Zdravlje dišnih puteva iz prirode
Briga o zdravlju, Zdravlje

Zdravlje dišnih puteva iz prirode

Jesensko doba i sve hladnije vrijeme praćeno vjetrom najavljuje nam sezonu respiratornih bolesti i problema. Posebno je to povezano uz veći boravak u zatvorenim prostorima, a često i nedovoljno prozračivanje tih prostora. Puštanjem svježeg zraka u prostorije smanjujemo broj virusa, bakterija i raznih drugih mikroorganizama kojima toplina i ustajali zrak pogoduju razvoju i razmnožavanju. Iako su nas naše bake često učile da će nas „promaja ubiti“, slobodno tu tvrdnju pošaljite u zaborav!

Uglavnom smo svi nekada rekli kako osjećamo da nas nešto hvata, kao opis stanja prije prehlade. Možda smo primijetili kako nas tijelo tjera na kašalj ili nam je nos počeo pojačano „raditi“. Ovo je idealan period da reagiramo i ne dopustimo bolesti da nas preuzme. Jeste li znali da su respiratorne infekcije vrlo čest problem, a kod djece vrtićke/predškolske dobi pojavljuju se i čak do 10 puta godišnje? Ako vam se čini da vam je dijete bolesno svaki mjesec to je vrlo vjerojatno normalno.

Ako niste skloni hitnom odlasku liječniku za prve simptome koji upućuju na respiratorne probleme, rješenje možete pronaći u pripravcima iz prirode. S obzirom na to da se kao glavni i najčešći simptom respiratornih infekcija spominje kašalj neka vas ne iznenadi kako većina biljaka djeluje upravo na pluća. Odnosno, na umirivanje kašlja, razrjeđenje sluzi i jačanju pluća.

  1. Sladić ili Slatki korijen

Sladić je biljka koja se u tradicionalnoj kineskoj medicini spominje više od bilo koje druge biljke. Koristi se kod mnogih tegoba i bolesti, a mi ćemo je predstaviti u svjetlu respiratornih oboljenja. Sladić umiruje i omekšava sluznicu grla, pluća i želuca. Istovremeno pomaže oporavku upaljenog sluzavog tkiva, jača imunološki sustav i ublažava osjećaj bola. Sladić potiče iskašljavanje, jer saponini iz biljke pomažu izbacivanju sluzi i dišnog sustava. Saponini imaju i antibakterijsko te antivirusno djelovanje pa istovremeno sladić djeluje na infekciju. Njegova upotreba ima dugu povijest medicinske upotrebe kako u istočnim tako i u zapadnim civilizacijama.

2. Kadulja

Kadulja je sredstvo za iskašljavanje koje pomaže izbacivanju sluzi iz dišnih putova, osobito poznato u ayurvedskoj medicini. Čaj od kadulje djelotvoran je i kod težih hemoptiza, odnosno krvarenja iz pluća izazvanih respiratornom infekcijom. Ljekovitost kadulje leži u aromi eteričnih ulja. Eterična ulja u listovima kadulje odlično djeluju protiv prehlada i blažih problema s plućima. Čaj se koristi kao pomoć kod bolnog grla i poticanja kašlja. Koristite čaj od kadulje za inhalacije. Spojevi poput tujona, kamfora, terpena i salvena pogodno će djelovati na simptome prehlade.

3. Plućnjak

Plućnjak je biljka čiji izgled listova nepobitno podsjeća na ljudska pluća. A kako su se ranije civilizacije vodile idejom da biljka koja podsjeća na pojedini organ liječi upravo taj organ ne čudi da se plućnjak koristio za liječenje pluća. Plućnjak se osim za probleme s disanjem koristi i kod želučanih i crijevnih problema. Može se pronaći u raznim sredstvima i lijekovima protiv kašlja, a kao prirodni lijek služi u tretmanu tuberkuloze.

4. Menta

Menta nam je svima poznata po svom specifičnom i prepoznatljivom mirisu. Ona sadrži mentol koji potiče opuštanje glatkih mišića dišnog sustava te djeluje kao dekongestiv (olakšava disanje). Udisanjem mirisa mente (čaja, eteričnog ulja) smanjujemo začepljenost nosa.

5. Divizma

Divizma se koristi protiv kašlja, hripavca, tuberkuloze, bronhitisa, promuklosti, upale pluća, prehlade, zimice, gripe, groznice, alergija, upale krajnika i grlobolje. Koristi se ekstrakt dobiven iz cvjetova i lišća ili čaj od sušene biljke.

6. Eukaliptus

Eukaliptus ćete često pronaći u popisu ljekovitih sastojaka raznih pastila i sirupa. Svoju upotrebu kod dišnih problema duguje spoju cineolu koji potiče iskašljavanje, sprječava začepljenost nosa te čisti  sinuse. Koristiti se može isključivo eterično ulje eukaliptusa za inhalacije. Ulje ima antibakterijsko djelovanje pa se uspješno bori s bakterijama i njihovim klicama koje uzrokuju upalu pluća. Miris ulja pomaže u razrjeđenju sluzi u plućima.

7. Podbjel

Cvjetovi i listovi podbjela sadrže biljnu sluz, tanin, eterično ulje, tusilagin i razne druge spojeve te elemente poput kalija, natrija, magnezija i kalcija. Njegova upotreba poznata je za ublažavanje kašlja, ali i kod oboljenja poput astme, emfizema i bronhitisa. Sprječava nastanak upale, ali i razrjeđuje sluz nataloženu u bronhima i plućima. Najčešće se konzumira kao čaj, ali na tržištu postoje i tinkture podbjela.

8. Origano

Origano se najviše koristi u talijanskoj hrani, ali sadrži i dva prirodna dekongestiva i antihistaminika: karvakrol i ružmarinsku kiselinu. Ova dva spoja mogu poboljšati zdravlje pluća i pomoći kod respiratornih problema.

9. Timijan ili Majčina dušica

Timijan se koristi kod problema poput bronhitisa, kašalja i upale grla. Obično se kuha i konzumira kao čaj. Poznat je kao prirodni antiseptik i antibiotik te povoljno djeluje kod infekcija.

10. Osha korijen

Za kraj smo ostavili jednu ne možda tako poznatu biljku pod nazivom osha korijen. Osha korijen su koristili američki domoroci te je imala značaj u latinoameričkoj kulturi. Koristi se za liječenje respiratornih problema, uključujući kašalj, prehladu, upalu pluća i grlobolju. Biljka je neuobičajena zbog statusa ugroženosti, a raste u planinama Stjenjaka. Korijen ove biljke sadrži kamfor, a jedna od glavnih pogodnosti oshe je što povećava cirkulaciju pluća, olakšavajući udisanje. Također, ona djeluje slično kao antihistamin, umanjujući respiratorne iritacije kod sezonskih prehlada.

Autorica teksta: Ana Špehar, mag. ing.

Neka Vam zdravlje bude na prvom mjestu!

Vaš Elbi Medikal

5 2 glasovi
Ocjena članka
Pretplata
Obavjesti me
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments