Inkontinencija

Savjeti za pravilno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi

Pravilno mjerenje tlaka i šećera u krvi ključ je za dijagnozu hipertenzije i dijabetesa kao i za praćenje terapijskog učinka lijekova. Za mjerenje tlaka najčešće se koriste živin tlakomjer, tlakomjer na pero i automatski (elektronički) tlakomjer, a za  mjerenje šećera u krvi glukometri s dijagnostičkim trakicama.

U nastavku Vam donosimo savjete za pravilno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi.

U Elbi Medikal maloprodajama jednom mjesečno za kupce održavamo besplatno mjerenje krvnog tlaka i glukoze u krvi uz edukaciju kako isto to raditi u kućnim uvjetima. Pratite nas za više novosti.

Mjerenje krvnog tlaka

Priprema za mjerenje

Trideset minuta prije mjerenja krvnog tlaka nije preporučljivo uzimati alkohol ili duhanske proizvode.

Prije mjerenja tlaka sjednite i odmorite 3-5 minuta te u tom vremenu ne govarati.

Sjednite u udoban položaj, ne prekrižiti natkoljenice ili gležnjeve, naslonite se leđima na naslon.

Odgovarajuća veličina manžete je od ključne je važnosti za precizno mjerenje krvnog tlaka. Širina manžete mora odgovarati 2/3 dužine od lakta do ramena, a njena dužina mora biti dovoljna da obujmi 80% nadlaktice. Ako kupite tlakomjer s premalenom manžetom, dobit ćete lažno visoke vrijednosti tlaka.

Ukoliko je izmjerena vrijednost krvnog tlaka neobično visoka, ponovite mjerenje te u obzir uzmite nižu izmjerenu vrijednost.

Mjerenje tlaka mehaničkim tlakomjerom

 1. Postavite manžetu oko nadlaktice na način da ispod nje možete staviti vršak prsta. Budite sigurni da je donji rub manžete 2,5 cm iznad lakta.
 2. Stavite stetoskop u uši na način da su gumeni dijelovi koji ulaze u uši usmjereni prema naprijed. 
 3. Postavite membranu stetoskopa na unutarnju stranu lakta.
 4. Brzo napumpajte manžetu koja je već postavljena na nadlaktici stišćući gumenu pumpicu i to za 30 do 40 jedinica iznad zadnje izmjerene vrijednosti krvnog tlaka. Ako manžetu napuhujete polako možete dobiti lažne vrijednosti krvnog tlaka.
 5. Polagano otpuštajte ventil, po 2 do 3 milimetra u sekundi. Ako ventil otpustite prebrzo nećete moći odrediti pravu vrijednost.
 6. Polako ispuhujte manžetu otpuštajući ventil dok ne čujete kucanje srca. Pažljivo slušajte pojavu prvog tona i pročitajte vrijednost u tom trenutku. Ta vrijednost je vrijednost sistoličkog tlaka. 
 7. Jednakom brzinom nastavite otpuštati ventil, slušajući kucanje srca. Koncentrirajte se na trenutak kada se kucanje više ne čuje i pročitajte vrijednost u tom trenutku. Ta vrijednost je vrijednost dijastoličkog tlaka. 
 8. Izmjerene vrijednosti zapišite u dnevnik mjerenja krvnog tlaka na način da prvo upišete sistolički, a potom dijastolički tlak. (npr. 120/80).

Za više informacija o mehaničkom tlakomjeru kliknite ovdje.

Blood Pressure, Stethoscope, Medical, Health

Mjerenje tlaka automatskim tlakomjerom

 1. Postavite manžetu oko nadlaktice tako da ispod nje možete staviti vršak prsta. Budite sigurni da je donji rub manšete 2,5 cm iznad lakta. 
 2. Uključite uređaj.
 3. Manžeta će se početi napuhavati nakon pritiska na odgovarajuću tipku. Nakon što je manžeta napuhana, automatski mehanizam će polako smanjivati pritisak.
 4. Kako se manžeta se polagano prazni promatrajte ekran kako biste očitali vrijednosti tlaka. Na ekranu se na kraju mjerenja ispisuju obje vrijednosti i sistolički i dijastolički tlak te puls.
 5. Zapišite izmjerene vrijednosti u dnevnik mjerenja krvnog tlaka na način da prvo upišete sistolički, a potom dijastolički tlak. (npr. 120/80).
 6. Manžetu skinite s nadlaktice i tlakomjer pospremite.

Za više informacija o automatskim tlakomjerima kliknite ovdje.

Health, Blood Pressure, Medicine, Heartbeat

Mjerenje šećera u krvi

Liječnik ili specijalist dijabetolog odredit će ciljni raspon Vaših rezultata mjerenja glukoze u krvi i reći će Vam koliko često trebate mjeriti glukozu u krvi. Održavanje većine Vaših rezultata unutar ciljnog raspona pomaže usporiti ili spriječiti nastanak komplikacija dijabetesa.

Mjerenje šećera u krvi uređajem za samokontrolu glukoze u krvi

 • Operite ruke toplom vodom i sapunom, te ih temeljito posušite. Pranje ruku važan je korak koji doprinosi točnosti mjerenja. Korištenje tople vode poboljšava kapilarnu cirkulaciju te olakšava dobivanje kapljice krvi prilikom uboda.
 • Zabilježite datum prvog otvaranja bočice na naljepnici bočice. Bacite neupotrijebljene test trake nakon isteka roka valjanosti označenog na bočici ili roka nakon otvaranja bočice u kojem je potrebno potrošiti trakice.

  Iskoristite test traku ubrzo nakon vađenja iz bočice. Ako se na zaslonu prikaže poruka o pogrešci, bacite staru traku i za testiranje uporabite novu traku.
 • Dok je mjerač isključen, umetnite test traku (dio s kontaktima treba biti okrenut prema gore) u otvor za testiranje. Mjerač će se uključiti.
The Level Of Sugar In The Blood, The Meter, Hand, Blood
 • Ubodite vrh prsta lancetom. Kako biste olakšali oblikovanje kapljice krvi, spustite šaku na razinu pojasa blago masirajući prst od korijena prema vrhu. Pričekajte dok se oblikuje kapljica krvi.

  Nikada ne dijelite lancete ili lancetar s drugom osobom. Lancete su namijenjene isključivo za jednokratno korištenje. Ne koristite ih ponovo.
 • Dotaknite kapljicu krvi rubom test trake, koja je prethodno umetnuta u mjerač, te pričekajte da se kapljica uvuče u traku. Vrh test trake odvojite od kapljice uzorka nakon što se oglasi zvučni signal i počne odbrojavanje na zaslonu mjerača.

  Predugo zadržavanje vrha za uzorak test trake na uzorku krvi nakon početka testiranja može dovesti do netočnih rezultata mjerenja.
 • Očitajte mjerač i zabilježite rezultat u dnevnik samokontrole.

  Korištene test trake i lancete smatraju se biološki opasnima. Bacite iskorištene trake i lancete u spremnik odobren za odlaganje biološki opasnog otpada.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

0 0 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments