štitnjače, onima koji se bave proučavanjem bolesti štitnjače te onima koji ta oboljenja liječe. Također, cilj je ovog dana širu javnost dodatno educirati o ovoj se češće spominjanoj žlijezdi i njezinoj funkciji te važnosti preventivnih pregleda. Svjetski je dan štitnjače dio Međunarodnog tjedna svjesnosti o bolestima štitnjače. Sam dan ustanovila je Svjetska asocijacija udruga za bolesti štitnjače, odnosno, Thyroid Federation International.

Statistika

U Republici Hrvatskoj čak 10 osoba na 100 000 stanovnika otkrije karcinom štitnjače. Ove brojke našu zemlju svrstavaju među vrh zemalja prema stopi novootkrivenih karcinoma štitnjače na godišnjoj razini.

Na svjetskoj razini prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka iz 2012. godine otkriveno je oko 300 000 karcinoma štitnjače, njih oko 40 000 je izgubilo bitku s tom bolešću. Europa je u ukupnom broju slučajeva sudjelovala s nešto manje od 53 000 oboljelih, a umrlo je više od 6 000 oboljelih.

Svaka treća žena ima čvor u štitnjači, a svaka deseta neki od poremećaja štitnjače. U novootkrivenim slučajevima karcinoma štitnjače, žene čine skoro 80% slučajeva te nažalost preko 60% od ukupnog broja umrlih.

Štitnjača

Štitnjača je žlijezda s endokrinim (unutarnjim) izlučivanjem, veličine oko 5 centimetara smještena u području vrata. Hormoni koje ova žlijezda izlučuje djeluju na cijeli organizam. Građena je od dva režnja, međusobno spojena po sredini, pa oblikom jako podsjeća na tijelo leptira.

U štitnjači se odvija sinteza dvaju hormona, T3 i T4, a njihovu proizvodnju regulira hormone hipofize TSH. Kada se proizvodnja T3 i T4 smanji hipofiza će pojačati proizvodnju TSH kako bi potaknula štitnjaču na dodatan rad. Tiroksin (T4) je oblik hormona koji se stvara u štitnjači, ima utjecaj na ubrzanje metabolizma, ali je on vrlo mali. Tiroksin se zatim u jetri i bubrezima transferira u trijodtironin (T3), koji predstavlja aktivan oblik hormona. Ovi hormoni imaju utjecaj na normalno funkcioniranje svih organa ljudskog tijela i na normalan razvoj i rad središnjeg živčanog sustava.

Poremećaji štitnjače

Najčešći poremećaji štitnjače su hipotireoza i hipertireoza. Hipotireoza je poremećaj kod kojeg je smanjena aktivnost štitnjače, odnosno, ona proizvodi premalo T4 i T3 hormona. Drugi poremećaj je hipertireoza koja predstavlja pojačanu aktivnost štitne žlijezde. Posljedica ovog stanja je preveliko lučenje hormona štitnjače.

Bolesti štitnjače su danas jedan od najraširenijih javnozdravstvenih problema cijelog svijeta.

5 glavnih uzroka razvoja problema sa štitnjačom

Iako je svaka osoba i pacijent slučaj za sebe 5 je glavnih uzroka koji se povezuju s razvojem problema sa štitnjačom. Loša prehrana, stres, genetika, trudnoća i menopauza nalaze se u popisu uzročnika, pa i ne čudi da upravo žene čine većinu oboljelih (zbog trudnoće i menopauze).

Naša uloga

Na rad i zdravlje štitnjače uvelike možemo sami utjecati, pa naša uloga u zdravlju ove žlijezde zaista ima veliki značaj. Potrebne su promjene životnog stila i prehrambenih navika.

Uravnotežena prehrana, koja podrazumijeva mnogo voća, povrća, ribe, cjelovitih žitarica, perad te mahunarke i grahorice trebala bi biti baza kada je riječ o zdravlju štitnjače. Prestanak pušenja, tjelesna aktivnost i redukcija stresa, odnosno, upravljanje stresom dodatni su benefit na čijim učincima će nam štitnjača biti zahvalna.

https://elbi-medikal.hr/kategorija-proizvoda/vase-zdravlje/stitnjaca/

Neka vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal!

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments