Briga o zdravlju, Zdravlje

Sigurno sunčanje

Melanin je pigment odgovoran za boju naše kože, kose i očiju. Proizvode ga specijalizirane stanice zvane melanociti koje se nalaze u vanjskom sloju kože, epidermisu. Kada je koža izložena sunčevoj svjetlosti ili UV zračenju, melanociti proizvode više melanina kao prirodni obrambeni mehanizam za zaštitu kože od daljnjeg oštećenja.

Uloga melanina

Uloga melanina kod izlaganja kože suncu i UV zrakama je dvojaka:

  • Zaštita od UV zračenja

Melanin djeluje kao prirodna zaštita od sunca upijajući i raspršujući UV zračenje od sunca. Pomaže u sprječavanju prodiranja štetnih UV zraka u dublje slojeve kože, smanjujući rizik od oštećenja DNK i drugih štetnih učinaka.

  • Preplanulost kože

Kada je koža izložena UV zračenju, melanociti proizvode više melanina, uzrokujući tamnjenje ili preplanulost kože. Ovo je zaštitni odgovor s ciljem pružanja dodatne zaštite od UV zračenja. Povećane razine melanina u koži mogu apsorbirati više UV zraka, smanjujući njihovu sposobnost oštećenja DNK u stanicama kože.

Važno je napomenuti da je preplanulost prije znak oštećenja kože nego znak zdravlja kože. Izlaganje suncu, osobito pretjerano ili nezaštićeno izlaganje može dovesti do štetnih učinaka. Česte su opekline od sunca, prerano starenje i povećan rizik od raka kože.

Iako melanin pruža određenu prirodnu zaštitu od UV zračenja, on sam po sebi nije dovoljan da u potpunosti zaštiti kožu od oštećenja od sunca. Zbog toga je ključno pridržavati se određenih pravila i ponašati se odgovorno pri izlaganju suncu. Nošenje kreme za sunčanje, zaštitne odjeće i traženje hlada samo su neki od njih. Također je važno uzeti u obzir čimbenike kao što su tip kože i osjetljivost na sunce.

Sunčanje

Sunčanje je izlaganje kože sunčevim ultraljubičastim (UV) zrakama kako bi postigli preplanuli ten.

Iako neki ljudi uživaju u sunčanju i izgledu preplanulosti, važno je biti svjestan mogućih rizika i poduzeti potrebne mjere opreza. Ipak, moguće je postići preplanuli ten uz minimalne rizike izlaganja suncu. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da sigurno tamnite:

Ograničite izlaganje suncu

Izbjegavajte dugotrajno izlaganje suncu, posebno u satima najvećeg opterećenja kada su sunčeve zrake najjače (obično između 10 i 16 sati). Umjesto toga, pokušajte provoditi vrijeme na otvorenom ranije ujutro ili kasnije poslijepodne kada je sunce manje intenzivno.

Koristite kremu za sunčanje

Nanesite kremu za sunčanje širokog spektra s visokim SPF (faktorom zaštite od sunca) na svu izloženu kožu uključujući lice, vrat, ruke i noge. Odaberite kremu za sunčanje koja štiti od UVA i UVB zraka i ima SPF 30 ili više. Ne zaboravite ponovno nanijeti svaka dva sata ili češće ako plivate ili se znojite.

Potražite hladovinu

Kada ste na otvorenom potražite hladovinu ispod drveća, suncobrana ili krošnji. To pomaže smanjiti izravnu izloženost sunčevim zrakama i smanjuje rizik od opeklina.

Nosite zaštitnu odjeću

Pokrijte što je više moguće kože laganom, širokom odjećom poput košulja dugih rukava, dugih hlača i šešira širokog oboda. Time se stvara dodatna fizička barijera protiv sunčevih zraka.

Koristite sunčane naočale

Zaštitite oči noseći sunčane naočale koje blokiraju 100% UVA i UVB zraka. Potražite sunčane naočale s oznakom koja pokazuje da nude UV zaštitu.

Postupno izlaganje

Ako želite potamniti počnite s kratkim razdobljima izlaganja suncu i postupno povećavajte izlaganje tijekom vremena. To omogućuje vašoj koži da se prilagodi i učinkovitije proizvodi melanin, pigment odgovoran za tamnjenje.

Hidratizirajte se

Pijte puno vode kako biste ostali hidrirani jer izlaganje suncu može uzrokovati dehidraciju. Održavanje hidratacije tijela pomaže u održavanju cjelokupnog zdravlja kože.

Provjerite nuspojave lijekova

Neki lijekovi mogu povećati osjetljivost vaše kože na sunce. Ako pijete neke lijekove posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom kako biste utvrdili mogu li vas učiniti podložnijim opeklinama od sunca.

Zapamtite, tamnjenje je rezultat oštećenja kože od sunca, stoga je važno uravnotežiti svoju želju za preplanulom bojom s potrebom da zaštitite kožu od štetnog UV zračenja.

Različiti tipovi kože imaju različite razine tolerancije na sunčeve zrake. Osobe svijetle puti općenito su sklonije opeklinama od sunca i zahtijevaju dodatni oprez. Ako imate veći rizik od opeklina od sunca ili ste osjetljiviji na oštećenje kože, važno je poduzeti dodatne mjere opreza, ograničiti izlaganje suncu i dati prednost zaštiti od sunca.

Vodite računa o zdravlju svoje kože i obratite pažnju na sve promjene poput novih ili promjenjivih madeža, neobičnih mrlja ili abnormalnosti kože. Ako primijetite bilo kakve zabrinjavajuće promjene javite se svom liječniku.

Autor: Sara Inić, mag. ing.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments