REUMATOIDNI ARTRITIS
Briga o zdravlju, Dodaci prehrani, Zdravlje

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je kronična sustavna autoimuna upalna bolest nepoznatog uzroka. Karakterizira ju trajna upala zglobova točnije sinovijalne membrane. Može zahvatiti i dijelove ostalih organa poput kože, srca, pluća i očiju. Reumatoidni artritis dovodi do uništavanja zglobnih struktura, popraćen je bolovima i deformacijom zglobova. Ova bolest skraćuje životni vijek i narušava kvalitetu života oboljelih osoba.

Što sve zahvaća reumatoidni artritis?

Reumatoidni artritis zahvaća sve zglobove osim kralježnice. Upalni proces koji zahvaća sinovijalne membrane postupno razara kolagen. Razaranjem kolagena smanjuje se prostor u zglobu i u konačnici razara sama kost. Zahvaćeni zglobovi mogu se deformirati, a čak i najobičniji pokreti mogu biti otežani ili nemogući. Razorenost i deformacije kostiju i ligamenata su trajna posljedica reumatoidnog artritisa. Oboljeli imaju povećan rizik za razvoj krvožilnih bolesti kao što su infarkt miokarda, angina petoris i ateroskleroza.

Kada se najčešće javlja?

Reumatoidni artritis se obično razvija u dobi od 30 do 60 godina, a učestalost raste starenjem. Češći je u žena nego u muškaraca omjeru 3:1. broj dijagnosticiranih osoba tijekom godine iznosi 40 na 100000 stanovnika dok ukupan broj oboljelih obuhvaća oko 1% populacije. Ovi podaci pokazuju da svaka stota osoba boluje od reumatoidnog artritisa.

Uzroci reumatoidnog artritisa

Stvarni uzroci reumatoidnog artritisa nisu poznati. Okidač za nastanak bolesti je kombinacija nekoliko čimbenika poput abnormalnog imunološkog odgovora, genetske predispozicije te virusne ili bakterijske infekcije. Čimbenici za nastanak reumatoidnog artritisa uključuju pušenje, nezdravu prehranu i pretilost.

Simptomi reumatoidnog artritisa

Bolest obično započinje jedva primjetno te postupno zahvaća različite zglobove. Također postoji i mogućnost iznenadnog početka s istodobnom upalom više zglobova. Upala je obično simetrična što znači da su zahvaćeni isti zglobovi na obje strane tijela. Promjene obično započinju na malim zglobovima prstiju ruke i noge, šaka, stopala, na ručnom zglobu, laktu i gležnjevima.

Zglobovi su ukočeni i bolni. Zahvaćeni zglobovi se povećavaju i brzo deformiraju. Upaljeni su zglobovi natečeni i topli na dodir najmanje šest tjedana. Moguće je nakupljanje tekućine u zglobovima osobito u koljenima. Na početku bolesti najčešće se javljaju malaksalost, gubitak tjelesne težine i groznica. Kod 30-40% oboljelih moguća je pojava potkožnih čvorića veličine graška u području zahvaćenog zgloba. Ovi potkožni čvorići uzrokovani su upalom krajnjih arterija.

Jedan od simptoma je i anemija koja se javlja u gotovo svih oboljelih od reumatoidnog artritisa.
U težim slučajevima dolazi do djelomičnog ili potpunog iščašenja otečenih i deformiranih zglobova.

Dijagnoza reumatoidnog artritisa

Postavljanje dijagnoze reumatoidnog artritisa može biti teško jer postoji mnogo sličnih bolesti i stanja s istim ili sličnim simptomima. Nakon pojave prvih simptoma do postavljanja dijagnoze zna proći dosta vremena pogotovo ako su početni simptomi blagi.
Načini dijagnosticiranja reumatoidnog artritisa su rendgensko snimanje i specijalne krvne pretrage.
Specijalne krvne pretrage uključuju CRP, sedimentaciju eritrocita, izdvajanje reumatoidnog faktora (RF) i specifična protutijela (anti-CCP). Rendgensko snimanje uključuje snimanje šaka i stopala kako bi se utvrdila razina agresivnosti bolesti. Dodatne pretrage također mogu uključivati punkciju zglobne tekućine uz pomoć igle te biopsiju čvorića za pregled pod svjetlosnim mikroskopom.
Osoba koja ima četiri od navedenih simptoma vjerojatno ima reumatoidni artritis:

  1. Jutarnja ukočenost koja traje više od 1 sata (najmanje 6 tjedana)
  2. Upalu (artritis) tri ili više zglobova
  3. Artritis šake, ručnog zgloba ili zglobova prstiju ruke (najmanje 6 tjedana)
  4. Reumatoidni faktor u krvi
  5. Karakteristične promjene na rendgenskim snimkama

Liječenje reumatoidnog artritisa

Liječenje reumatoidnog artritisa može biti jednostavno, konzervativno, može se liječiti lijekovima ili kirurškim zahvatima.
Jednostavne mjere liječenja uključuju odmor, poštedu zahvaćenih zglobova i odgovarajuću prehranu.
Od velike važnosti za poboljšanje simptoma reumatoidnog artritisa je tjelovježba i gubitak tjelesne težine. U tom procesu može vam pomoći zelena glina.

Fizikalna terapija

Osoba s reumatoidnim artritisom trebala bi što prije započeti s fizikalnom terapijom. Preporuka je da se prije početka fizikalne terapije lijekovima smiri upala radi postizanja boljih učinaka. Postupci fizikalne terapije koji se najčešće primjenjuju su terapija ledom (krioterapija), elektroterapija i toplinski postupci. Na našem web shopu možete pronaći neke uređaje i pomagala koji vam mogu pomoći kao što su t.e.n.s. uređaji, obloge toplo/hladno i loptice za vježbanje.

Prehrana

Što se tiče prehrane, osobama s reumatoidnim artritisom, preporučuje se konzumacija crnog bobičastog voća, trešanja, ananasa, kelja, špinata, paprike, brokule, cvjetače, ribe i piletine. Također se preporučuje i konzumacija lanenih sjemenki koje su bogate omega masnim kiselinama.

Oboljeli bi trebali izbjegavati hranu bogatu zasićenim mastima, mlijeko i mliječne proizvode, konzervanse i aditive, citruse, sol te hranu bogatu šećerom. Oboljelima se preporučuje boravak na suncu i svježem zraku kao i uzimanje vitamina D3 koji je neophodan za sintezu kalcija u zglobovima. Na našem web shopu možete pronaći vitamin D3 u spreju.

Terapija

Liječenje reumatoidnog artritisa lijekovima podrazumijeva terapiju nesteroidnim protuupalnim lijekovima, sporodjelujućim lijekovima, antireumaticima, kortikosteroidima i imunosupresivnim lijekovima.
Liječenje lijekovima obično daje dobre rezultate no postoje i prirodne metode samopomoći i liječenja. U nastavku donosimo neke od njih.
Kupka od gorke soli služi za ublažavanje bolova i smirivanje upale kao i eterična ulja kajeputa i rimske kamilice.
Eterična ulja borovnice i čempresa smanjuju otekline na zglobovima. Eterična ulja kajeputa i čempresa ne koristiti u trudnoći. Kao pomoć u svoju svakodnevnu rutinu možete uključiti čajeve od majčine dušice, koprive, korijandra i korijena maslačka koje možete pronaći na našem web shopu.

Kako bi olakšali simptome reumatoidnog artritisa također možete koristiti i dodatke prehrani bogate kolagenom poput goveđe želatine ili skeletina, a možete ih pronaći na našem web shopu.
Osobe koje su zbog reumatoidnog artritisa nesposobne obavljati svakodnevne poslove mogu se koristiti pomagalima kao što je hvataljka koja smanjuje potrebu za snažnim stiskom šake.

Kod jutarnje ukočenosti uzrokovane reumatoidnim artritisom kao pomoć za opuštanje mišića možete koristiti hydro gel. Hydro gel je švedski proizvod sa mentolom i kamforom koji blagim efektom grijanja i hlađenja blagotvorno djeluje na ukočenost mišića i zglobova.

Neliječen reumatoidni artritis dovodi do trajnih oštećenja hrskavica i kostiju zglobova te posljedično do gubitka funkcije zglobova i smanjenja kvalitete života. Stoga ukoliko primijetite bilo koji od navedenih simptoma ove bolesti bez odgađanja se javite liječniku.
Za savjete i pitanja o pomagalima i prirodnim načinima pomoći kod tegoba s reumatoidnim artritisom slobodno nam se javite. Naše stručno i educirano osoblje stoji vam na raspolaganju.

Neka vam zdravlje bude na prvom mjestu.

Vaš Elbi Medikal

5 2 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments